G4Media.ro

Miniștrii de externe ai UE vor decide luni dacă Turcia va primi…

Sursă: captură google maps

Miniștrii de externe ai UE vor decide luni dacă Turcia va primi sancțiuni în urma ofensivei din Siria

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană vor discuta luni despre ofensiva militară lansată de Turcia împotriva miliţiilor kurde din nordul Siriei şi vor dezbate posibilitatea de a impune sancţiuni Ankarei, după ce au solicitat deja autorităţilor turce să pună capăt incursiunii din cauza impactului umanitar, informează EFE, citată de Agerpres.ro.

Pe agenda reuniunii, care se va desfăşura la Luxemburg, figurează şi noile prospecţiuni ale Turciei privind rezervele de gaze naturale în largul Ciprului, o activitate care a dus deja în iulie la impunerea unor măsuri europene împotriva Ankarei. Mai concret, este vorba de suspendarea negocierilor cu Turcia pe tema unui acord de aviaţie, anularea reuniunilor politice de nivel înalt, reducerea fondurilor destinate ţării în calitate de stat candidat la aderarea la UE şi limitarea creditelor acordate de Banca Europeană de Investiţii.

Pe fondul propunerilor făcute de Cipru şi de Grecia de a intensifica sancţiunile împotriva Turciei, ţări precum Suedia au cerut să se meargă chiar mai departe, ajungându-se chiar până la impunerea unui embargou asupra vânzării de arme către Turcia din cauza ofensivei sale din Siria.

În schimb, surse diplomatice citate de EFE au constatat că nu există o propunere comună pe masa negocierilor pentru a sancţiona Turcia pentru operaţiunea sa militară, abordarea prioritară fiind aceea de a continua să i se ceară Ankarei să înceteze aceste atacuri, care pentru moment se limitează la bombardamente aeriene şi operaţiuni speciale.

Potrivit respectivelor surse, intenţia nu este de „a speria” Turcia, ci de a o determina să reia negocierile pe tema conflictului cu Cipru şi ca relaţia cu UE să nu aibă de suferit.

În orice caz, dacă UE decide să-şi înăsprească atitudinea faţă de Turcia, blocul comunitar ar putea lua în calcul măsuri selective individuale, cum ar fi un embargou asupra armelor sau interzicerea exportului de material de prospecţii petroliere, au declarat sursele citate de EFE.

Alte surse europene au susţinut necesitatea menţinerii presiunii diplomatice asupra Turciei şi au declarat că „mai este timp de gândire” asupra altor măsuri dacă intervenţia militară continuă.

O altă chestiune care îngrijorează UE cu privire la ofensiva turcă în Siria este că există riscul ca militanţi din gruparea teroristă Stat Islamic, deţinuţi de kurzi, să reuşească să evadeze. În acest context, un înalt funcţionar comunitar a amintit că decizia de a repatria deţinuţi europeni este de competenţa fiecărui stat membru.

Miniştrii de externe ai UE vor aborda şi criza din Nicaragua, urmând să aprobe oficial un cadru legal care va permite sancţionarea autorităţilor de la Managua, considerate răspunzătoare de criza socio-politică pe care o traversează această ţară din America Centrală. Confruntările din Nicaragua s-au soldat cu 328 de morţi din aprilie 2018 şi până în prezent, potrivit Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului, deşi unele grupuri au stabilit la 651 bilanţul morţilor, în timp ce guvernul spune că 200 de oameni şi-au pierdut viaţa şi denunţă o tentativă de lovitură de stat.

În fine, şefii diplomaţiilor europene vor discuta şi ultimele evoluţii în criza din Venezuela, înaintea conferinţei internaţionale de sprijin a persoanelor strămutate din această ţară care va avea loc la Bruxelles în 28 şi 29 octombrie, mai transmite Agerpres.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cum vrea Germania asa se va face.

  2. Deja, doar ca o parere nu un adevar ,jocurile la nivel global se muta sau se intregesc prin incercarea de atragere a unor noi forte in disputa militara . Deocamdata UE la nivel declarativ se opune , asa cum este firesc ,unei excaladarii a razboiului si atrage atentia Turciei sa opreasca atacul .Nu stim care este ,procentual vorbind ,componenta de sustinere prin vinzare sau prin productie directa si indirecta a materialelor de razboi in totalitatea lor oferita Turciei de UE. Nu stim cine mai sustine Turcia cu astfel de echipamente si daca ele pot compensa lipsa acestora in cazul in care UE nu va mai livra nici o componenta militara Turciei . Cineva doreste implicarea uneor terti , la modul direct si militar, in acest joc . Daca am dori sa descifram semnalul dat de America prin retragerea de trupe si echipamente militare din aria teritoriala revendicata de Turcia ,atunci solutia problemei in intregime este reintoarcerea Americii pe aliniamentele cel putin anterioare .Simpla declaratie politica de oprire adresata Turciei nu este suficienta . Cred ca UE nu se va implica mai mult de stoparea aprovizionarii cu armament si componente adiacente, iar Turcia se va opri curind pe un aliniament poate la jumatate din dorinta lor initiala exprimata in public . In esenta privind un intreg jocul se desfasoara pe multe fronturi de la cele politice ,economice la cele militare si de intelligence .