G4Media.ro

Miniștrii de Externe român și britanic semnează la Londra Parteneriatul Strategic reînnoit 

Sursa foto: Facebook / James Cleverly

Miniștrii de Externe român și britanic semnează la Londra Parteneriatul Strategic reînnoit 

Miniștrii de Externe român și britanic, Bogdan Aurescu și James Cleverly, semnează la Londra Parteneriatul Strategic reînnoit. Cu acest prilej, Marea Britanie își afirmă sprijinul pentru România și regiunea Mării Negre, se arată într-un comunicat dat publicității de ministerul britanic.

Ministrul de externe Cleverly subliniază, în cadrul unui forum comun, soliditatea relațiilor dintre Marea Britanie și România și semnează Parteneriatul Strategic reînnoit cu omologul român. Sprijinul acordat Ucrainei și comunității mai largi de la Marea Neagră se află în fruntea agendei, precum și apărarea colectivă a națiunilor prin intermediul NATO. Forumul comun va avea loc anual în continuare, pentru a menține un parteneriat puternic, potrivit sursei citate.

Marea Britanie își va consolida joi parteneriatul solid cu România, ministrul de externe urmând să sublinieze importanța deosebită de a fi alături de partenerii români în fața agresiunii Rusiei în Ucraina vecină.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, se află la Londra în această săptămână pentru a se întâlni cu ministrul de externe și pentru a semna un parteneriat strategic reînnoit care să consolideze și să mențină legăturile istorice profunde și legăturile economice dintre Regatul Unit și România, de la relația noastră comercială puternică la obiectivele comune prin intermediul NATO.

Parteneriatul strategic a fost stabilit pentru prima dată în 2003, stabilind angajamentul comun de a dezvolta relațiile dintre cele două țări, iar James Cleverly va recunoaște în această săptămână că întărirea relației dintre Regatul Unit și România este de o importanță semnificativă în contextul invaziei din Ucraina și al provocărilor de securitate cu care se va confrunta Europa în 2023.

Cei doi miniștri vor deschide, de asemenea, un forum bilateral comun la Foreign Office din Londra, care va reuni reprezentanți guvernamentali și ai mediului de afaceri, parlamentari, academicieni și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta despre viitorul cooperării dintre Marea Britanie și România, acoperind o serie de domenii, de la cooperarea economică, comercială și energetică, la societatea civilă și educație.

Forumul reprezintă o oportunitate pentru Marea Britanie de a sublinia sprijinul său neclintit pentru România și regiunea Mării Negre, care constituie un bastion central în sistemul de apărare al Regatului Unit în regiune. Acest eveniment are loc după ce guvernul a anunțat luna aceasta noi finanțări pentru reziliență în Moldova, subliniind astfel sprijinul Regatului Unit pentru integritatea teritorială în cadrul colaborării cu vecinii Rusiei, pentru a contribui la abordarea amenințării la ușa lor.

În deschiderea forumului de astăzi, se așteaptă ca ministrul de externe James Cleverly să afirme:

„După cum demonstrează discuțiile cu prietenul meu Bogdan Aurescu, țările noastre nu ar putea fi mai apropiate în ceea ce privește cele mai importante probleme care afectează națiunile noastre, întreaga Europă și, de fapt, întreaga lume.”

„Avem acum 1,2 milioane de oameni care se pot numi atât români, cât și britanici – dintre care unii sunt aici astăzi – de-a lungul și de-a latul Regatului Unit. Este absolut corect ca, în 2023, să ne reîmprospătăm ambiția și să ne confirmăm angajamentul de a colabora îndeaproape în domeniul politicii externe, al apărării, al educației, al științei, al luptei împotriva criminalității, al stopării traficului de persoane, al comerțului și al investițiilor.”

James Cleverly și Bogdan Aurescu se vor angaja să asigure apărarea colectivă prin intermediul NATO și să colaboreze pentru a consolida relația transatlantică, în special în vederea contracarării acțiunilor agresive ale Rusiei în regiunea Mării Negre.

România are cea mai lungă graniță cu Ucraina din toată NATO și, în consecință, a oferit sprijin pentru aproape 4 milioane de refugiați ucraineni, peste 100.000 de persoane făcând din această țară casa lor temporară. Ambasada Marii Britanii la București a oferit, de asemenea, sprijin în domeniul educației, permițând profesorilor ucraineni să continue să predea programa școlară în România. Ministrul de externe va aduce un omagiu sprijinului generos oferit de România după invazie.

În cadrul sesiunii de astăzi, cele două națiuni se vor angaja, de asemenea, să colaboreze pentru a consolida securitatea energetică și a aborda schimbările climatice, pentru a extinde legăturile dintre oameni și întreprinderi și pentru a promova creșterea economică în ambele țări în urma pandemiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...