UE a convenit să plafoneze temporar prețul gazelor la 180 de euro, pentru a atenua criza energetică
Țările europene au ajuns la un acord privind plafonarea prețurilor la gazele naturale la 180 de euro, punând capăt unor luni de dispute politice privind intervenția în criza energetică care riscă să împingă regiunea în recesiune, relatează Bloomberg.
Așa-numitul mecanism de corecție a pieței gazelor naturale, conceput pentru a preveni oscilațiile extreme ale prețurilor, se va aplica începând cu 15 februarie. Acesta este semnificativ mai mic decât o propunere anterioară a Comisiei Europene, care nu ar fi împiedicat creșterile pe care regiunea le-a înregistrat la începutul acestui an, când Rusia a redus livrările de gaze în urma războiului din Ucraina.
Noul plafon va intra în vigoare numai dacă diferența de preț față de prețurile globale ale gazelor naturale lichefiate este mai mare de 35 de euro. Prețurile ar trebui să rămână peste ambele plafoane timp de trei zile pentru a declanșa mecanismul.
Oficialii au căutat un acord înainte ca sosirea vremii severe de iarnă să determine creșterea cererii de gaze pentru încălzire și electricitate. Creșterea costurilor energiei a contribuit la o inflație de două cifre în întreaga regiune. În contextul în care Europa a fost lovită de un val de frig în această lună, guvernele au fost supuse unei presiuni tot mai mari din partea alegătorilor pentru a acționa, în caz contrar riscând o reacție negativă.
Deși prețurile de referință ale gazelor naturale din Europa au scăzut în ultimele luni, ajungând la aproximativ 100 de euro pe megawatt-oră, acestea rămân cu mult peste media pentru această perioadă a anului. De asemenea, factorii de decizie politică și analiștii se așteaptă ca prețurile ridicate să persiste și anul viitor, în condițiile în care se caută alternative la livrările rusești.
Acordul rezolvă ceea ce a fost una dintre cele mai mari dispute ale UE în materie de politică energetică de la începutul crizei. Un grup de țări, condus de Germania – cea mai mare economie a blocului comunitar -, Olanda și Danemarca, a solicitat o abordare prudentă pentru a evita o intervenție prea mare pe piață. În același timp, o facțiune care includea Belgia, Italia, Grecia și Polonia, milita pentru un instrument mai agresiv de limitare a prețurilor la gaze.
Comisia a declarat anterior că plafonul ar trebui să fie mai degrabă un factor de descurajare decât un instrument care să fie utilizat în mod activ. Acesta nu urmărește să stabilească în mod artificial prețurile, ci să prevină creșterile extreme. Germania și alte câteva țări și-au exprimat îngrijorarea că o limitare a prețurilor în Europa ar putea face regiunea mai puțin atractivă pentru vânzătorii la nivel global, într-un moment în care blocul caută alternative la livrările rusești.
Acordul deblochează, de asemenea, un pachet de urgență mai amplu pentru a limita volatilitatea pieței și pentru a deschide calea achizițiilor comune de gaze, care fuseseră suspendate pe fondul unei divergențe privind limitarea prețurilor. Germania dorea proceduri mai simple de evaluare a impactului proiectelor de energie regenerabilă asupra mediului, ca element al acestei măsuri mai ample.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii