G4Media.ro

Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles, nu la Budapesta,…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles, nu la Budapesta, după controversatele inițiative ale lui Viktor Orban privind Ucraina

Reuniunea informală a miniștrilor de externe și ai apărării din UE va avea loc la Bruxelles și nu la Budapesta, a declarat luni, 22 iulie, Josep Borrell, șeful diplomației UE, într-un nou semnal de condamnare a controversatelor eforturi diplomatice unilaterale ale Ungariei privind Ucraina, scrie Euractiv.

„Trebuie să trimitem un semnal, chiar dacă acesta este un semnal simbolic”, a declarat Borrell reporterilor după reuniunea miniștrilor de externe de luni de la Bruxelles, anunțând schimbarea locului de desfășurare.

Pașii repetați și necoordonați ai Ungariei de a vorbi împotriva unității UE trebuie „să aibă unele consecințe formale”, a spus Borrell.

„Dar refuz cuvântul boicot, reuniunea va avea loc și Ungaria va fi acolo”, a adăugat el.

Presiunea de a face un astfel de pas a crescut după ce țările UE au reproșat Ungariei și premierului său Viktor Orbán „misiunile de pace” autodeclarate în Ucraina, Rusia, China și Florida. Budapesta nu a explicat niciodată în mod explicit dacă acestea au fost efectuate în calitate de președinție națională sau de președinție a UE.

Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE până la 31 decembrie.

Măsura a fost luată după ce mai multe state membre ale UE au declarat că își vor reduce participarea la reuniunile informale planificate la Budapesta în timpul președinției ungare a UE.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană le-a cerut comisarilor săi să nu participe la reuniunile ministeriale informale în timpul mandatului de șase luni al Ungariei la conducerea UE, în semn de protest față de eforturile diplomatice solitare ale lui Orbán cu privire la Ucraina.

Reuniunea ministerială informală a UE privind afacerile externe și apărarea din 28-30 august a fost singura rămasă pe agendă, aceasta fiind singura configurație ministerială a blocului care nu este convocată de președinția rotativă a UE, ci de șeful diplomației UE.

Potrivit mai multor diplomați UE, 13 state membre au dorit ca reuniunea să aibă loc la Budapesta, cinci au declarat că nu vor participa, iar opt l-au lăsat pe Borrell să decidă.

Unii avansaseră chiar ideea ca Borrell să convoace eventual reuniunea în mod simbolic la Kiev, în loc de Budapesta. Totuși, susținătorii acestei idei au rămas în minoritate.

Dar, având în vedere că 25 de țări UE – mai puțin Slovacia și Ungaria însăși – au susținut condamnarea inițiativei lui Orbán, Borrell a decis să meargă mai departe cu decizia, a declarat el.

„Susținem pe deplin Ungaria și inițiativa pentru pace”, a declarat ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, reporterilor care se pregăteau pentru o reuniune informală separată a miniștrilor afacerilor interne din UE, luni, la Budapesta.

În ultimele săptămâni, Ungaria a acuzat UE că are o „politică pro-război” prin menținerea sprijinului militar și financiar pentru Ucraina.

„Putin, care este partidul războiului, este singurul care provoacă, Putin este singurul care cere împărțirea și predarea Ucrainei ca precondiții pentru orice discuții și orice încetare a focului”, a declarat Borrell după întâlnire.

Potrivit mai multor diplomați UE, majoritatea statelor membre ale blocului și-au exprimat furia față de ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, în interiorul sălii de ședințe în timpul discuțiilor de luni.

„Cu ce răspuns fantastic au venit”, a declarat Szijjártó după reuniune. „Nu vreau să rănesc sentimentele nimănui, dar mă simt de parcă aș fi într-o grădiniță”.

Ungaria era legată de articolul 24 alineatul (3) din tratatele UE, conform căruia toți membrii trebuie să sprijine politica externă a blocului „în mod activ și fără rezerve, într-un spirit de loialitate și solidaritate reciprocă”, a declarat Borrell după reuniune.

Articolul în cauză, care a fost deja citat de unele state membre anterior, nu este unul de „decor” și nu conține „cuvinte goale”, a adăugat el.

„Fiecare stat membru este suveran în ceea ce privește politica sa externă – adevărat. Dar în măsura în care sunt membre ale acestui club, trebuie să se supună tratatelor”, a spus Borrell.

Întrebat dacă acțiunile lui Orbán ar reprezenta o încălcare a legii, Borrell a spus: „Pentru mine, este clar că ceea ce s-a întâmplat aparține domeniului unei lipse de cooperare loială”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...