Ministerul Sănătății pregătește un Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului
Ministerul Sănătății anunță că pregătește un Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, cu măsuri pentru prevenție, diagnostic precoce, tratament, îngrijiri paliative si de hospice, reabilitare oncologică, psiho-oncologie și cercetare.
„Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în țara noastră. În acest domeniu, echipa Ministerului Sănătății urmărește o schimbare de paradigmă prin dezvoltarea programelor de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, astfel încât să existe posibilitatea unei rate mai mari de succes în asigurarea tratamentului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății a dezvoltat o strategie care cuprinde măsuri pe termen scurt și mediu pentru acest domeniu.
Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-Cadru, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică a fost gândit și va fi funcțional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu exista până în prezent și care este gratuit pentru pacienți. De asemenea, este prevăzut ca programele de radioterapie și chimioterapie care sunt vitale să fie finanțate la costuri reale. Ministerul Sănătății urmărește dispariția listelor de așteptare pentru imagistică performantă (Computer Tomograf, RMN, PET-CT), precizează ministerul.
De asemenea, va fi continuată și urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro.
„Pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienții oncologici, Ministerul Sănătății a are in lucru și un nou Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, în acord cu ultimele direcții ale UE, dar și cu nevoile reale a pacienților cu afecțiuni oncologice. Documentul stabilește priorități de dezvoltare facilitând astfel un proces decizional coerent la nivelul Ministerului Sănătății”, precizează sursa citată.
Masterplanul prevede dezvoltarea de acțiuni și măsuri pe mai multe paliere:
– Prevenție
– Diagnostic precoce
– Tratament
– Îngrijiri paliative si de hospice
– Reabilitare Oncologică,
– Psiho – Oncologie
– Cercetare
Principalele acțiuni avute în vedere pentru realizarea obiectivelor sunt următoarele:
o Adaptarea examinărilor necesare pentru screening–ul cancerului cu localizările cele mai frecvente (col uterin, tract digestiv, sân, plămân, prostată), urmând ghidurile europene actuale de practică medicală
o Implementarea măsurilor pentru evitarea dezvoltării tumorilor asociate infecțiilor virale (inclusiv plan de vaccinare împotriva papilloma-virus și virusul hepatitic C)
o Asigurarea standardului terapeutic tuturor pacienților oncologici, indiferent de vârstă, gen, origine, domiciliu sau statutul de asigurat
o Definirea și certificarea centrelor oncologice (centre ”de organ”, centre de cancer, respectiv centre comprehensive de cancer)
o Implementarea comisiei oncologice interdisciplinare (Comisia de diagnostic de indicaţie terapeutică)
o Acces transparent și mai rapid către tratamente antineoplazice inovativ
o Comunicarea adecvată și implicarea pacientului în decizia terapeutică
o Dezvoltarea îngrijirilor paliative și de hospice
o Oferirea de suport psiho–oncologic și dezvoltarea reabilitării oncologice
o Stimularea/încurajarea participării pacienților la studiile clinice autorizate, în paralel cu îmbunătățirea finanțării din cercetarea independentă.
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii