Ministrul Aurescu a vorbit cu omologul său despre drepturile minorității române din Ucraina și securitatea la Marea Neagră
Dialogul politico-diplomatic, intensificarea relaţiei economice, stimularea conectivităţii şi necesitatea identificării de soluţii pentru drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina au fost teme abordate, vineri, în întrevederea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia.
Potrivit unui comunicat al MAE transmis, vineri, AGERPRES, reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia la nivelul miniştrilor afacerilor externe a fost găzduită la Bucureşti de ministrul Bogdan Aurescu, la care au fost invitaţi pentru prima dată să participe şi şefii diplomaţiilor din Ucraina şi Georgia.
Miniştrii de Externe român şi ucrainean au mai discutat despre situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră şi alte aspecte de interes regional şi despre propunerea părţii ucrainene privind ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic.
În ceea ce priveşte protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor, ministrul român a reiterat necesitatea reluării, cât mai curând posibil, a activităţii Comisiei mixte interguvernamentale privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, aspect confirmat de omologul ucrainean, care a arătat că partea ucraineană va finaliza formalităţile legate de numirea co-preşedintelui ucrainean în perioada imediat următoare.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanţa angajamentului susţinut al autorităţilor ucrainene centrale pentru asigurarea deplină a drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv printr-un dialog susţinut cu autorităţile regionale şi locale ucrainene. A mulţumit omologului său pentru acordul părţii ucrainene pentru realizarea Programului de burse al Guvernului României pentru elevii etnici români din clasele I – IV din sistemul educaţional de stat ucrainean.
Aurescu a reiterat inexistenţa unei aşa-zise „limbi moldoveneşti”, iar ministrul Dmytro Kuleba a confirmat identitatea între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, aspect care se va reflecta inclusiv în modul în care se implementează regimul limbilor statelor membre UE, adică inclusiv al limbii române, prevăzut de legislaţia ucraineană în materie.
Bogdan Aurescu a luat notă de asigurarea omologului său că Ministerul Educaţiei din Ucraina a transmis deja instrucţiuni autorităţilor locale de a aplica aceste prevederi ale legislaţiei ucrainene, inclusiv în regiunea Odesa.
Ministrul ucrainean a acceptat, totodată, propunerea ministrului Aurescu, avansată anul trecut, de începere a negocierilor privind convenirea unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi minorităţii ucrainene din România.
În cadrul discuţiilor bilaterale au fost abordate şi ultimele evoluţii legate de pandemia de COVID-19. În context, şeful diplomaţiei române a anunţat operaţionalizarea în etapa imediat următoare a unui ajutor umanitar pentru Ucraina, constând în echipamente medicale în valoare de peste un milion de euro, ca răspuns la o solicitare adresată de partea ucraineană prin intermediul NATO.
Cei doi miniştri au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor economice bilaterale, în special cele de conectivitate între România şi Ucraina. Ilustrativ în acest sens este proiectul construcţiei noului pod peste Tisa, între Sighetu Marmaţiei şi Bila Ţserkva, precum şi dialogul privind deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.
Miniştrii român şi ucrainean au făcut un schimb de opinii cu privire la teme de interes regional, în particular situaţia îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat sprijinul României pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Ucrainei.
Ministrul ucrainean de Externe a mulţumit părţii române pentru susţinerea constantă de către România a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi a eforturilor sale de integrare europeană şi euro-atlantică.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii