G4Media.ro

Ministrul Aurescu: ”Am discutat cu colegul meu Dmitro Kuleba şi am solicitat…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Aurescu: ”Am discutat cu colegul meu Dmitro Kuleba şi am solicitat clarificarea cât mai curând a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, solicitând ”clarificarea cât mai curând” a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe, transmite News.ro.

”În marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, am discutat cu colegul meu Dmytro Kuleba şi am solicitat clarificarea cât mai curând a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bîstroe, complementar demersurilor deja întreprinse de MAE român pe lângă partea ucraineană”, a scris Aurescu, sâmbătă seară, pe Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe afirma, referitor la informaţiile privind lucrări de dragare desfăşurate de Ucraina pe canalul Bâstroe, că a solicitat încă din 13 februarie date Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Poliţiei de Frontieră, iar în funcţie de răspunsurile autorităţilor române de resort, va întreprinde imediat demersurile diplomatice necesare în cazul în care va rezulta că au fost derulate activităţi având ca scop adâncirea rutei de navigaţie. De asemenea, MAE preciza că a transmis inclusiv în cursul anului trecut atât Comisiei Europene, cât şi autorităţilor ucrainene că autorităţile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe ale Dunării în reţeaua transeuropeană de transport – propunere a cărei realizare este urmărită de Ucraina încă din anul 2014 – întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigaţie realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internaţional aplicabile, inclusiv şi mai ales reglementările în materie de protecţie a mediului.

Precizările MAE au venit la o zi după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că sunt semnale că Ucraina desfăşoară lucrări de dragare pe Bâstroe.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirma că nici legislaţia din România, nici cea ucraineană nu permit desfăşurarea de lucrări care să pună în pericol biodiversitatea şi eco-sistemele din Delta Dunării, arătându-se convins că ministerele de resort vor monitoriza lucrările care vizează canalele navigabile. ”Subliniez încă o dată că Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”, adăuga Tanczos.

Sâmbătă, Ambasada Ucrainei în România a precizat că lucrările de dragare pe Dunăre făcute de partea ucraineană ”vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile, adică asigurarea siguranţei navigaţiei prin menţinerea caracteristicilor tehnice actuale, precum şi eliminarea consecinţelor de colmatare naturală”. Reprezentanţii Ambasadei au explicat că astfel de lucrări se fac de mai mulţi ani şi că partea ucraineană a informat, în august anul trecut, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos privind lucrările planificate. ”În cazul în care partea ucraineană va planifica implementarea proiectelor majore diferite de cele operaţionale curente, partea română va fi informată în prealabil şi va avea loc convenirea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare, acordurile şi convenţiile internaţionale”, au adăugat aceştia, îndemnând totodată la ”avansarea responsabilă de informaţii publice pentru a nu prejudicia relaţiilor bilaterale şi pentru a nu alimenta propaganda rusă”.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Ce tot bat apa-n piua? Sa trimita Romania o delegatie de experti, sa vada care e problema la fata locului, si se lamuresc lucrurile!
    Sau nu mai sunt experti in Romania, sunt doar politruci incompetenti?

    • Experții sunt la USR, Drulă, Năsui, Stelian, Mihăilă, Clortilde, Plicușor

    • Disclaimer: Sog pola si dau lymbi in ga0z, tarif 2 ruble. Postez orice pentru 2 copeici! Astept oferta de la domni generosi! Rog seriozitate!

  2. Pai sa trimita niste chelnerite specialiste angajate la Apele Romane sa investigheze, ca se pricep. Asa au aparut si informatiile. Au vazut unii ca ucrainienii curata apa si s-au speriat ca seaca Dunarea. Da lucrarile alea super scumpe de constructie de hoteluri pe malurile Deltei nu strica echilibrul naturii? Daca psd/udmr fac afaceri si construiesc in rezervatii naturale e ok?

  3. Nici Greta Thunberg nu se incurca cu mafia liberala.

    • E bun c a c a tul de la Sputnik? Vreau si eu si Florin!

    • Daca ridica stacheta prea mult nu mai primesc nici buna ziua.
      ttps://www.g4media.ro/instanta-a-dispus-confiscarea-milionului-de-euro-luat-mita-de-bogdan-olteanu-de-la-sorin-ovidiu-vintu-pentru-numirea-lui-liviu-mihai-guvernator-in-delta-dunarii.html

  4. Am criticat din nou sărmana Ucraină și aliatul planetar? Acesta sa fie motivul pentru care nu mi-a fost afișată postarea ( și nu este prima data) sau pentru că nu port bască?

  5. Văd o mulțime de comentarii pro-ruse, acestea sunt plasate de entități de presă plătite de Guvernul României. Practic, România isi plătește singură atacul hibrid al Rusiei împotriva sa. Acest atac se poate opri simplu: interzicerea finanțării presei de catre Guvern.