Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, după ședința CSAT: Am putea să cazăm câteva mii de posibili refugiați din Ucraina, să le oferim hrană, condiții bune de viață/ Putem să multiplicăm și să aducem până la zeci de mii
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, la emisiunea Punctul de Întâlnire, moderată de Radu Tudor, că România dispune de un stoc de rezervă de câteva mii de locuri pentru posibili refugiați din Ucraina, dar că acestea pot fi multiplicate la câteva zeci de mii dacă este necesar.
”Putem să aducem lucruri suplimentare, dacă s-ar întâmpla să fie nevoie, că suntem pregătiți, dacă nu avem o înzestrare, avem un foarte bun management al capacităților noastre al pregătirii defensive pt conflict”, a declarat Vasile Dâncu la Antena 3, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)
Redăm mai jos cele mai relevante declarații:
- Astăzi am avut o ședină CSAT în care am încercat să analizăm situația din regiune. Planurile strategice, defensive pentru zona aceasta a NATO sunt pregătite de foarte multă vreme și se updatează foarte multă vreme. Deci noi nu ne pregătim acum pentru un conflict la granițele noastre, ci am mers pe actualizare, a unei eventuale invazii a Rusiei în Ucraina. Am pus cap la cap analiza complexă a situației în care ne aflăm acum.
- Există în acest moment o îngrijorare legată de posibile degradare a situației, masarea de trupe la granița Ucrainei. Așa cum a spus-o și președintele, situația este incertă și nu putem să estimăm că va fi neaparat un conflict. Ne pregătim pentru orice scenariu. E foarte greu să spunem cu certitudine ce se va întâmpla. Am prezentat un plan de măsuri, inter-instituțional privind acest plan de asigurare în cazul unul conflict.
- Ce este clar, a fost una din concluzii, că cetățenii români nu au motive să intre în panică sau să se simtă amenințați. Sigur, este o situație complexă care poate avea consecințe economice. Probabail că în situația unei intervenții a federației ruse vom avea fluxuri migraționale. Suntem pregătiți. Credem că mai există șanse, pe care diplomația le are. Există resurse diplomatice pentru a nu se ajunge la o situație de război cald.
- Este o stare de veghe, o îngrijorare calmă. Facem parte dintr-un sistem aliat, pentru prima dată avem o umbrelă strategică deasupra noastră și acționăm coordonat. Nu avem motive de îngrijorare. Sigur ne îngrijorăm că asemenea situație de conflict s-ar putea solda cu pierderi de vieți omenești. Noi suntem vigilenți, a fost cuvântul cheie în majoritatea discuțiilor noastre.
- Măsura nu este legată de acest moment. Nu este condiționată de o intervenție a Rusiei în Ucraina. Acest batalion încă nu știm exact unde va fi plasat. În momentul ăsta discutăm, se analizează capacitatea strategică. În acest moment acea hartă este una cunoscută, se pot suplimenta unele forțe dar pot apărea și puncte noi strategice. România toată e în flancul NATO și contează mai puțin locul în care se vor poziționa trupele.
- Mă bucur că foarte repede că ministrul de externe al Franței va veni în România. Vom discuta și elemente concrete legate de prticiparea Franței, dar Franța își asumă parteneriate și să devină mult mai active. Vom discuta și despre alte lucruri privind înzestrarea, relațiile noastre complexe cu Franța. Venirea ne va aduce vești bune din partea statului francez.
- Există în momentul acesta un stoc destul de important de locuri în care am putea să cazăm mii de posibili refugiați. Avem și o zonă de rezervă în care am putea să multiplicăm și să aducem până la zeci de mii în această zonă. Rezerva strategică este gândită pentru câteva mii de refugiați, hrănire, condiții bune de viață. Putem să aducem lucruri suplimentare, dacă s-ar întâmpla să fie nevoie, că suntem pregătiți, dacă nu avem o înzestrare, avem un foarte bun management al capacităților noastre al pregătirii defensive pt conflict.
- În acest moment noi nu avem nici o decizie, NATO a anunțat că nu poate interveni militar chiar dacă va fi acolo un conflict armat. Nu avem nevoie de rezerviști, nu se va întâmpla decât într-o situație extremă, dacă ar fi o amenințare directă la adresa României.
- O decizie nu a fost luată cu privire la locația pentru trupe. Noi avem pregătite mai multe locații pentru asta, dar fac parte din confidențialitatea pregătirilor din zona militară.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii