G4Media.ro

Ministerul Sănătăţii lansează în consultare publică metodologia în baza căreia unele investiţii…

Sursa foto: Facebook / Ministerul Sanatatii

Ministerul Sănătăţii lansează în consultare publică metodologia în baza căreia unele investiţii în infrastructura spitalicească vor fi considerate prioritare/ Ministerul promite „cel puţin” 25 de unităţi spitaliceşti construite şi dotate prin PNRR

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate aferente componentei „Sănătate” din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „În urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise”, anunţă Ministerul.

Potrivit unui comunicat vineri de Ministerul Sănătăţii, instituţia a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate din PNRR, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele şi aparatura medicală.

„Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană”, informează Ministerul Sănătăţii.

Proiectul de Hotărâre de Guvern include opt criterii pentru respectarea cărora proiectele pentru viitoarele unităţi sanitare primesc puncte. Astfel, primul criteriu este legat de interes pe care îl are unitatea sanitară; investiţiile de interes naţional primesc 10 puncte, cele de interes regional au 5 puncte, în timp ce Investiţiile de interes local primesc 2 puncte

Al doilea criteriu ţine de patologia primară, punctele fiind acordate astfel: câte 10 puncte pentru cardiologie şi chirurgie cardiovasculară, oncologie, pediatrie / neonatologie, boli infecţioase, psihiatrie. Alte patologii nu sunt punctate. Investiţiile care includ mai multe tipuri de specialităţi/patologii primare vor fi punctate o singură dată cu maximum 10 puncte.

Criteriul al al treilea vizează bugetul investiţiei, în Euro fără TVA. Proiectele cu buget până în 150 milioane euro primesc 20 puncte iar cele cu buget între 151-206,87 milioane Euro primesc 5 puncte

Factor de corecţie punctaj este un alt criteriu, în baza căruia proiectele pentru spital regional în judeţ vor avea 15 puncte, iar altă investiţie majoră, în localitate, pentru care se face aplicaţia de finanţare este evaluată cu 5 puncte

Dacă investiţia este situată într-o localitate a unui centru universitar medical primete 1 punct, iar dacă investiţia nu situată într-o localitate a unui centru universitar medical: va avea 5 puncte.

Maturitatea proiectului / etapele proiectului reprezintă un alt criteriu, în cadrul căruia se ţine cont de existenţa dreptului de proprietate sau a altui drept asupra terenului, existenţa certificatului de urbanism şi a avizelor şi acordurilor necesare în cadrul procedurii de emitere a autorizaţiei de construire: 10 puncte

Criteriul al şaptelea are în vedere număr paturi cu spitalizare continuă din cadrul investiţiei, cu cât numărul d epaturi este mai mare, cu atât mai multe puncte va primi proiectul.

Printre criteriile pe care viitoarele spitale trebuie să îndeplinească se numără şi cel legat de respectarea cerinţelor de eficienţă energetică (NZEB), conform legislaţiei naţionale şi standardele de calitate şi performanţă existente la nivel internaţional.

Includerea proiectelor în lista proiectelor finanţate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătăţii, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii.

Investiţia totală se va ridica la peste 1.7 miliarde de euro.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Atâta poate!de 33 de doar promite!salarii exorbitante față de educație și armată!!!in rest ,doar câte o șpagă, câte un ciubuc!!!

  2. Între timp asociația Dăriuește Viață a mai terminat un spital, în timp ce ăștia rămân la stadiul de gargară de fezabilitate. Mult noroc.

  3. Mai puțin bla bla și mai mult pun,pun acțiune!!;

  4. Daca le fac cu taxă de intrare ar fi gata ca podu’ nou peste Dunăre.
    Nimic nu se compara cu un flux constant de caș neurmaribili. Prin sms. Prin benzinarii, prin casierie… nu prin banca…

  5. „Consultare publica” la nivel national!

    Adica moldovenii din Suceava vor discuta (nu se stie cu cine) daca un nou spital trebuie construit la Craiova sau la Tg Jiu?
    Iar constantenii se vor contrazice foarte serios daca noul spital trebuie sa fie construit la Timisoara sau la Arad?

    Bataie de joc la nivel national.
    Ca de obicei.
    Rafila….tras apa!