Miniştrii de interne bulgar şi român vor celebra în noaptea de Anul Nou aderarea deplină la spaţiul Schengen
Ministrul bulgar interimar de interne Atanas Ilkov şi omologul său român, Cătălin Predoiu, vor ridica simbolic ultima barieră de frontieră dintre cele două ţări în primul minut al Anului Nou, la punctul de trecere de la Giurgiu-Ruse de pe podul de peste Dunăre, a anunţat luni Ministerul de Interne bulgar. Evenimentul va marca aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen, în urma abolirii controalelor la frontierele terestre interne, transmite Agerpres confotm BTA.
În prezent, toate persoanele şi autovehiculele care traversează podul peste Dunăre sunt supuse unui control deplin obligatoriu. După intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, cea mai importantă parte a fluxului de persoane şi vehicule va trece liberă prin punctul de trecere de la Ruse.
În timpul primelor şase luni ale apartenenţei la Schengen ale ambelor ţări, va fi aplicată o metodă de „analiză a riscului” în cazul unora dintre vehicule, care vor fi separate din fluxul de pasageri şi verificate la punctele desemnate, dar aceasta nu îi va afecta în niciun fel pe ceilalţi utilizatori ai drumului. Principalul motiv al controlului este prevenirea transportului imigranţilor ilegali, a declarat Dimitar Ciorbadjiev, şef al directoratului regional al poliţiei din Ruse.
Până în prezent, maşinile care călătoresc din Bulgaria în România plătesc o taxă de pod la punctul de trecere de la Ruse, apoi traversează podul şi sunt verificate la punctul de trecere de la Giurgiu de o echipă comună de poliţişti de frontieră româno-bulgară.
Camioanele care se îndreaptă spre România, după ce sunt cântărite şi plătesc o taxă de pod pe partea bulgară, străbat podul şi sunt supuse unui control de frontieră comun pe teritoriul român, atât asupra documentelor, cât şi asupra mărfurilor transportate. În direcţia opusă, spre Bulgaria, vehiculele grele nu sunt supuse unui control fizic al încărcăturii.
Odată ce Bulgaria şi România aderă la spaţiul Schengen, maşinile care călătoresc în România vor plăti taxa de pod pe partea bulgară, vor traversa podul, iar pe partea română numai o mică parte din ele vor fi supuse controalelor de frontieră în baza metodei „analizei de risc”. Se va proceda similar şi în direcţia opusă. Acest lucru este valabil şi pentru vehiculele grele de mărfuri.
În ultimele 24 de ore, un număr total de 930 de camioane au trecut pe pod în ambele direcţii. Dintre acestea, 412 au intrat în Bulgaria şi 518 au părăsit-o. Se aşteaptă ca traficul să fie lejer marţi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu