G4Media.ro

Miniștrii de externe și ai apărării din UE nu au reușit să…

Sursa foto: JACK GUEZ / AFP

Miniștrii de externe și ai apărării din UE nu au reușit să cadă de acord asupra unei formule prin care să trimită Ucrainei mai multe sisteme Patriot

Miniștrii europeni au declarat luni că analizează de urgență modul în care pot oferi mai multă apărare aeriană Ucrainei, dar nu s-au oprit la promisiuni concrete privind sistemele Patriot, pe care Kievul le apreciază cel mai mult, relatează Retuers, citată de The Guardian.

Reuniți la Luxemburg, miniștrii de externe și ai apărării din UE au declarat că votul din Camera Reprezentanților a SUA de a aproba un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina în weekend nu ar trebui să ducă la o oarecare mulțumire din partea lor.

„Putem fi bucuroși pentru o zi, dar trebuie să fim pregătiți pentru bătălia care va veni mâine. Prin urmare, nu poate exista nicio calmare”, a declarat jurnaliștilor ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, la sosirea sa la reuniune.

În condițiile în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice și a orașelor din Ucraina, guvernele UE sunt presate să furnizeze mai multe sisteme de protecție Kievului.

Însă țările care au în dotare Patriot de fabricație americană – pe care Ucraina le folosește deja și pe care le apreciază foarte mult pentru capacitatea lor de a doborî rachete balistice cu deplasare rapidă – au fost neangajante luni.

De când Kievul a început să facă presiuni pentru mai multe Patriot în ultimele săptămâni, Germania a fost singura țară din UE care a promis o baterie suplimentară.

Berlinul conduce, de asemenea, o campanie pentru a obține mai multă apărare antiaeriană din partea altor țări pentru Ucraina, prin donații de echipamente și contribuții financiare.

Alte țări europene, printre care Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia, dispun, de asemenea, de sisteme Patriot.

Oficialii spun că este greu pentru țări să se despartă de Patriot, deoarece acestea fac parte integrantă din apărarea națională.

Oficialii ucraineni au replicat că riscul ca țările UE să fie supuse unui atac aerian este extrem de scăzut, în timp ce Ucraina se confruntă frecvent cu astfel de atacuri.

Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat că Stockholm a fost deja de acord să ofere arme de apărare aeriană Ucrainei, inclusiv sistemul portabil RBS 70.

Întrebat dacă Suedia va furniza și Patriot, el a spus: „Nu exclud această posibilitate, dar în momentul de față ne concentrăm pe o contribuție financiară, dar și, eventual, pe (mai multe) RBS 70, deoarece acest lucru ar putea atenua o parte din presiunea asupra Patriot”.

Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat: „Suntem conștienți de nevoia Ucrainei de apărare aeriană și, în special, de Patriot, iar Spania a făcut întotdeauna tot ce a putut”.

El a adăugat: „Având în vedere că este un război real, nu sunt un prieten al ideii de a dezvălui prea multe despre ceea ce dăm, când și de unde.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Daca nu ajutati acum Ucraina cu tot ce trebuie, incet dar sigur va cadea in mainile lui putin si peste cativa ani ucrainienii de azi sau copiii lor vor purta razboi inpotriva voastra, europeni molangai

  2. Rusul e hăbăuc din născare dar când vor reuși să se strângă cateva zeci de miloane in jurul aceleași sticle cu vodcă si vor cădea de acord drone din carton lipit cu aracet peste frumoasele Patriot expuse in vitrinele europene,să vedem cum liderii europeni dau buzna in buncăre iar noi vom fi ceea ce îs rușii acum:carne de tun !