G4Media.ro

Ministerul Sănătății pregătește un Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului

sursa foto: Pixabay.com

Ministerul Sănătății pregătește un Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului

Ministerul Sănătății anunță că pregătește un Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, cu măsuri pentru prevenție, diagnostic precoce, tratament, îngrijiri paliative si de hospice, reabilitare oncologică, psiho-oncologie și cercetare.

„Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în țara noastră. În acest domeniu, echipa Ministerului Sănătății urmărește o schimbare de paradigmă prin dezvoltarea programelor de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, astfel încât să existe posibilitatea unei rate mai mari de succes în asigurarea tratamentului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății a dezvoltat o strategie care cuprinde măsuri pe termen scurt și mediu pentru acest domeniu.

Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-Cadru, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică a fost gândit și va fi funcțional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu exista până în prezent și care este gratuit pentru pacienți. De asemenea, este prevăzut ca programele de radioterapie și chimioterapie care sunt vitale să fie finanțate la costuri reale. Ministerul Sănătății urmărește dispariția listelor de așteptare pentru imagistică performantă (Computer Tomograf, RMN, PET-CT), precizează ministerul.

De asemenea, va fi continuată și urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro.

„Pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienții oncologici, Ministerul Sănătății a are in lucru și un nou Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, în acord cu ultimele direcții ale UE, dar și cu nevoile reale a pacienților cu afecțiuni oncologice. Documentul stabilește priorități de dezvoltare facilitând astfel un proces decizional coerent la nivelul Ministerului Sănătății”, precizează sursa citată.

Masterplanul prevede dezvoltarea de acțiuni și măsuri pe mai multe paliere:

– Prevenție

– Diagnostic precoce

– Tratament

– Îngrijiri paliative si de hospice

– Reabilitare Oncologică,

– Psiho – Oncologie

– Cercetare

Principalele acțiuni avute în vedere pentru realizarea obiectivelor sunt următoarele:

o Adaptarea examinărilor necesare pentru screening–ul cancerului cu localizările cele mai frecvente (col uterin, tract digestiv, sân, plămân, prostată), urmând ghidurile europene actuale de practică medicală

o Implementarea măsurilor pentru evitarea dezvoltării tumorilor asociate infecțiilor virale (inclusiv plan de vaccinare împotriva papilloma-virus și virusul hepatitic C)

o Asigurarea standardului terapeutic tuturor pacienților oncologici, indiferent de vârstă, gen, origine, domiciliu sau statutul de asigurat

o Definirea și certificarea centrelor oncologice (centre ”de organ”, centre de cancer, respectiv centre comprehensive de cancer)

o Implementarea comisiei oncologice interdisciplinare (Comisia de diagnostic de indicaţie terapeutică)

o Acces transparent și mai rapid către tratamente antineoplazice inovativ

o Comunicarea adecvată și implicarea pacientului în decizia terapeutică

o Dezvoltarea îngrijirilor paliative și de hospice

o Oferirea de suport psiho–oncologic și dezvoltarea reabilitării oncologice

o Stimularea/încurajarea participării pacienților la studiile clinice autorizate, în paralel cu îmbunătățirea finanțării din cercetarea independentă.

Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Unii au mașinile canceroase… dar nu e problena celor de la RAR

  2. La teorie sunt meseriasi.
    Prima masura normala era cumpararea de echipamente de diagnostic si tratament pentru spitalele de STAT , vezi mai jos de ce.
    Degeaba faci preventie daca nu ai si baza materiala adecvata pentru a trata si diagnostica , radioterapie spre exemplu nu se poate face decat in 27% din cazuri pentru ca LIPSESTE apararatura, Computer tomograf in prin provincie tai cu tunul si nu gasesti , ce faci ii aduci pe toti la Fundeni?
    Ca de fiecare data punem carul inintea boilor ,la prima vedere bolnavii ar fi avantajati de programe de preventie dar ce te faci ca nu toti au bani de privat ,daca ne uitam mai atent aparatura pentru diagnostic si tratament o au spitalele PRIVATE pentru ca se castiga fabulos doar din CT si Radioterapie ca sa nu vorbim de tratament.
    Asadar domnule ministru stie el ce face mai ales ca a aprobat decontarea serviciilor de stat pentru privat.
    Nu stiu cum naiba dar oricine ar ajunge la putere pune afacerea pe primul loc si absolut deloc OMUL.

    • Dacă ați sti cate aparate noi zac in țiplă.. ori ca scopul lor a fost doar să cheltuie banii ( fără a se gândi chiar la rezultatul final), ori ca nu au instruit personalul medical să le folosească…

    • Si cate fonduri europene s-au pierdut pt ca, ori nu au fost interesați de ele, ori au fost f incompetenți și nu au știut ce și cum sa ceara ( adică să facă un proiect).
      Probabil ( mult) mai multe s-ar putea face și din fondurile actuale daca ar fi folosite cu cap sau daca … nu s-ar scurge in alte buzunare! Pt ca a fost un jaf f mare până acum, nu stiu cat mai suportam de acum incolo fără a ajunge în colaps (preturi supraestimate pe echipamente, pe proiecte de renovare, decontari fictive, materiale de proasta calitate plătite la preturi de câteva ori mai mari ( ca peste tot la stat), etc,etc..
      Câte miliarde au calculat unii din afara ca ne costă corupția în fiecare an?? cea din sănătate fiind și ea o bucățică importanta…

  3. Bună seara! Mare TEAPA masterplanul!!!!Ăsta este o alta gogonata aruncata în spațiu pentru ordonanță de azi privind privatizarea sănătății! Dibaci pnl-iștii, ating corzile sensibile.Analizați ordonanța înainte de a face comentarii (aviz fanilor pnl și susținătorilor USR, Etc! !!

    • Fanii PDL și USR citesc doar pe facebook, nu au ei treabă cu ordonanță lui Costache care trebuie să-și satisfacă sponsorii. Vor da cu capul de sus când vor avea nevoie de tratamente sau intervenții chirurgicale.

    • Terminati o data cu vrejeala!
      Vi se pare ca suntem ok, și nu dam cu capul de sus și acum, când avem nevoie de tratamente și intervenții în spitalele de stat? Vi se pare normal să stai 16 ore pe un hol așteptând să fii consultat?
      Se pare ca doamna care a murit zilele trecute a dat deja cu capul de sus, PÂNĂ la CER, pana in RAI! Asta acum, inttr-un spital de stat, fără „privatizarea” de care ziceți voi
      Familia doamnei care a murit ( și a celorlalți pacienți care mor pe capete, cu zile) in spitalele de stat ar trebui să dea în judecată statul roman, la CEDO, pt ca le-a refuzat DREPTUL la tratament! pe pacient nu trebuie să il intereseze unde e tratat, la stat sau la privat, el TREBUIE să fie tratat!
      Nu poti tu , ca stat să ai holul plin de pacienți, unii veniți cu ambulanța, și să nu recunoști că e peste puterile tale să îi tratezi pe toti! daca numărul de pacienți este prea mare trebuie să îi directionezi către alt spital, dar nu poti să îți permiți să îi lași să moară, să le refuzi dreptul la tratament, DRRPTUL LA VIAȚĂ!
      La CEDO ar trebui să îi oblige și la despăgubiri ( moarte sau rele tratamente-mi de salata, dar pușcăriași se pare ca au drepturi mai mari decât pacienții care sunt cinstiți și gătesc pentru niște servicii pe care nu le primesc)!