G4Media.ro

Ministerul Sănătății ia măsuri noi în gestionarea pandemiei: Implicare mai puternică a…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministerul Sănătății ia măsuri noi în gestionarea pandemiei: Implicare mai puternică a spitalelor MAI și SRI, redirecționarea urgențelor non-COVID către spitale de boli cronice, suplimentarea paturilor ATI în unități neimplicate până acum/ Toate forțele, concentrate în tratarea pacienților COVID-19

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis, duminică după-amiază, după o ședință de lucru împreună cu secretarii de stat și managerii spitalelor din București, o serie de măsuri luate în contextul creșterii numărului de infectări, de pacienți internați în spitale și de pacienți în stare gravă care au nevoie de locuri la ATI.

Principala măsură o reprezintă suplimentarea paturilor de Terapie Intensivă în spitalele la care Ministerul Sănătății nu a apelat până acum, cum ar fi Fundeni, Institutul Oncologic, Colțea, Gerota, Colentina ș.a.

O altă măsură este reducerea presiunii de pe unitățile de primiri urgențe prin redirecționarea cazurilor care necesită intervenții rapide către spitalele care nu au oferit până acum servicii de urgență. De asemenea, Voiculescu a transmis că solicită o implicare mai mare a spitalelor Ministerului Afacerilor de Interne și ale Serviciului Român de Informații.

Ministrul Sănătății a vorbit, de asemenea, de posibilitatea amânării anumitor operații, transmițând că ”toate eforturile trebuie concentrate spre tratarea pacienților COVID-19”.

Vlad Voiculescu a vorbit despre ”familii întregi” care sunt internate în spital la foarte scurtă vreme de la infectarea primului membru al familiei. Ministrul a menționat și cele două noi recorduri negative înregistrate duminică: numărul pacienților internați cu COVID-19 și al celor internați în stare gravă la ATI.

Voiculescu a subliniat în mai multe rânduri ”nevoia de solidaritate” a populației cu sistemul și cadrele medicale, spunând că uneori ”salvarea este colectivă”. Ministrul a mai transmis oamenilor să raporteze autoritățile sau medicul de familie dacă află că sunt infectați cu COVID-19, dacă simt că nu pot respira sau au alte simptome specifice.

Principalele declarații:

  • Îmi pare rău că și aceste sărbători sunt sub auspiciul pandemiei.
  • Am fost impresionat de imaginile de la Miercurea Ciuc, cu credincioșii care sărbătoresc Paștele, în același timp arată solidaritate și responsabilitate. Îi felicit pe cei care au organizat și participat.
  • Nu suntem singurii care ne confruntăm cu pandemia și soluțiile peste tot în lume sunt mai mult sau mai puțin similare și sunt colective, nu sunt individuale. De multe ori salvarea este colectivă.
  • Avem două noi recorduri care nu ne bucură: cel mai mare număr de pacienți internați cu COVID-19 și cel mai mare număr de pacienți internați la ATI (1456).
  • Va fi nevoie de un nou efort personal al fiecăruia dintre noi pentru a ne regăsi cu bine la ieșirea din pandemie, o luminiță pe care deja o vedem.
  • Prioritățile sunt cât se poate de clare și mi-ar plăcea să le reiterez pentru că în spațiul public există foarte mult zgomot și părereri, care este bine să existe dacă nu uităm esențialul: Prioritatea zero este salvarea de vieți. Altă prioritate este limitarea problemelor socio-economice care derivă din această situație.
  • Cred că e un moment important de solidaritate pentru noi toți. O mobilizare dificilă și greu de îndurat este necesară. Valul 3 nu ar trebui să îl judecăm doar prin prisma cifrelor zilnice, vine peste valurile anterioare care au lăsat un număr de pacienți în ATI. Vine cu noi pacienți care suplimentează numărul deja mare de infectări în secții deja ocupate.
  • Vedem familii întregi internate în spital la puțin timp de la infectarea primului membru.
  • Vedem apariția acestor forme la pacienți fără comorbidități. Inițial știam că acest virus face rău oamenilor care aveau deja comorbidități. Acum vedem persoane sănătăoase și copii. Doi copii sunt intubați.
  • Prioritățile Ministerului Sănătății:

S-a vorbit des despre locurile la ATI. Aș vrea să subliniez că transportul pacienților pe distanțe mari este riscant și nu este o soluție pe care să o aplicăm paușal, ci doar acolo unde nu există alternative. Sunt trei măsuri asupra cărora ne-am concentrat:

  1. Am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm pentru astăzi, pentru suplimentarea paturilor. Am mers la Spitalul Fundeni, avem acolo un număr de 70 de paturi cu oxigen și 14 paturi de ATI. Institutul Oncologic București – 5 paturi ATI și 5 paturi terapie acută (Spitalul Coletina, Spitalul Gerota, Spitalul Colțea, alte spitale unde vor fi suplimentate paturile pentru tratarea pacienților COVID-19 care au nevoie de ATI, n.red.). De asemenea, avem o creștere a numărului de paturi în unități mobile, precum Nasta, Victor Babeș. Și vorbim de asemenea o creștere a paturilor la Spitalul Pantelimon. Aceasta este prima măsură pe care am luat-o în ultimele 48 de ore.
  2. Regândirea și optimizarea fluxurilor medicale prin: 1. Reducerea presiunilor de pe UPU. Vom încerca lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea altora pentru forme non-severe (Monza, Caraiman etc), 2. Redirecționarea urgențelor de patologie non-COVID către alte spitale care nu au oferit servicii de urgențe, cu alte cuvinte spitalele pentru boli cronice. Solicităm un efort din partea acestor spitale pentru ortopedie, ORL, Chirurgie etc. Ne uităm la București dar nu numai. Solicităm de asemenea o implicare mai puternică a spitalelor MAI, SRI. O bună parte dintre ei s-au implicat deja cât se poate de serios în gestionarea pandemiei.
  3. Concentrarea tuturor forțelor în perioada următoare pe ceea ce este exigența momentului: îngrijiarea pacienților de COVID-19. Ar putea să însemne amânarea anumitor operații. Anumite resurse umane vor fi concentrate spre tratarea pacienților COVID-19. Evident că toate vin cu un cost.

știre în curs de actualizare

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

36 comentarii

  1. „Ar putea să însemne amânarea anumitor operații. ”
    se anuleaza de un an de zile pacienti cu tot felul de boli cronice, nu sunt tratati, nu sunt diagnosticati

    de ce nu faceti ca in Grecia, sa aduceti doctorii din privat si spitalele private in lupta covid? in loc sa chinuiti si sa omorati oameni care sufera de alte boli inafara de covid?

    • Jaffa, transformarea spitalelor de stat în spitale Covid și suport Covid a avut ca scop redirecționarea românilor cu alte boli spre spitalele private, deci nici nu intră în discuție ca privatul să se implice în lupta împotriva pandemiei. Omule, înțelege odata, aici vorbim de bani. Ai împresia că Guvernul dă 2 bani pe viața românilor? Ai împresia că Guvernele Cîțu sau Orban s-au spetit cu lupta împotriva pandemiei? Hai sa fim realiști, raspunsul este NU!

    • Nu poate fi vb de redictionarea către spitalele private deoarece medicii ATI sunt implicați în tratarea COVID. Nu ca puneti speranța in Privat. Operatiile nu se pot dace fara anestezisti.

  2. Mars ma incompetentule

    • du-te ba la psd si al aur ai tai si lasa-ne.

    • Ești exact ca antena 3, ba, Andrei, exact același aluat ca fanii/ trolii Dragnea sau Băsescu! Cine nu l suporta pe Dragnea era „plătit de Soros”, cine nu l suporta pe Băsescu era „fan (Dan) Voiculescu”, „cine nu suporta masca e plătit de rusi”(de parcă nu mi se face scârbă sa o port si singur, trebuie sa ma plătească cineva:)) ,etc! Dar, exact! Nu puiule, oamenii sunt diferiți de tine, ‘ntelegi?! Poti înțelege ca nu am nimic cu USR, de fan PSD, nici nu poate fi vorba(mi am luat gaze pe 10 august), dar nu l suport pe Vlad Voiculescu?! Putea fi ceva conform pregatirii lui, nu știu, director la CNAS, dar nu pe post de ministru al sănătății pe timp de pandemie, că habar n are cu se „mănâncă” medicina!

    • Ce sa mai discutam despre cei care habar nu au sa poarte o masca…

  3. Bun, sa se trateze neesentialii ca cei esentiali din MAI/SRI etc., sa vedem si noi viata de esential.

    Pana acum, MAI si SRI doar ne-au scuipat din mertane.

    • Putine, iar ești prost, informat. Merțane au popii, specialii preferă bemveuri si audi, X-uri, Q-uri și mai nou, i-uri

    • Vlad Voiculescu este cel mai cinstit om din guvernul Câțu, toți politicienii corupți și învechiți urlă împotriva lui, in campania de vaccinare covid i l-au impus pe pesedistul Gheorghiță Valeriu ca să le de-a toate peste cap urmând să mintă toți în cor: „Vlad Voiculescu este responsabil”. Ghiorghiță merită un Astra Zeneca in creier.

    • @vali ahahahahaha ai un os pentru cea mai proasta postare pe care am citit o pe ziua de azi

    • Ma intreb daca personalul din spitalele MAI si SRI se pensioneaza tot pe la 45-50 de ani…

  4. Iar nu e nicio ambulanta in fata spitalului din Brasov. Aloleuuu, ce ne facem? Asta nu postam pe fb?

  5. Ca votant de dreata constat ca si anul acesta bolnavii cronici si de cancer pot sa moara linistiti
    Tara asta nu mai are scapare, sper sa faca un bine omenirii sa dispara cat mai repede

  6. Ăla din poză nu este Vlăduț pentru simplu fapt că domnul din imagine, poartă mască.

