G4Media.ro

Miniştrii Apărării din statele NATO discută miercuri despre consolidarea prezenţei militare în…

Sursa foto: Flickr / NATO Allied Air Command

Miniştrii Apărării din statele NATO discută miercuri despre consolidarea prezenţei militare în Europa de Sud-Est / Oficialii vorbesc despre crearea unor grupuri tactice multinaționale, inclusiv în România

Miniştrii apărării din ţările NATO se întrunesc miercuri şi joi la Bruxelles, pe fondul avertismentelor SUA privind iminenţa unei invazii militare ruse în Ucraina, ei urmând să prezinte un plan detaliat ce prevede crearea unor noi grupuri de luptă în Europa de Sud-Est, iar o decizie finală să fie luată în cursul primăverii, informează euractiv.com, citată de Agerpres.

Planul ar putea duce la crearea a patru grupuri tactice multinaţionale în Europa de Sud-Est, formate fiecare din 1.000 de militari, în Bulgaria şi Romania, şi posibil în Slovacia şi Ungaria, ca răspuns la concentrarea militară rusă la frontiera cu Ucraina, conform unor diplomaţi din NATO.

În prezent NATO are trupe prin rotaţie în Europa de Est, o prezenţă aşa-numită constantă, dar nu permanentă, notează euractiv.com

Ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, NATO a înfiinţat patru grupuri de luptă în Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia. Ele sunt susţinute de tancuri, apărare aeriană şi unităţi de supraveghere şi informaţii şi sunt formate din 1.500 de trupe prin rotaţie.

În ultimele săptămâni, mai multe ţări aliate au anunţat că vor participa la consolidarea flancului estic al NATO.

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, afirmase că NATO va analiza ”o ajustare pe termen mai lung a posturii, printre care luarea în considerare a (creării) unui grup de luptă în România”.

Afirmaţia sa a avut ecou în această săptămână din partea ambasadorului SUA la NATO, Julianne Smith, care a declarat marţi că miniştrii apărării din statele NATO vor discuta despre ‘îmbunătăţiri suplimentare”, fără a oferi alte detalii.

Franţa s-a oferit să conducă grupul tactic din România, în timp ce un astfel de grup ar putea fi găzduit şi de Bulgaria. Premierul bulgar Kiril Petkov a anunţat că ţara sa este pregătită să accepte trupe din ţările NATO, dar în cadrul unui batalion alături de trupe bulgare. ”Dacă este luată decizia de a desfăşura trupe NATO în flancul estic, guvernul bulgar crede că această măsură ar trebui să fie implementată cu trupe bulgare”, a explicat Petkov.

Rămâne de văzut dacă şi Ungaria va fi de acord să găzduiască un astfel grup de luptă, ţinând cont de apropierea dintre premierul Viktor Orban şi Moscova, notează sursa citată.

În acelaşi timp, orice noi desfăşurări de trupe aliate ar veni împotriva cererilor Rusiei ca NATO să-şi retragă trupele din Europa de Est până la poziţiile din 1997.

După săptămâni întregi de tensiuni, Rusia a anunţat marţi începutul unei retrageri, către garnizoane, a anumitor trupe ale sale concentrate în apropiere de frontiera ucraineană.

Occidentul pare tot mai îngrijorat de iminenţa unei invazii ruse în Ucraina, după ce Rusia a desfăşurat masiv trupe şi echipament militar în apropierea frontierei sale cu această ţară. Moscova a negat că ar avea o asemenea intenţie, dar a cerut garanţii de securitate din partea SUA şi a NATO, printre care promisiunea că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Washingtonul a atras atenţia că forţele militare ruse ar putea invada Ucraina ”în orice moment”.

În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi ulterior a încurajat un conflict separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ceea ce a dus la o serie de sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a SUA împotriva unor oficialităţi şi companii ruse.

Sursa foto: Flickr / NATO Allied Air Command

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. e ca si facut si se va merge in continuare in aceasta directie

  2. Bun, hai, la treabă, până nu mai fură Putin teritoriu de la încă o țară suverană.

  3. Parca rusii au jucat in favoarea NATO . Acum NATO nu numai ca este aproape de Rusia dar se si inarmeaza la greu si aceste forte multinationale opresc practic Rusia de la orisicare luare de pozitie contra NATO si UE .Biden zice clar: suntem ca in Cei trei muschetari doar nu o sa ne invinga Rusia .

  4. „Grup de lupta NATO pe teritoriul Romaniei, constituit din soldati francezi”. Dintre tacticile de lupta: predarea tactica cu torte, predarea cu mainile sus, predarea fara somatie, predarea cu tot cu tancuri..

  5. „Presiunea în creștere a Americii asupra aliaților săi amenință să-i alunge de pe orbita SUA. Timp de peste 75 de ani, aliatii au avut puține alternative practice la hegemonia SUA. Dar asta se schimbă acum. America nu mai are puterea monetară și excedentul comercial aparent cronic și balanța de plăți care i-au permis să elaboreze regulile de comerț și investiții ale lumii în 1944-45. Amenințarea la adresa dominației SUA este faptul că China, Rusia și insula Eurasiatica descrisa de Mackinder oferă oportunități de comerț și investiții mai bune decât cele disponibile din partea Statelor Unite, cu cererea sa tot mai disperată de sacrificii din partea NATO și a altor aliați. „