Ministerul Sănătății ia măsuri noi în gestionarea pandemiei: Implicare mai puternică a spitalelor MAI și SRI, redirecționarea urgențelor non-COVID către spitale de boli cronice, suplimentarea paturilor ATI în unități neimplicate până acum/ Toate forțele, concentrate în tratarea pacienților COVID-19
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis, duminică după-amiază, după o ședință de lucru împreună cu secretarii de stat și managerii spitalelor din București, o serie de măsuri luate în contextul creșterii numărului de infectări, de pacienți internați în spitale și de pacienți în stare gravă care au nevoie de locuri la ATI.
Principala măsură o reprezintă suplimentarea paturilor de Terapie Intensivă în spitalele la care Ministerul Sănătății nu a apelat până acum, cum ar fi Fundeni, Institutul Oncologic, Colțea, Gerota, Colentina ș.a.
O altă măsură este reducerea presiunii de pe unitățile de primiri urgențe prin redirecționarea cazurilor care necesită intervenții rapide către spitalele care nu au oferit până acum servicii de urgență. De asemenea, Voiculescu a transmis că solicită o implicare mai mare a spitalelor Ministerului Afacerilor de Interne și ale Serviciului Român de Informații.
Ministrul Sănătății a vorbit, de asemenea, de posibilitatea amânării anumitor operații, transmițând că ”toate eforturile trebuie concentrate spre tratarea pacienților COVID-19”.
Vlad Voiculescu a vorbit despre ”familii întregi” care sunt internate în spital la foarte scurtă vreme de la infectarea primului membru al familiei. Ministrul a menționat și cele două noi recorduri negative înregistrate duminică: numărul pacienților internați cu COVID-19 și al celor internați în stare gravă la ATI.
Voiculescu a subliniat în mai multe rânduri ”nevoia de solidaritate” a populației cu sistemul și cadrele medicale, spunând că uneori ”salvarea este colectivă”. Ministrul a mai transmis oamenilor să raporteze autoritățile sau medicul de familie dacă află că sunt infectați cu COVID-19, dacă simt că nu pot respira sau au alte simptome specifice.
Principalele declarații:
- Îmi pare rău că și aceste sărbători sunt sub auspiciul pandemiei.
- Am fost impresionat de imaginile de la Miercurea Ciuc, cu credincioșii care sărbătoresc Paștele, în același timp arată solidaritate și responsabilitate. Îi felicit pe cei care au organizat și participat.
- Nu suntem singurii care ne confruntăm cu pandemia și soluțiile peste tot în lume sunt mai mult sau mai puțin similare și sunt colective, nu sunt individuale. De multe ori salvarea este colectivă.
- Avem două noi recorduri care nu ne bucură: cel mai mare număr de pacienți internați cu COVID-19 și cel mai mare număr de pacienți internați la ATI (1456).
- Va fi nevoie de un nou efort personal al fiecăruia dintre noi pentru a ne regăsi cu bine la ieșirea din pandemie, o luminiță pe care deja o vedem.
- Prioritățile sunt cât se poate de clare și mi-ar plăcea să le reiterez pentru că în spațiul public există foarte mult zgomot și părereri, care este bine să existe dacă nu uităm esențialul: Prioritatea zero este salvarea de vieți. Altă prioritate este limitarea problemelor socio-economice care derivă din această situație.
- Cred că e un moment important de solidaritate pentru noi toți. O mobilizare dificilă și greu de îndurat este necesară. Valul 3 nu ar trebui să îl judecăm doar prin prisma cifrelor zilnice, vine peste valurile anterioare care au lăsat un număr de pacienți în ATI. Vine cu noi pacienți care suplimentează numărul deja mare de infectări în secții deja ocupate.
- Vedem familii întregi internate în spital la puțin timp de la infectarea primului membru.
- Vedem apariția acestor forme la pacienți fără comorbidități. Inițial știam că acest virus face rău oamenilor care aveau deja comorbidități. Acum vedem persoane sănătăoase și copii. Doi copii sunt intubați.
- Prioritățile Ministerului Sănătății:
S-a vorbit des despre locurile la ATI. Aș vrea să subliniez că transportul pacienților pe distanțe mari este riscant și nu este o soluție pe care să o aplicăm paușal, ci doar acolo unde nu există alternative. Sunt trei măsuri asupra cărora ne-am concentrat:
- Am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm pentru astăzi, pentru suplimentarea paturilor. Am mers la Spitalul Fundeni, avem acolo un număr de 70 de paturi cu oxigen și 14 paturi de ATI. Institutul Oncologic București – 5 paturi ATI și 5 paturi terapie acută (Spitalul Coletina, Spitalul Gerota, Spitalul Colțea, alte spitale unde vor fi suplimentate paturile pentru tratarea pacienților COVID-19 care au nevoie de ATI, n.red.). De asemenea, avem o creștere a numărului de paturi în unități mobile, precum Nasta, Victor Babeș. Și vorbim de asemenea o creștere a paturilor la Spitalul Pantelimon. Aceasta este prima măsură pe care am luat-o în ultimele 48 de ore.
- Regândirea și optimizarea fluxurilor medicale prin: 1. Reducerea presiunilor de pe UPU. Vom încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea altora pentru forme non-severe (Monza, Caraiman etc), 2. Redirecționarea urgențelor de patologie non-COVID către alte spitale care nu au oferit servicii de urgențe, cu alte cuvinte spitalele pentru boli cronice. Solicităm un efort din partea acestor spitale pentru ortopedie, ORL, Chirurgie etc. Ne uităm la București dar nu numai. Solicităm de asemenea o implicare mai puternică a spitalelor MAI, SRI. O bună parte dintre ei s-au implicat deja cât se poate de serios în gestionarea pandemiei.
- Concentrarea tuturor forțelor în perioada următoare pe ceea ce este exigența momentului: îngrijiarea pacienților de COVID-19. Ar putea să însemne amânarea anumitor operații. Anumite resurse umane vor fi concentrate spre tratarea pacienților COVID-19. Evident că toate vin cu un cost.
știre în curs de actualizare
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
36 comentarii