Ministerul Sănătății: peste 400 de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe au fost retrași din unitățile sanitare de la începutul pandemiei
Peste 400 de litri de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe au fost retrași din unitățile sanitare de la începutul pandemiei, potrivit datelor furnizate Ministerului Sănătății de către Inspecția Sanitară de Stat.
„Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%)”, precizează Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătăţii a dispus, luni, efectuarea de controale la producători de biocide, după ce publicația sibiană Turnul Sfatului a dezvăluit că din opt dezinfectanți cumpărați aleatoriu, trei erau diluați sau chiar cu zero substanță activă. Publicația a mai criticat lipsa de reacție a autorităților, însă ministerul precizează că sute de produse neconforme au fost descoperite în 2020 şi în primul trimestru din 2021.
De asemenea, ministrul Ioana Mihăilă a cerut Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare pentru perioada martie 2020 – mai 2021, a anunțat marți Ministerul Sănătății.
Comunicatul integral al Ministerului Sănătății:
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății să solicite direcțiilor de sănătate publică să precizeze cantitățile de dezinfectanți de mâini și de suprafețe retrase din unitățile sanitare pentru perioada martie 2020 – mai 2021.
Potrivit Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, informațiile centralizate până în prezent sunt după cum urmează:
BACĂU
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bacău au retras de la utilizare 245 de litri:
• 45 de litri de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău – Apesin Handactive F, Pliwa Decontamed, Desogen Aero – produse neavizate conform prevederilor Regulamentului nr. 528/2012 și etichetare greșită;
• 200 de litri de la Spitalul Județean de Urgență Bacău – Dezinfectant Efekt Bactisept – nu are arie de aplicare în unități sanitare.
Producătorii produselor biocide retrase de la utilizare:
Apesin Handactive F Germania
Pliwa Decontamed Austria
Desogen Aero România – jud. Ilfov
Dezifectant Efekt Bactsept România – jud. Bacău
ILFOV
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Ilfov au retras de la utilizare 1.2 litri:
• 1.2 litri de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” – produs biocid Incidin Liquid (producător Germania) – deficiențe de etichetare.
NEAMȚ
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Neamț au retras de la utilizare 2.5 litri:
• 2.5 litri de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – produs biocid Ecocid S (produs pentru igiena veterinară). Produsul biocid din Slovenia a fost folosit pentru dezinfecție în tuneluri.
SĂLAJ
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj au retras de la utilizare 161 litri:
• 161 litri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău – produs biocid Bioxeco 5S – eticheta nu era tradusă în limba română și nu avea toate elementele de identificate impuse de legislația națională.
Din cantitatea totală de 24.144 litri și 467 kg retrase de la utilizare, 409,7 litri au fost retrași de la utilizare din unități sanitare (1.7%).
Produse biocide cu autorizație temporară emise de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: Desogen Aero și Dezifectant Efekt Bactisept.
Celelalte produse biocide au avize emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide.
Sursa Foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.