    • Dupa logica ta de milog PSDist, nu e nici Ciolacu, nici Turcan, nici Orban, nici Teodorovici etc.

    • Putine, PSD-iști erau hoți, corupți, mafioți, etc…acum ii faci milogi? Pai înseamnă că au evoluat…mai ai puțin și îi albești. Mâine, poimâine te aud cum spui că PSD-iști sunt cei mai curați politicieni din România :))))

    • E loc pentru tine la Obregia şi pentru restul PSDiştilor.

  7. Inseamna ca modelul frencez a esuat.

  8. Obligă spitalele private să preia pacienți derbedeule sau sunt bune doar la externalizarea profitului

    • E al doilea an în care pe secțiile non covid se freacă menta și se primesc salarii.
      Am impresia că tot personalul medical de la medici până la îngrijitoare, sunt de doi ani de fapt, asistați sociali, pe extrem de multi bani. In timp ce bolnavii care cotizează la casa de sănătate scot bani multi din buzunare pt a le baga in buzunarele privatilor, macar de ar fi transformat toate secțiile în secții covid și atunci știam dracu o treabă!!!!

  9. Toți penalii latră în cor contra lui Vlad Voiculescu, i-au impus pe pesedistul de Gheorghiță să conducă campania de vaccinare că să-l poată demidgra pe Vlad Voiculescu, toți corupții și învechiții din politică latră contra celui mai cinstit ministru pe care îl avem în guvernul Câțu, deșteptațivă odată din prostie dragi români.

    • Draga, se scrie „desteptati-va”, nu „deșteptațivă”.

      Te rog sa te destepti tu din prostie. Ia niste meditatii de gramatica.

  10. Noi pe tine te iubim, că ca tine nu găsim.

    • Cand apar latratori ca tine, fara argumente, imi dau seama ca PSD se duce spre 5%… Mai au bani sa te plateasca?

  11. Pai… MAI si SRI sunt implicate in gestionarea pandemiei!!! Sa l informeze cineva si pe Vladut!

  12. Ce bine ar fi daca s-ar lua masuri riguroase sin in privinta cauzei care a dus la ratele mari de infectare. Hai, pe noi nu ne duce mintea, dar sa ne uitam la ce au facut altii ca sa limiteze raspandirea. Sa privim spre UK, de exemplu, care e o tara inchisa inca din decembrie si care a vaccinat 50% din populatie. Sa facem ce au facut britanicii, dat fiind ca vedem rezultatul masurilor lor. Cat e de greu sa te iei dupa altii care au obtinut deja rezultate?

    • Populatia din Romania nu mai accepta ce au acceptat cei din UK. Nu mai exista suport popular. Media a mers si ea puternic in directia asta (libertate, jos masca, etc), la fel si cea mai mare parte a clasei politice, inclusiv cei de la guvernare (Dap, la PNL, la tine ma uit!)

      Din parte politicienilor si factorilor de decizei au mai ramas cativa care latra la luna (Voiculescu si secretarii de stat Arafat si Moldovan) si cam atat. Sunt linsati public cam la orice declaratie prin care sustin masurile luate.

  13. Ce bine ar fi daca s-ar lua masuri riguroase si in privinta cauzei care a dus la ratele mari de infectare. Hai, pe noi nu ne duce mintea, dar sa ne uitam la ce au facut altii ca sa limiteze raspandirea. Sa privim spre UK, de exemplu, care e o tara inchisa inca din decembrie si care a vaccinat 50% din populatie. Sa facem ce au facut britanicii, dat fiind ca vedem rezultatul masurilor lor. Cat e de greu sa te iei dupa altii care au obtinut deja rezultate?

  14. „aceste sărbători sunt sub auspiciul pandemiei.”
    AUSPÍCIU, auspicii, s. n. 1. (În Antichitatea romană) Prevestire făcută de auguri (1); augur (2). ◊ Expr. Sub cele mai bune auspicii = în împrejurări extrem de favorabile. 2. (În expr.) Sub auspiciile cuiva = sub patronajul, sub protecția cuiva.

    Vladute, bag seama ca te iei la intrecere cu Veorica!

  15. Stai jos ,ai un opt îndoit (4), sper că înțelegi, dacă vrei să spui ceva spune fără să citești după ” o scrisoare pierdută”, ești un ” turist rătăcit” în de-ale sănătății. Omule dragă, este pandemie și rolul dumitale este să faci să înțeleagă toată lumea situația în care ne aflam , trebuie să ai puterea de a convinge prin ceea ce faci și nu de a dezbina. În felul în care este gestionată situația la ora actuală o să ajungem în anul 2035 și tot așa o să ne prezentăm , înțelegi. Batem pasul pe loc, schimbă strategia și lasă gargara .

  16. Ministrul asta este cel mai tembel ministru al sanatatii de dupa 1990, au trecut pe acolo tot felul de hoti si talhari, dar asa tembel ca asta ba

  17. Îmi pare rău de băiatul acesta , dar cred că a greșit 🚆 (trenul), în loc să urce în ” personal” s-a urcat în „mărfar”.