G4Media.ro

Ministrul Apărării: Trebuie să găsim soluţii de creştere a atractivităţii carierei militare…

Sursa foto: Facebook / MApN

Ministrul Apărării: Trebuie să găsim soluţii de creştere a atractivităţii carierei militare – condiţii, salarizare decentă, pensii echitabile

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, afirmă că trebuie găsite soluţii de creştere a atractivităţii carierei militare şi este esenţial ca în 2023 Armata să se concentreze pe îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale militarilor, relatează Agerpres.

„Pentru ca România să aibă o armată performantă, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generaţie, va fi esenţial ca în 2023 să ne concentrăm şi pe îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale militarilor noştri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaţilor civili ai ministerului nostru, precum şi ale familiilor lor. Trebuie să găsim soluţii de creştere a atractivităţii carierei militare, pentru toate categoriile de personal ale armatei noastre. Performanţa profesională trebuie motivată prin condiţii de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin pensii echitabile asigurate tuturor rezerviştilor, indiferent de data trecerii în rezervă”, a declarat, sâmbătă, Angel Tîlvăr, în mesajul de Anul Nou transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Demnitarul a amintit, de asemenea, că accelerarea procesului de înzestrare şi dotare cu echipamente moderne a Armatei a fost una dintre direcţiile majore ale MApN în 2022.

„Printre cele mai importante repere ale procesului de înzestrare derulate în 2022, putem aminti, pe lângă continuarea proiectelor demarate în anii trecuţi, semnarea contractului de achiziţie a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Norvegiei, recepţia unor echipamente aferente sistemelor HIMARS – în valoare de aproape 112 milioane USD, atribuirea acordului-cadru de furnizare a 7 sisteme UAS-TO clasa II. De asemenea, au fost demarate proceduri specifice pentru alte programe importante, cum ar fi Etapa I a programului de înzestrare ‘Autovehicule tactice blindate de tip uşor (ATBTU)’. Pentru anul 2023, bugetul pentru apărare a fost majorat de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce va permite alocarea unui buget pentru înzestrare semnificativ peste procentul de 20%, în conformitate cu angajamentul NATO”, a precizat Angel Tîlvăr.

Ministrul s-a referit şi la provocările de securitate regională cu care se confruntă România din 2022, determinate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

„România a condamnat cu fermitate agresiunea forţelor ruse asupra vecinilor noştri şi a susţinut, încă din prima zi a invaziei, alături de NATO, de Uniunea Europeană şi de comunitatea internaţională, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional. Ţara noastră oferă Ucrainei asistenţă umanitară, sprijin politic, diplomatic şi economic şi acţionează pentru consolidarea sprijinului UE pentru ţara vecină. În aceste condiţii, în anul care se încheie, Ministerul Apărării Naţionale a depus eforturi pentru întărirea profilului României în cadrul NATO, ca pilon de securitate şi stabilitate în regiune şi întărirea apărării şi asigurării securităţii în regiunea Mării Negre”, a declarat Tîlvăr.

El a amintit că, la scurt timp după declanşarea ostilităţilor pe frontul din Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică a activat, pentru prima dată în istoria sa, elemente ale Forţei de Răspuns a NATO, dislocând forţe şi tehnică de luptă pe teritoriul ţărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România.

„Cu peste 5.000 de militari aliaţi dislocaţi pe teritoriul naţional, care se instruiesc împreună cu militarii români, ţara noastră este mai bine protejată şi apărată. În prezent, pe teritoriul României acţionează Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă condus de Franţa, ca naţiune-cadru, având în compunere forţe aparţinând Ţărilor de Jos şi Belgiei, structurile dislocate de Armata SUA – batalionul Stryker aparţinând Regimentului 2 Cavalerie al SUA, dislocat de la finalul lunii februarie şi elementele Diviziei 101 Aeropurtate ‘Screaming Eagles’ şi 2nd Brigade Combat Team, începând cu luna octombrie, precum şi contingentele din Polonia, Portugalia şi Macedonia de Nord din subordinea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova”, a arătat ministrul Apărării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. Pensiile speciale și salariile în plata secatuiesc 40-50% din bugetul MAPN. După celelalte cheltuieli de funcționare, abia mai rămân 10% pt investiții.
    De unde sa mai rămână bani pentru creșterea atractivității?
    Renunțați la pensiile speciale și va puteti atinge acest obiectiv.

    • Ce inseamna pt tine pensie speciala in armata?Va place sa vorbiti fara sa aveti habar de ceva!Spune clar cu date de la MApN concret ce pensii sunt in armata si ce valoare au!Cred ca cel putin 80% din pensiile din MApN sunt sub 3000lei!Asta inseamna pt tine pensie speciala?

    • @gica…In armata se iese la pensie la 45 de ani, deci 3000 lei este enorm. Plus ca si acei 3000 de lei nu sunt pe baza de contributivitate. In armata nu aveai carte de munca ci dosar.Contributivitatea s-a introdus in armata abia din 2016.

    • Ma gica, te-ai uitat sa vezi pensia de peste 200.000 euro a lui maCiuca? Crezi ca e caz singular postache?

  2. Ce amuzanti sunteti!!
    Cariera militara este foarte cautata, mai ales pentru posibilitatea de pensionare in floarea varstei.
    Doar ca e greu sa intri la scoala, ca vin toti baietii destepti cu subiectele in buzunar si cu proba de sport trecuta cu brio, cand tu ii vezi ca au abandonat la jumatatea traseului.
    Asa e cu cariera militara. O cloaca de spagari si trogloditi care isi protejaza pensiile si isi baga toate pilele in sistem.

    • E cam 1500 euro șpagă ca să intri ca soldat intr-o unitate la cca 140 km NE de București. Cu 1500 de euro cineva care a fost scutit la sport în liceu trece cu brio proba sportiva.

    • Nu mai terminati cu minciunile?Toate probele sunt filmate!Cine e prost sa intre la puscarie ?

    • Ai participat la un concurs de admitere in armata si ai picat testarea psihologica,este?Frustratule!!!

    • Dl..hungarian, am participat in fiecare luna la platitul taxelor ca sa aveti voi pensii speciale, la aia am participat. Si nu m-a refuzat nimeni. Mi-au luat banii.

  3. Mai mulți bani din munca noastră. Frumos. Niște impozite în plus să ne pună, ca să aibă de unde arunca bani în stânga și în dreapta.

  4. Salarii atractive?? Acolo soldatii au nevoie doar de 10-12 clase, fara BAC!
    3000+ SALARIU FARA SA FACA ABSOLUT NIMIC
    Vanzatoarele/vanzatorii/mecanicii/lucratorii comerciali de oriunde/maturatorii/femeile de servici iau sub 3300 de lei si muncesc in fiecare zi+munca pana la 65 de ani!
    Daca TRANTORII DIN MAPN VOR SALARII MAI MARI SA VINA IN MEDIUL PRIVAT…daca stiu ce este CV si daca li se da o sansa din partea antreprenorilor…dar dupa ce dormi in post cativa ani in haina de mapn greu iti mai gasesti loc de munca in privat
    LA MUNCA NU LA INTINS MANA

    • Foștii militari, de la soldat la general, dacă după pensionarea speciala la 45-50 de ani nu prind un post tot la stat, la privat nu ii primește nimeni ca nu sunt buni de nimic, nici măcar la munca de jos.

      Investiți, fraților în sănătate, educație, cercetare, cultura și nu în sistemele de hard power care nu aduc nicio plusvaloare societății

    • Știi tu cu ce se mănâncă armata sau câte studii au. Documenteaza-te înainte de a scoate porumbei oe gură.

  5. Solutia este sa nu mai angajati doar cu pile. La coruptia care este acum, doar cu rudele si prietenii care se angajeaza suntem praf…..

  6. Pensii speciale.

  7. Pensile speciale nu sunt suficient de echitabile ?! Bah esti prost ?!

  8. nu-i ăla care a Tâlvărit doctoratu?

