UPDATE Ministerul Transporturilor: 61% din rețeaua rutieră are durata de funcționare expirată. CNAIR: Banii necesari pentru întreținerea drumurilor în 2020: 3,7 miliarde lei
Compania de Administrare a Infrastructurii vine cu precizări după ce Guvernul avertiza în proiectul bugetului Ministerului Transporturilor că 61% din rețeaua rutieră are durata de funcționare expirată.
„Bugetul estimat pentru necesarul lucrărilor de întreținere, pentru anul 2020 este de 3.751.290.000 lei cu TVA . Din aceasta sumă, 955.604.000 lei reprezintă lucrări de întreținere și reparații curente pe o lungime de 2542 de kilometri (adică dublu față de cât s-a reușit în acest an, n.red). Menționăm că diferența de bani dintre bugetul total și cel aferent lucrărilor de întreținere și reparații curente reprezintă valoarea lucrărilor de întreținere a rețelei rutiere pe timpul iernii”, a precizat instituția prin intermediul unui comunicat de presă.
Potrivit CNAIR în 2019 bugetul total prevăzut pentru lucrările de întreținere a fost de 1.726.510.949 lei. Compania nu precizează, însă, cât din această suma s-a cheltuit efectiv. Spune doar suma cheltuită pentru lucrări de întreținere periodică și reparații curente la rețeua de drumuri și autostrăzi, executate pe o lungime de 1.191 de kilometri: 410.440.301 lei.
Cele mai importante lucrări de întreținere curentă executate în 2019, de Compania Națională de Infrastructură Rutieră reprezintă:
- lucrări la partea carosabilă pentru întreținerea platformei drumului
- toaletări și igienizări
- asigurarea scurgerii apelor din zona drumului
- lucrări privind întreținerea plantațiilor rutiere
- lucrări de întreținere curentă a podurilor, pasajelor, podețelor și tunelurilor, cât și lucrări care vizează siguranța circulației
Potrivit CNAIR, ponderea cea mai mare o au lucrările la partea carosabilă: bugetul total prevăzut pentru lucrările de întreținere este de 1.726.510.949 lei.
- plombări de gropi
- repararea suprafețelor burdușite
- badijonări pe suprafețele poroase
- colmatări fisuri la îmbrăcăminți asfaltice
- colmatari crăpături și rosturi la îmbrăcăminți cu lianți hidraulici
Știrea ințială
Guvernul atrage atenția că mai bine de jumătate din rețeaua rutieră a României este expirată și are nevoie de reparații. Suma care trebuie alocată anual pentru lucrări de întreținere și reparații trece de un miliard de lei, potrivit proiectului de buget al Ministerului Transporturilor pentru anul viitor.
„Compania Națională de Administare a Infrastructurii Rurtiere (CNAIR) asigură în prezent administrarea și întreținerea unei rețele de 17.740 km din care 824 km de autostrăzi și 16.916 km drumuri naționale, rețea care este dezvoltată pe întreg teritoriul României. Menționăm că peste 61 % din rețea are durata de funcționare expirată”, scrie în documentul citat.
Durata normală de funcționare a unui drum poate fi prelungită dacă se fac constant lucrări de întreținere periodică (tratamente bituminoase, straturi rutiere subțiri, covoare asfaltice, reciclări în SITU) și reparații curente (ranforsări sisteme rutiere).
„Față de cele prezentate, rezultă că, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA are nevoie anual de alocarea de la bugetul de stat pentru activitatea de întreținere a infrastructurii rutiere de fonduri financiare în valoare de cca. 1.047 milioane lei (1,047 miliarde lei n.r)”, se precizează în documentul citat.
În același document se atrage atenția asupra faptului că „neasigurarea unui buget corespunzător pentru execuția acestor tipuri de lucrări până la construirea rețelei de autostrăzi va conduce la distrugerea întregii rețele rutiere din administrare, iar costurile de remediere ar fi mult mai mari, deoarece lucrările de modernizare, respectiv reabilitare implică costuri mult mai mari (ex. un km de drum modernizat/reabilitat costă cca 800.000 euro).”
Prin proiectul de buget pentru anul viitor, Guvernul propune alocarea a 3,48 miliarde de lei pentru Programul de modernizare, dezvoltare, reparații, consolidare și întreținere a infrastructurii rutiere.
În ceea ce privește construcția de autostrăzi, proiectele considerate prioritare și propuse la finanțare sunt:
Lista principalelor proiecte de construcție autostrăzi:
– Autostrada Lugoj–Deva (sector Dumbrava-Deva);
– Autostrada Sebeș–Turda;
– Autostrada Suplacu de Barcău–Borș;
– Autostrada Câmpia Turzii–Târgu Mureș;
– Autostrada Varianta de ocolire Bacău (profil de autostrada) ;
– Drum expres Craiova–Pitești; – Autostrada de centura Sud a municipiului București, inclusiv intervențiile privind centura existentă (Lărgire la 4 benzi de circulație a Centurii București intre A1–DN 5, DN 2–A2 și A1– DN 7, pasajele Berceni, Domnești, Oltenița și Mogoșoaia);
– Autostrada București-Brașov tronson Comarnic-Brașov sector Predeal–Cristian;
– Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila; – Autostrada Sibiu–Pitești secțiunile 1,4 și 5.
Proiectele de autostrăzi în pregătire:
– Elaborarea/ completarea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzile Sibiu–Făgăraș, Târgu Neamț–Târgu Mureș,
– Elaborarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice pentru Autostrada Brașov – Bacău și pentru drumurile de mare viteza Ploiești–Buzău–Focșani–Bacău–Pașcani.
Proiecte în etapa de pregătire/ atribuire în vederea elaborării documentațiilor tehnicoeconomice sau proiectării și execuției:
– Autostrada Sibiu–Pitești Secțiunile 2 și 3;
– Autostrada de centura Nord a municipiului București;
– Autostrada Nădășelu-Suplacu de Barcău (proiectare și execuție);
– Drum de legătură Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) – Autostrada A3 (Biharia) la nivel de drum expres
– Drum Expres Brăila-Galați (proiectare și execuție);
– Varianta de ocolire Galați (proiectare și execuție la profil de drum național) ;
– Elaborarea/completarea studiilor de fezabilitate pentru Autostrada Timișoara-Moravița; –
– Elaborarea/completarea studiilor de fezabilitate pentru Autostrada Făgăraș-Brașov;
– Elaborarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice pentru drumurile Expres Craiova- Târgu Jiu, Ovidiu-Tulcea, Bacău – Piatra Neamț, Brăila–Tulcea, Brăila-Buzău, Focșani-Brăila, Pașcani-Suceava-Siret; Găești-Ploiești și Legătura dintre A3 și Aeroportul Henri Coandă;
– Elaborare studiu de fezabilitate pentru drum expres Tișița–Albița;
– Elaborarea/completarea studiilor de fezabilitate pentru Drum expres/ Autostrada Nordului (Drum expres Oradea-Satu Mare-Baia Mare și Autostrada Baia Mare-Dej-Bistrița–Vatra Dornei– Suceava și analiza conexiune Cluj-Dej; include și varianta de ocolire Dej);
– Completarea studiului de fezabilitate pentru drum expres Arad-Oradea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii