G4Media.ro

Miniștrii de externe ai Rusiei și Germaniei, replici dure într-o conferință de…

Sursa foto: Twitter / MFA Russia

Miniștrii de externe ai Rusiei și Germaniei, replici dure într-o conferință de presă comună la Moscova: „Aşteptăm răspunsurile care ne-au fost promise” / „Este greu să nu vezi” cei 100.000 de soldați ruși de la granița ucraineană „ca pe o amenințare”

Rusia a declarat marţi că aşteaptă răspunsuri din partea SUA şi NATO cu privire la cererile sale, între care renunţarea de către Alianţa Nord-Atlantică să se mai extindă în Est, înainte de a relua negocierile cu privire la criza geopolitică care ameninţă să degenereze într-un conflict în Ucraina, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Aşteptăm răspunsurile care ne-au fost promise la aceste propuneri pentru a continua negocierile”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Mizăm că discuţiile vor continua”, a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă cu şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, aflată marţi într-o vizită de lucru la Moscova.

Serghei Lavrov a respins din nou cererea Occidentului ca Rusia să înceapă să-şi retragă zecile mii de militari desfăşuraţi în apropiere de frontiera cu Ucraina.

„Nu putem accepta cereri care vizează propriile noastre trupe pe propriul nostru teritoriu”, a spus ministrul rus de externe, asigurând că acestea „nu ameninţă” pe nimeni.

„În ultimele săptămâni, peste 100.000 de soldaţi ruşi, echipamente şi tancuri au fost desfăşurate în apropiere de Ucraina, fără motiv. Este greu să nu vezi asta ca pe o ameninţare”, a replicat şefa diplomaţiei germane, fără să se lase convinsă de „asigurările” omologului său rus.

În privinţa cerererilor Moscovei în materie de securitate, ministrul german de externe s-a declarat în favoarea dialogului, care trebuie, în opinia sa să continue, dar a pledat pentru „măsuri care să aducă mai multă securitate pentru întreaga Europă”.

Germania este pregătită să apere valorile fundamentale în conflictul cu Rusia legat de Ucraina, chiar dacă aceasta înseamnă plata unui preţ economic ridicat, a declarat Annalena Baerbock, citată de Reuters.

Baerbock s-a deplasat marţi la Moscova, după ce luni a efectuat o vizită la Kiev, pe fondul eşecului discuţiilor diplomatice dintre Rusia şi Occident de săptămâna trecută cu privire la concentrarea de trupe ruseşti în apropierea de frontiera cu Ucraina.

Presiunea creşte asupra guvernului german, îndemnat să avertizeze Moscova că va opri gazoductul Nord Stream 2, destinat să transporte gaze ruseşti în Europa de Vest, dacă trupele ruse invadează Ucraina.

Oponenţii proiectului, inclusiv Ucraina şi SUA, susţin că aceasta ar face Europa prea dependentă de Rusia în materie de aprovizionare cu resurse energetice.

„Nu vom avea altă opţiune, chiar dacă aceasta va însemna să plătim un preţ economic ridicat”, a avertizat Baerbock în conferinţa de presă comună cu Serghei Lavrov.

Ea a mai spus că şi în cazul în care „energia este folosită ca armă” aceasta va avea consecinţe pentru conducta Nord Stream 2.

Cancelarul german Olaf Scholz afirmase anterior că Germania este deschisă sancţiunilor împotriva Rusiei, dar că gazoductul, care a fost deja construit, dar a cărui intrare în serviciu încă nu a fost aprobată, este un proiect comercial, ce nu ar trebui vizat în acest demers.

Conferinţa de presă Lavrov-Baerbock a avut loc chiar în momentul în care Departamentul de Stat anunţa că secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa la Kiev şi Berlin săptămâna viitoare.

Rusia, care pozează într-o victimă a ambiţiilor NATO în Europa de Est, consideră că o detensionare a situaţiei este posibilă doar dacă Occidentul semnează tratate care interzic orice fel de extindere viitoare a NATO, în special în Ucraina şi Georgia.

Moscova cere de asemenea SUA şi aliaţilor lor să renunţe a mai efectua manevre şi desfăşurări militare în Europa de Est.

Aceste cereri au fost calificate drept inacceptabile de către Occident, care totuşi doreşte să continue discuţiile cu Rusia pentru a evita un conflict armat cu consecinţe imprevizibile.

SUA au avertizat Rusia împotriva unei invazii în Ucraina, îndemnând cele două ţări să revină la acordurile (de la Minsk) destinate să pună capăt conflictului din Donbas.

Rusia au salutat participarea SUA la eforturile diplomatice pentru încetarea conflictului din estul Ucraina, a spus Lavrov.

Sursa foto: Twitter / MFA Russia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Rusia: Nu putem accepta cereri care vizează propriile noastre trupe pe propriul nostru teritoriu.
    Tot Rusia: sa nu se extinda NATO pe teritoriul… Ucrainei!

    • Tot respectul pentru nemti ca sunt dispusi sa suporte costuri economice in apararea Ucrainei.
      Ma asteptam mai mult de la SUA si UK. Doar au garantat in tratatul prin care Ucraina a renuntat la armele nucleare. Cum cred ei ca vor convinge Iranul sau Coreea de Nord sa renunte la ele cand garantiile ulterioare sunt apa de ploaie?

  2. Mesajul Germaniei este mai clar ca niciodata. Din asa zisa prietenie cu Rusia pe care o invocau tot felul de agitatori intersati sa strice relatiile euro-atlantice mai ramane praful de pe toba. Rusia pierde si teava si influenta pe care o mai avea, cat mai era in Europa. Dar ce sa te mai miri cand nici in Kazahstan nu stau prea bine. Geo- strategie adevarata. Vorba poetului -” Vladimire nici nu stii, cat de mic ai sa devii”

    • „Cancelarul german Olaf Scholz afirmase anterior că Germania este deschisă sancţiunilor împotriva Rusiei, dar că gazoductul, care a fost deja construit, dar a cărui intrare în serviciu încă nu a fost aprobată, este un proiect comercial, ce nu ar trebui vizat în acest demers.”.

    • Io zic ca neamtu sa zica multam fain ca nea Gorby i-a lasat sa se reuneasca. Si ca unguru i-a deschis poarta.

    • Afirmase anterior ca nu ar fi trebuit sa fie vizat, exact despre asta este vorba, insa pa-pa conducta, daca mai fac mult pe clovnii.

  3. Trebuie sa fi orb sau cointeresat sa nu vezi opera marelui strateg Putin a plantat probleme teritoriale unde Stalin le rezolvase favorabil pentru Rusia:plantase rusi in Moldova sa o tina agatata, platase minoritari in cadrul Georgiei si iar rusi sa tina agatata Ucraina.
    Putin pur si simplu a distrus intreaga tesatura care putea justifica relatii gen Rusia-Belarus.
    Si pentru ce? ca sa faca el o uniune sovietica 2 care oricum nu are sanse mai mari ca prima.
    Cel mai sanatos era sa integreze tot spatiul ex sovietic in Nato si UE.
    Dar calul bolnav morcovei nui mai priesc.
    Ar fi culmea sa spuna ca UE si Nato nu sunt bune pentru rusi si Rusia cand tara lui se depopuleaza mai ceva ca in vremea razboiului cu germani, incetisor vor importa iranieni si chinezi sa le munceasca terenurile de prin Siberia.

  4. Asteptam „sacrificiile” economice si energetice ale Germaniei….

  5. Oricum, pare sa evolueze politica externa a Germaniei, chiar daca greoi. Ne obisnuisem pana la plictis de merkelismul ultimilor ani, care transformase politica externa a Germaniei vs Putin intr-una de tip redegist.
    Hai Verzii!

    • Hai verzii la ghena. Niste agitatori, exact ca folowersii.

  6. Germania: „Daca nu va potoliti facem Nord Stream 3. Nu ne puneti sa reactionam ca dupa Crimeea!”