  9. Ce bine ar fi daca s-ar publica si comentariile…

  10. PR stralucit, partea cu pensiile e geniala. Exact cel intereseaza pe un tanar de 18 ani, o pensie speciala obtinuta cât încă e in floarea varstei. Plus un doctorat marca Ciuca si 4 stele pe epolet marca Oprea. Urmeaza un scaun ministerial, o posibila candidatura la prezidentiale, etc. In caz de război
    fuge in Caraibe. Cariera de succes.

  11. Pensii echitabile? Păi, reduceti-le la nivelul pensiilor celor care muncesc la privat, cele bazate pe contributivitate! E simplu! Da’ la cum îi știu io’ pe ăștia, mă gândesc că va trebui să fac ore suplimentare, nu de alta, da’ pensiile alea nu se plătesc singure….

  12. Puneți mâna și plătiți militarii ca să puteți munci liniștiți în mediul privat!!!

  13. 1. Salari decente – aici nu am nimic de comentat
    2. Inlocuiti personalul din centrele de recrutate – cand recrutorul are o atitudine si un limbaj de bisnitar din piata, ma gandesc ca o sa aveti ceva probleme la partea de persuasiune…
    3. Teste anuale de competente fizice, mentale + evaluare psihologica – cand ai subofiteri si ofiteri cu burta de bere si tendinte antisociale , normal ca VA pleaca oamenii din armata.

    • Domnule ministru, propun și către dumneavoastră, pensie – sau ajutor militar-pentru militarii doar în rezervă, cei care am efectuat stagiul militar. În comunism era obligatoriu și nu erau pretenții la pensie. Dar, odată cu Decembrie 89′, situația s-a schimbat. Dacă statul român știa, ca se poate apara și fără noi sau nu are bani pentru pensiile noastre, trebuia sa elimine statutul de militari doar în rezervă! Ceea ce nu a făcut! Timpul a trecut și, pentru cei ajunși la 60 ani – vârstă de inactivare,-nu se acorda nimic! . Chiar nimic!!!??? Suntem sub același jurământ, ca și cei activi-sa aparam tara, chiar cu prețul vieții! În caz de război, între noi, nu e nici o deosebire! Iată propunerea mea, sa se acorde sprijinul astfel :
      -soldați sicgradati, intre3-5milioane lei;
      -subofițeri, maiștrii militari, între 5-7milioane lei;
      -ofiteri, intre7-10milioane.
      Se pot acorda sumele din redeventa corecta pe pământurile statului, adică 50 % din producție.
      Sper sa gândiți pentru patrie!

  14. Câți dintre voi ați „făcut” armata?

  15. Titluri de doctori sau de generali celor care luptă vitejește pana la 47 de ani. Pentru merite deosebite, ambele titluri și evident pensii speciale pentru tot neamul lor de profitori !

  16. Ce ii mai trebuie Romaniei soldati cand are 1500 de generali 🤔? Cu doctorate si pensi speciale. Tinerii care se vor inrola, vor fi la ordinul plagitorilor si politicienilor cu doctorate.

  17. Toti care comentati nu sunteti in stare de nimic si nu stiti ce se intampla in MApN dar mancati rahat cu polonicul!La 50 ani un militar care a stat mereu in camp indiferent ca ninge,ploua sau 35 grade are toate bolile posibile in el!Vin din aplicatii raciti si bolnavi!Nu sunteti capabili sa dati examen sa intrati si voi in sistem daca tot mancati rahat la greu ca e leneveala in MApN!Sunteti leprele societatii care stati doar beti si plafonati care nu sunteti in stare de nimic dar vorbiti sa va aflati in treaba!Mie scarba de voi jigodiilor!Un soldat gradat profesionist dupa 25-30 ani cariera iese cu o pensie de 2300-2500 lei!Asta e pensie speciala?Nu mai comparati cei 10% care sunt ofiteri si iau pensie peste 10 mii lei!Armata e doar pt ofiteri!Ei au toate avantajele si fac toate golaniile!Sgp-istii si subofiterii sunt ceimai chinuiti si au salarii mici si pensiile la fel!

