Ministerul Transporturilor: Vagoanele de dormit de pe rutele interne sunt vechi de 54 de ani / Pe rutele externe, companiile de transport străine sunt obligate să înlocuiască la graniță vagoanele românești, defecte
Vagoanele de dormit aflate în activitate pe rutele interne sunt produse în RFG, în anul 1967, transmite ministrul interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, deputatului minorității germane, Ovidiu Ganț. Nici nu sunt semne că parcul de vagoane va fi modernizat sau înlocuit, pentru că nu există buget pentru așa ceva.
Ganț a trimis o interpelare Ministerului Transporturilor în care se plânge de condițiile din trenuri considerând că ”sunt de râsul lumii”.
”Obișnuiesc să călătoresc frecvent cu vagonul de dormit atât pe rute interne, cât și internaționale. Vagoanele noastre de dormit sunt depășite fizic și moral, oferind călătorilor condiții foarte proaste de călătorie. Cal care ajunge la Viena este de râsul lumii și ca aspect și ca funcționalitate, nici încălzirea (iarna) și nici instalația de climatizare (vara) nu funcționează pe teritoriul Austriei. Nici pe ruta Timișoara – București situația nu este mai bună”, transmite deputatul cerând explicații.
Răspunsul a venit din partea ministrului interimar al Transporturilor, Dan Vîlceanu, acesta explicând că pe rutele externe există vagoane de dormit fabricate la ASTRA Vagoane Călători SA Arad în cursul anilor 2007-2008, respectiv vagoane de dormit fabricate în RDG și achiziționate de țara noastră în anul 1991, ulterior reconstruite la Atelierele Grivița SA, în perioada 2008-2009.
Pentru traficul intern, vechimea vagoanelor de dormit trece de 50 de ani.
”Pe majoritatea rutelor sunt utilizate vagoane de construcție veche, fabricate în anul 1967 în RFG, modernizate la Atelierele CFR Grivița în intervalul 2000-2001. În ultimii 11 ani nu au existat alocații bugetare pentru reparația generală cu modernizare a vagoanelor de dormit și cușetă, iar din fonduri proprii, total insuficiente, au fost modernizate vagoane de clasă și acestea într-un număr insuficient raportat la necesarul real”, transmite Vîlceanu.
Legat de situația în care dincolo de graniță nu mai funcționează căldura sau instalația de climatizare, Vîlceanu susține că problema ar trebui remediată de companiile de transport din Ungaria sau Austria.
”Dacă la transmitere în stația de frontieră Curtici (pentru Ungaria), respectiv Hegyeshalom (pentru Austria) instalațiile electrice ale unui vehicul de transport feroviar sunt defecte, personalul feroviar al țării pe teritoriul căreia trenul urmează să circule are obligația să îl refuze la transmitere, în situația în care deficiențele tehnice nu pot fi remediate, situație în care vagonul defect este înlocuit cu un vagon asigurat de OBB sau MAV, după caz, sau se face redistribuirea călătorilor din vagonul defect în alte vagoane, dacă există această posibilitate”, a mai transmis ministrul.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii