G4Media.ro

Miniștrii Apărării din SUA și China s-au întâlnit față în față în…

Sursa foto: DoD photo by Lisa Ferdinando via Wikimedia Commons

Miniștrii Apărării din SUA și China s-au întâlnit față în față în Singapore / Cei doi lideri militari au făcut „toate eforturile” pentru a se asigura că este o „întâlnire profesionistă”, în ciuda neînțelegerilor

Miniștrii apărării din SUA și China s-au întâlnit vineri pentru primele lor discuții față în față de la începutul mandatului administrației președintelui Joe Biden, încercând să se asigure că tensiunile dintre cele două țări nu se răsfrâng în neînțelegeri militare sau în erori de comunicare, au declarat mai mulți oficiali citați de Reuters.

Relațiile dintre China și Statele Unite au fost tensionate, cele două mari economii ale lumii confruntându-se în legătură cu orice, de la Taiwan și dosarul drepturilor omului al Chinei până la activitatea sa militară în Marea Chinei de Sud.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul chinez al Apărării Naționale, generalul Wei Fenghe, s-au întâlnit în Singapore, în marja Dialogului Shangri-La, cea mai importantă reuniune de securitate din Asia. Anterior, cei doi vorbiseră la telefon în aprilie.

Înainte de întâlnire, un oficial american de rang înalt a declarat că accentul va fi pus pe încercarea de a stabili „linii de apărare” în relația tensionată dintre cele două țări.

„Facem toate eforturile pentru a ne asigura că este o întâlnire profesionistă, substanțială și vom vorbi despre unele probleme foarte serioase, dar fără nicio dorință din partea Statelor Unite de a face un spectacol public”, a declarat oficialul.

Presa chineză a mai spus că Beijingul va folosi întâlnirea pentru a discuta despre cooperarea cu Statele Unite.

Dar întâlnirea a abordat probabil o serie de probleme în care cei doi nu sunt de acord cu privire la orice, de la suveranitatea Taiwanului la invazia Rusiei în Ucraina, notează Reuters.

China, care revendică Taiwanul guvernat democratic ca teritoriu propriu, a crescut activitatea militară în apropierea insulei în ultimii doi ani, ca răspuns la ceea ce numește „complicitate” între Taipei și Washington.

Luna trecută, Biden a afirmat că Statele Unite se vor implica militar în cazul în care China ar ataca Taiwanul, deși administrația a precizat de atunci că politica americană în această privință nu s-a schimbat și că Washingtonul nu susține independența Taiwanului.

Washingtonul a avut o politică de lungă durată de ambiguitate strategică cu privire la faptul dacă ar apăra militar Taiwanul sau nu.

Anul acesta, Washingtonul a avertizat că Beijingul pare pregătit să ajute Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Dar, de atunci, oficialii americani au declarat că, deși rămân precauți cu privire la sprijinul de lungă durată al Chinei pentru Rusia în general, sprijinul militar și economic de care erau îngrijorați nu s-a concretizat, cel puțin deocamdată.

China nu a condamnat atacul Rusiei și nu îl numește o invazie, dar a îndemnat la o soluție diplomatică. Beijingul și Moscova s-au apropiat în ultimii ani, iar în februarie, cele două părți au semnat un parteneriat strategic de mare anvergură care vizează contracararea influenței SUA și au promis că nu vor avea „niciun domeniu «interzis» de cooperare”.

Sursa foto: DoD photo / Lisa Ferdinando via Wikimedia Commons

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...