    • Gica…ai zis bine „a stat mereu”. Desteptule daca erai la magazin sau lucrai ca si lucrator comercial pe salariu minim de 1600-2000 de lei cu sefu’ in dreapta?
      Cu ce ai contribuit tu in acei ani pentru pensie? Stii ca cei care au lucrat in CAP uri au pensii sub 1000 de lei si sunt asistati sociali? Tu ai muncit pe camp sau doar ai stat cum ai zis?
      Fuck0ff

  18. Incercati sa nu mai cenzurati..
    Lasati doar comentariile care dau in aceasta meserie.

    Nu toata lumea poate sa fie la privat, pe minim pe economie cu studii de 4 clase…
    Sau antreprenor ( patron de birt)

    Multumesc pentru postare!

  19. Sunt de 15 ani in armata nu s.a schimbat nimic salarii care nu mai tin pasul cu inflatia..Sa nu mai vorbim aici de norma de hrana despre care nu vorbeste nimeni si despre bataia de joc la care suntem supusi zi de zi. Care lucreaza in sistem are cunostinte despre ce vorbesc…De ce sa mai marim salariile militarilor romani cand avem dislocati pe teritoriul Romaniei militarii din U.E .Avem banii sa le oferim lor tot confortul dar militarul roman cand merge in aplicatii doarme in niste conditii insalubre si departe de realitatea pe care o vedem la tv

  20. Am peste 30 de ani de activitate, multe aplicații, exerciții, unele desfășurate la sub -25 grade C. După tot acest efort am genunchii praf, operat la spate, alte probleme medicale, iar pentru familie am fost un musafir. Un minim de decență v-ar prinde bine. Am fost pe funcții de execuție și de comandă. V-aș recomanda să stați în bocancii unui militar, iar după aceea să vă apucați de comentat. Adevărul e că nu este simplu sau ușor. Dacă nu ai vocație pentru așa ceva nu te apuca. Nu este nimic special la militari. Sunt oameni ca toți alții. Condițiile în care profesează sunt speciale. Cum spunea cineva: ”Dacă militarii au ”treabă” atunci este bai mare”, în restul timpului se pregătesc.

  21. Cea mai atractiva masura ar fi pensionarea la 35 de ani.

  22. Cu Prioritate și o mai spune cineva, Investiți în Tehnica Militară ; Corvete , Avioane , Transportoare , Bucătării de Campanie și un Model de Armă Nouă ,altu decât AKM . După asta in Salarii ,Solde că oricum cei mai mulți Bani pe astea se duc și Ei au Program de la 8 la 16 .

  23. In primul rand, marea majoritate a tinerilor nu sunt obisnuiti cu neplacerile vietii si in al doilea rand, nu prea cred ca sunt multi care chiar ar lupta in cazul unui razboi ca in Ucraina. In ziua de azi cei mai multi care se angajeaza la MApN o fac numai pentru beneficiile financiare pe care le aduce munca la stat. Si sa nu mai vorbim de faptul ca multi tineri au optiunea sa lucreze in strainatate.

  24. Pai da,acu cu război la doi pași de noi nu mai e nimeni interesat.La plăcinte înainte…
    Și nu mai vb de bani că au pensii și salarii mari și avantaje cum nu au alții (ieșire la pensie la vârste fragede,hoteluri dedicate , popota,etc).Armata e cam Stat în Stat la noi,ca BOR .Sa vedem cheltuieli in dotare ,nu în solde uriașe și nu mai visați la carne de tun;au apărut dronele și robotii…

  25. @ Ăștia vor să iasă la pensie păzind găina care ouă și scriind și „doctorate” despre activitate, ?

  26. @ Ceva mai util găsiți și voi de făcut, ?

