G4Media.ro

Ministerul Sănătății: Prin modificările aprobate marți, pacienții nu vor plăti nimic dacă…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Sănătății: Prin modificările aprobate marți, pacienții nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieților salvate va fi în creștere

Ministerul Sănătății precizează, într-un comunicat, că, prin modificările aprobate marți prin ordonanță de urgență, pacienții nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieților salvate va fi în creștere.

Ministerul subliniază că nu se privatizează niciun serviciu medical, iar modificările dau șansa pacienților în stare critica să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat.

Comunicatul integral al Ministerului Sănătății:

OUG pentru modificarea si completarea Legii 95 privind reforma în sănătate

Prin modificarile aprobate marți, pacientii NU vor plati nimic daca vor alege sa se trateze intr-un spital privat sau intr-unul de stat iar numarul vietilor salvate va fi in crestere.

NU se privatizeaza niciun serviciu medical! Modificarile de astazi dau sansa pacientilor in stare critica sa beneficieze mai repede de interventiile de care au nevoie in cel mai apropiat spital, fie ca e de stat sau privat!

Infarctul miocardic acut și accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România. Cauza? Lipsa centrelor de cardiologie intervențională și de stroke.

Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislației din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienți anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienții critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc.

Astfel, crește numărul unităților sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament, nu plătește nimic.

În cazul spitalelor private, pacienții nu vor plăti nimic în plus.

In cazul pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse astazi se deschide pacienților accesul și la alte spitale de stat decat pana acum dar si private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieți.

– De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, să ne amintim de cazul vedetei tv Busu, nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova.

– A doua modificare importanta este pentru Programul Național de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

– La fel pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Și pentru acești pacienți, MS deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat și cel privat.

Alte prevederi ale Ordonanței, care nu au fost discutate în spațiu public, dar care sunt importante

– Ordonanța va da startul, în anul 2020, derulării programului național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist, precum și faptul că în cadrul unor programe naționale de sănătate curative, vor fi acordate în premieră, conform recomandărilor comisiei europene, servicii integrate (pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultații psihologice, investigații paraclinice, logoped, etc.), această modificare legislativă este absolut necesară.

– O altă modificare a Legii 95, propusă prin ordonanță este corectarea unei nedreptăți care li se făcea pacientelor cu vârsta de peste 18 ani, care deși beneficiau de decontare din fondul de sănătate pentru reconstrucție mamară prin endoprotezare, în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice. Până acum pacientele trebuiau să scoată bani din buzunar pentru intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Acum nu mai este nevoie, iar contravaloare intervenției va fi decondată de CNAS și va avea un impact pozitiv asupra calității vieții, dar mai ales a reinserției sociale.

– Deasemenea, o altă prevedere importantă pe care această Ordonanță de modificare a Legii 95 o are, se referă la persoanele care au lucrat în străinătate și au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat mebru din UE. Acestora li se vor asimila perioada de cotizare de acolo și în sistemul de asigurare românesc. Iată o măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă! (aici sa nu fie interpretat ca ministrul o face pentru el…poate e mai bine sa fie spusa de medici din diaspora asta)

– O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor și a indemnizației pentru incapacitatea temporare de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar, la medicul specilalist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani și un an și sase luni pentru SIDA și neoplazii, tot în același interval de timp.

– Nu au fost neglijați nici personalul militar în activitate, polițiști și funcționari publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizații de asigurări de sănătate si de posibilitatea de a-și lua concediul medical, pentru îngrijire copil bolnav.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. 1 an de zile.
    Din 2021 intervine Copiată care este Uriașă!
    Șmecheria e ca medicii angajați la Stat sunt si la Privat si vor direcționa pacienții intenționat către cabinetul din Spital Privat.

  2. Președintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor din Romania, Vasile Barbu, invitat la Apel Matinal la Radio Romania Actualitati!
    Raed Arafat e REFUZAT sa intre pe telefon, s-a dat ocupat, rusine!
    El a SUSTINUT OUGul dat de Ministrul Victor Costache si l-a acuzat pe Raed Arafat ca a BLOCAT multe initiative cerute de Asociatie in SPRIJINUL Bolnavilor, uite inregistrarea RADIO a discutiei telefonice:
    ”Apel Matinal” – Guvernul a adoptat OUG privind accesul pacienţilor la servicii medicale, indiferent de furnizori publici sau privaţi.

    Obiectivul acestui act normativ este, conform executivului, salvarea vieţilor pacienţilor care, în această perioadă, sunt în situaţie critică şi trebuie să recurgă la proceduri medicale.

    Pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiată unitate medicală, guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale, inclusiv pe cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice.

    Am discutat pe acest subiect cu invitatul de astăzi al Apelului Matinal, Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

    AUDIO: Apel matinal.
    http://www.romania-actualitati.ro/presedintele_anpp_vasile_barbu_invitat_la_apel_matinal-134795

  3. Ciudat: NU vad comentarii ANTI-OUG, cum erau zilele trecute, cu acuzatii grele la PNL, unde-au disparut sustinatorii de la PSD?!
    Le-o fi jena sa comenteze, acum DUPA ce au CITIT Sustinerea lui Vasile Barbu, Presedintele Asociatiei Pacientilor din Romania, PENTRU aceasta OUG?!

  4. Ciudat: NU vad comentarii ANTI-OUG, cum erau zilele trecute, cu acuzatii grele la PNL, unde-au disparut sustinatorii de la PSD?!
    Le-o fi jena sa comenteze, acum DUPA ce au CITIT Sustinerea lui Vasile Barbu, Presedintele Asociatiei Pacientilor din Romania, PENTRU aceasta OUG?!
    G4, va rog sa dati postarea!

    • Buna ziua!Lili,comentariile au fost de natură să atragă atenția că SE VOR INCHIDE SPITALE PUBLICE!!!Este o formă mascată de a nu mai sustine sistemul public.Bravo pnl!!Reducerile de personal mult anunțate vor începe din sănătate,personalul medical care i-a susținut va lucra în privat!Acolo vor trebui să fie competenti si să nu primească mita pentru că se vor emite bonuri!Sa nu mai punem și avantajul pensionării la 70 de ani,pentru că în privat nu ii mai scoate programul ci,se vor pensiona la 70 de ani!Pentru una ca tine care,sigur are bani,nu va fi o problemă când ți se va comunica,exact ca la laboratoarele de analize private,că luna aceasta…nu mai sunt fonduri.Domnul Vasile,câștigă și el o pâine,ce să zică!!!Dar eu stiu ca nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa ma reprezinte,deci nu stiu cine l-a facut președintele asociației?????