G4Media.ro

Ministerul Sănătății: Elevii vor fi testați pentru COVID în fiecare luni și…

Sursa foto: Facebook / ISMB

Ministerul Sănătății: Elevii vor fi testați pentru COVID în fiecare luni și joi, la începutul orelor de curs, în sala de clasă / Ce se întâmplă dacă un copil are test pozitiv

Ministerul Sănătății a finalizat procedura pentru folosirea în școli a testelor rapide antigenice pe bază de salivă, care vor fi realizate în fiecare luni și joi, la începutul orelor de curs, în sala de clasă.

„Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. La nivelul fiecărei unități de învățământ se va organiza procesul de testare. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate”, precizează Ministerul Sănătății, vineri, într-un comunicat de presă.

Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale, mai precizează sursa citată.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.

Ce se întâmplă în cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

a) Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.

b) Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 – Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinului comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;

c) Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR elevului.

Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene si a municipiului București cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

De asemenea, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor coordona din punct de vedere metodologic, în colaborare cu inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, testarea pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. Și vor asigura instruirea cadrelor medicale și a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor antigen de salivă.

Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I.

Sursa foto: Inspectoratul Școlar al Municipiului București/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. 3 minute minim o testare *30 de elevi =90 de minute. Ura!!! Câmpeanu a inventat ora de 90 de minute! Și să nu uitați să faceți orele!

    • Să scui.pe prin cla.sa iar saliva o sa se impraştie peste tot, veti vedea atunci cum se propaga virusul.

  2. Va fi aruncat între vaccinati. Îl vor sfâșia, dar asta e… sosocii nu merita sa traiasca

  3. Copiii sunt imuni la viroza asta,de ce sa-i testezi? Si de ce sa-i pui sa poarte botnita?

    • Asa e, d-aia erau copii la ATI in primele zile ale valului 4. Vorbesti prostii fara sa te documentezi.

    • Pt că sunt copil am 13 ani nu am avut probleme de sănătate am luat covid acum 1 lună și încă am probleme cu respirația plămânii imi sunt afectati si un pic și inima .

  4. Ce imi plac comentatorii astia Ion si Calache. Pentru ei nimic nu e bine , si raspandesc fake news la greu.
    Pai daca e de rau de ce nu veniti cu solutii alternative ma ?
    T@mpitu asta de de Calache zice ca copiii sunt „imuni la viroza” – fake news rusesc.
    Botnita ? Hai ca esti prost facut gramada

    • Asa ma enervează ăștia care cred că noi care credem in covid suntem prosti și doar ei sunt deștepți. Am 13 ani dar pt aia am avut covid acum 1 luna chiar dacă acum sunt negativă dar am rămas cu sechele . Am probleme cu respirația si un pic și inima imi e afectata. Si ma voi vaccina dupa ce imi trec anticorpii si doar „deștepții” o să mai rămână pe pământ și noi „proștii” care ne vaccinam vom murii peste 5 ani