  27. Ai vrut sa te angajezi si la concurs ai picat testarea psihologica,este?Frustratule

    • Domnule ministru, propun și către dumneavoastră, pensie – sau ajutor militar-pentru militarii doar în rezervă, cei care am efectuat stagiul militar. În comunism era obligatoriu și nu erau pretenții la pensie. Dar, odată cu Decembrie 89′, situația s-a schimbat. Dacă statul român știa, ca se poate apara și fără noi sau nu are bani pentru pensiile noastre, trebuia sa elimine statutul de militari doar în rezervă! Ceea ce nu a făcut! Timpul a trecut și, pentru cei ajunși la 60 ani – vârstă de inactivare,-nu se acorda nimic! . Chiar nimic!!!??? Suntem sub același jurământ, ca și cei activi-sa aparam tara, chiar cu prețul vieții! În caz de război, între noi, nu e nici o deosebire! Iată propunerea mea, sa se acorde sprijinul astfel :
      -soldați sicgradati, intre3-5milioane lei;
      -subofițeri, maiștrii militari, între 5-7milioane lei;
      -ofiteri, intre7-10milioane.
      Se pot acorda sumele din redeventa corecta pe pământurile statului, adică 50 % din producție.
      Sper sa gândiți pentru patrie!

  28. Toata lumea crede ca are salariul mic si munca grea, sa stii.
    Stiu niste angajati de la Metrorex, tot angajati pe pile ca si acolo intra famiile in intregime, care spun si ei ca e vreu si merita sa iasa mai devreme la pensie si sa ia „spor de subteran”. Nu stiu cum se face, dar doar la stat si pe joburi din astea grele si platite prost, se angajeaza familii intregi. Cred ca sunteți masochisti.
    A, si vezi ca nici la metrou nu am picat vreun concurs.
    Mai ramane sa aud cat de greu e sa lucrezi la Apele Romane sau consiliera de parlamentar, alte posturi nasoale pe care se sacrifica unii, din dragoste de tara.

    • La absolvirea liceului in anul 2005, a venit un ofițer de la academia militara pentru a împărți pliante cu beneficiile unei cariere militare.Din 24 de elevi cati eram in clasa,eu am fost singurul interesat.Acum după 17 ani eu lucrez intr-un penitenciar de maxima siguranta si la reuniunile anuale cu foștii colegi,uni dintre ei au început cu reproșuri ca cele de mai sus,uitând că si ei au avut cândva sansa unei cariere militare

  29. Am citit câteva comentarii…împotriva Armatei. Nu trebuie să-mi omor neuronii. Main stream-ul a intoxicat societatea e clar. In primul rand eliminarea diferențelor majore . Pe bune ….știm toți despre ce vb. Trei motive înainte de 2000: – loc de munca sigur și destul de bine plătit la nivel de țară
    – respectul in societate
    – locuință
    – și da posibilitatea de a ieși la pensie la 55 de ani. Nu cum se scrie pe aici alte vârste. Erau și anumite specialități, care da datorită condițiilor de muncă erau mai devreme trecuți în rezervă.
    Acum nimic nu mai este clar…..

  30. Încadrați -l pe fiu’su lu’ Bădălau.

  31. Mi-a zis un ofițer că a ieșit cu pensie de 20 milioane in anul 2000. Era o sumă buna atunci( salariul minim era 1 milion)

    • Mai terminati cu pensia speciala. Aia nu ar trebui sa fie in armata, acolo unde exista meserie prinsa in cor. Speciala e la primari,bprefecti, consilieri, pentru astia nu exista meserie, nu dau un concurs pe post, nu le trebuie scoala. Nu.poti.lua pensie normala daca nu ai o meserie, o vechime, asa ca a aparut notiunea de special. Oameni cu carnet de partid, 12 clase sau un pic peste, care concureaza singuri pe locul lor.

  32. Războiul aduce moarte și sărăcie.Soldatii sânt in prima linie sa apere o clica de politicieni hoți,corupți,cinici care folosesc resursele românilor și fondurile ,numai pentru ei și familiile lor iar românii se aleg cu ce le trece lor printre degete ,deci nu trebuie încurajat acest mecanism,sa lupte fii și ficele politicienilor și celor din instituții ei nu impart banii și bunăstarea cu noi .