Ministerul Sănătății, un portofoliu riscant în Brazilia. Doi miniștri au fost demiși în mai puțin de o lună de Jair Bolsonaro, președintele coronasceptic, care refuză carantina și promovează generalizarea accesului la clorochină
Doi miniștri ai sănătății din Brazilia, nou focar al pandemiei, au căzut unul după altul, în mijlocul crizei Covid-19. Primul a fost extrem de mediatizatul Luiz Henrique Mandetta, demis la 16 aprilie de Jair Bolsonaro, iar acum urmașul său, Nelson Teich, care a părăsit postul vineri, după mai puțin de o lună în această funcție. Mai exact douăzeci și șapte zile, timp în care numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a crescut de opt ori (de la 1.933 la 15.663 sâmbătă).
Ca și Mandetta înaintea lui, Nelson Teich a refuzat să-l urmeze pe liderul de extremă dreaptă în negarea seriozității pandemiei și în obsesia sa pentru clorochină. Acest apropiat al lui Bolsonaro, un respectat oncolog, a crezut inițial că îl poate face pe președinte să înțeleagă. La urma urmei, dacă șeful statului a apelat la el și nu la un coronasceptic, înseamnă că e gata să-l asculte…
Dar Teich a uitat că are de-a face cu cel pe care venerabila publicație medicală The Lancet, într-un editorial apărut pe 9 mai, îl prezenta drept „cea mai mare amenințare la adresa Braziliei la pandemie”.
În timp ce țara este una dintre puținele care nu au o strategie națională împotriva Covid-19, președintele Bolsonaro sabotează carantina decretată de primari și de guvernanți, considerând-o drept o „tiranie” care condamnă oamenii la a fi „șomeri și flămânzi”. Ca urmare a acestei cacofonii, respectarea măsurilor de distanțare socială este în scădere. Iar virusul se răspândește.
„Nelson Teich nu a putut face nimic”, explică jurnalista Cláudia Collucci. Nici măcar nu și-a putut alege echipa. Plasat sub supraveghere militară, i-a văzut pe ofițeri cum preiau posturile cheie din ministerul său. Luni, viitorul fost ministru a suferit un nou afront, aflând de la jurnaliști, în mijlocul unei conferințe de presă, că șeful statului a adoptat fără știrea sa un decret care a inclus printre serviciile esențiale sălile de sport, saloanele de coafură și frizeriile și, prin urmare, le-a autorizat să rămână deschise.
Picătura care a umplut paharul? O nouă ingerință a lui Bolsonaro, de această dată în protocolul urmat de spitalele publice în utilizarea clorochinei, până în prezent autorizată doar în cazuri severe. Președintele ar dori ca tratamentul să fie dat la primul simptom, întrucât a fost autorizat recent, „fără rezerve”, de asociația medicală locală, printr-o decizie extrem de contestată. Teich a refuzat în mod direct protocolul, afirmând că eficacitatea clorochinei nu este dovedită, dar efectele secundare ale acesteia, da. Abia după ce și-a dat demisia a fost modificat protocolul.
Cine va accepta acum să-și asume rolul de marionetă aprobatoare cerut de liderul populist, care conduce de un an și jumătate una dintre cele mai populate democrații din lume? Pe social media circulă numele psihiatrului Ítalo Marsili, adeptul lui Olavo de Carvalho, ideologul clanului Bolsonaro. Pe de altă parte, „aripa militară” a cabinetului (10 miniștri din 22, mai mult decât în trei din cele cinci guverne ale juntei care a condus Brazilia între 1964 și 1985) ar prefera păstrarea actualului ministru interimar, generalul Eduardo Pazuello.
Un lucru este cert: deși se presupune că întruchipează vocea rațiunii, militarii se arată incapabili sau lipsiți de voința de a-l „domoli” pe președinte. „Se pretează la un rol prea puțin nobil în schimbul unor avantaje pentru tagma lor”, observă Milton Lahuerta, coordonatorul Centrului de Studii Politice și Guvernamentale de la Universitatea de Stat Paulista (Unesp).
”Dar dacă șeful statului va persista în această atitudine iresponsabilă în fața virusului, a cărui evoluție devine tot mai dramatică în Brazilia, armata va trebui să tranșeze în favoarea demiterii sale”, a conchis Lahuerta.
Sursa: Liberation / Autor: Chantal Rayes
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii