G4Media.ro

Ministrul Agriculturii anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Agriculturii anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti: O vom vedea anul acesta. Se lucrează la acest proiect

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a declarat joi că proiectul pentru limitarea adaosului comercial la produsele româneşti va fi implementat în acest an, transmite News.ro. El a anunțat că proiectul este în lucru.

Reamintim că plafonarea prețurilor este o măsură care limitează libertatea economică și a fost criticată de cea mai mare parte a pieței. Și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a avertizat că măsura este ineficientă, produce distorsiuni și este de fapt ocolită prin intermediul mecanismului numit ”efectul patului de apă”, prin care producătorii sau distribuitorii transferă pierderile de la produsele plafonate la alte produse cărora le cresc prețul de desfacere.

După introducerea măsurii de plafonare a adaosului comercial, unii producători și comercianți au schimbat gramajul produselor pentru a nu fi afectați de plafonare, iar alții au scumpit alte produse, după cum a scris EconomediaEconomiștii consultați de Economedia au afirmat că „plafonarea se bate cap în cap cu creșterile de taxe”, retailerii au cerut intervenţia punctuală la produsele care înregistrează fluctuaţii de preţ. Analistul Sorin Dinu a explicat aici de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

„Sigur că îl vom vedea anul acesta, se lucrează la acest proiect. În momentul de faţă ştim foarte bine că ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie – şi le mulţumesc colegilor pentru că şi astăzi vedem o scădere a inflaţiei şi astăzi vedem, din datele Institutului Naţional de Statistică, că indicele preţului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de baze din ordonanţa pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 şi peste 30%”, a explicat Florin Barbu, întrebat despre subiect, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

El a adăugat că autorităţile lucrează la un proiect prin care va fi limitat adaosul comercial la produsele româneşti.

„Se lucrează, nu voi da drumul la acest act normativ până toţi factorii implicaţi. Vorbim aici de zona de retail, vorbim de procesatori, vorbim de Consiliul Concurenţei – nu ne vom pune de acord cu acest act normativ. Sigur, când vom finaliza acest act normativ va fi prima conferinţă pe care Ministerul Agriculturii o va pune în cadrul ministerului şi va pune la dispoziţie presei din România”, a completat Barbu.

„Vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toţi românii să aibă acces la alimente româneşti în retail şi la preţuri corecte. Mai mult de atât, această ordonanţă sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România, pentru că ştiţi şi în perioada următoare atât Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o măsură foarte bună DR. 22 de procesare în România, cât şi programul important pe care l-am lansat INVESTALIM procesare în România”, a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Acesta a mai spus că documentul nu ar putea fi aprobat până la sfârşitul lunii iunie. Totuşi, există şi „o variantă de aprobare prin ordonanţă, apoi să fie transmis către Parlament pentru aprobare”, a conchis ministrul PSD.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Ai o economie de 2 mere și 10 lei. Primul an un mar costă 5 lei! Al doilea an „mărarii” vor să-l vândă cu 10 lei. Dacă se fac tot 2 mere si 10 lei soluțiile sunt:
    1. Unul vinde mărul la 10 lei si celălalt nu vinde un mar. Anul viitor nu va mai tine la pret
    2. Văzând ca nu se vinde că nu sunt bani se vor vinde la pretul pieței
    3. Nu are niciunul 10 lei și ambii „mărari” tin la preț, nu vinde niciunul.
    Ce se întâmplă la noi? Pai Ciolacu și Manolică le-a printat bani (salarii, pensii) fără acoperire in producție. Acum sunt 40 lei si tot 2 mere. Legea asta le spune : sunteți obligați să dati marul cu 2 lei! Unul ia cu 4 lei toate merele si ceilalți rămân cu banii! Atunci se importă încă un măr care se va vinde cu 36 lei îngrășând producătorul străin si falimentând producătorul român! In loc să-l faci pe român in loc de 2 mere la cei 40 lei să facă 8 si să le vândă tot cu 5 lei tu il bagi in faliment exact pe cel de care depinzi?
    Asta merită cei ce votează an lfabeti cu bacul luat la 50 ani și facultățile facute la fabricile de diplome!

  2. Nu ai cum sa faci asa ceva, astia sunt doar incompetenti… De-abia astept sa dispareti!

  3. mai lucreaza astia anul asta? nu sunt ocupati sa imparta blana ursului din padure?

  4. Între timp știu și bebelușii că asta nu e voie in ue …

  5. „această ordonanţă sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente româneşti”

    Adica le taiati productorilor romani din marja de profit si ii lasati pe cei straini sa apune ce marja vor. Dar voi ziceti ca ii sprijiniti, ca pot sa vanda mai mult, de parca ei nu s-au gandit la asa ceva.

    Daca mai raman mult geniile astea la guvernare, genul Ciuca, Ciolaacu, Caciu si Bolos, se alege prafaul si pulberea de economia romaneasca.

  6. Cine mai cumpără magiun la 30 lei un borcănel?Să nu o luați și voi în nume de rău,dar cred că cine cumpără Magiun de Topoloveni îl folosește în fantezii sexuale.

  7. Dupa aspectul ministrului agriculturii, am elucidat misterul disparitiei porcilor din fermele din Romania : i-a inghitit Florin Barbu pe toti !

  8. Statul va incasa mai putini bani din TVA colectat de pe un produs care costa mai putin, mai putin impozit de la firme. Inflatia este in favoarea statului. In realitate toate cresterile de pret sunt un avantaj pentru guvern care aduna astfel mai multi bani la buget ca sa plateasca pensii si salarii la bugetari. Statul PSD-ist nu se descurca fara inflatie, daca maine nu mai este inflatie statul PSD-ist intra in incapacitate de plata. Si la energie preturile sunt ”plafonate”. De fapt termenul ”plafonat” nu este corect folosit in acest caz. Nu stiu care ar fi termenul corect dar trebuie sa exprime starea pretului la energie care se afla undeva de unde nu ii mai este permis sa coboare. Daca ar cobora statul ar pierde mulgi bani. In rest, despre ministrul agriculturii ce pot sa spun? Poate pe vremea lui Ceausescu ar fi fost bun sa conduca vre-un ceapeu din fun dul Olteniei. Pentru prezenta tentativa de capitalisam el este inutil, impreuna cu tot guvernul de neocomunisti.

  9. „piata libera” trebuia in ghilileme avand in vedere ca piata de energie, gaze, alimente totul e controlat de statul PSD. Ce nu e controlat de guvern e controlat de MAFIE

  10. Oare si in SUA democratii se straduiesc sa plafoneze preturile la produse?

  11. Holigofrenul ăsta nu citește ce tot scrie Lucian Croitoru!

  12. Ăsta nu a auzit de economie de piață? Obligatorie în UE?

  13. Au explodat preturile la alimente.
    Dar pentru PSD, asta nu e suficient! Se vrea performanta acolo, nu gluma.
    Ca daca nu erau bune soia si ghearele nu ni le dadea DOMNUL PRESEDINTE CEAUSESCU!

  14. Lucreaza. E un prost harnic.

  15. Si pentru ce motiv ar lua retailerul un produs cu adaos limitat in loc sa vanda unul cu adaos mai mare? Adica marea firma fierbatoare de prune va ramane cu magiunul pe stoc?

  16. Nu cred ca EU ne va lasa in pace fara un infringment pe aceasta tema. Dar subiectul este de discutat. De ce in anumite retele produsele romanesti nu au acces? De ce achizitorii – romani sa nu uitam – prefera sa achizitioneze produse ieftine din afara? De ce achizitorii romani sunt cuminti si atenti cu corporatiile si extrem de agresivi, rigizi si char rauvoitorii cu companiile romanesti?!