Ministrul austriac de interne cere măsuri urgente pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică / Karner: Tema lărgirii spațiului Schengen nu se află pe ordinea de zi
Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner (ÖVP), a declarat înaintea consiliului extraordinar JAI (Justiție și Afaceri Interne) că așteaptă pași concreți în direcția combaterii migrației ilegale nu doar pe ruta mediterana, ci și pe cea balcanică, transmite Austrian Press Agency (APA).
Karner a subliniat că a solicitat deja Comisiei Europene un plan de acțiune constând din cinci măsuri concrete. În ceea ce privește tema lărgirii spațiului Schengen, Karner a spus că această nu se află pe ordinea de zi a reuniunii extraordinare, adăugând că își menține însă punctul de vedere și că lărgirea nu poate avea loc în actualele condiții.
Comisia Europeană elaborează deja un set de măsuri vizând combaterea migrației ilegale pe ruta balcanică, precum a confirmat comisarul european pemtri afaceri interne, Ylva Johansson, portalului de știri ‚Politico‘, după ce Karner îi adresase în scris o solicitare în acest sens.
Concret, Karner ceruse implementarea a 5 măsuri: un proiect pilot pentru solicitări de azil implementat într-o țară membră aflată la granița exterioară a UE; o directiva de ‚respingere‘, în baza căreia să se poate renunta la laborioasele verificări individuale, proceduri de azil în state terțe, considerate sigure; retragerea mai facilă a statutului de refugiat inclusiv în cazuri penale mai puțin grave; mai mult sprijin din partea statelor UE pt. Frontex la granița exterioară a UE precum și în state terțe.
În plus, ministrul austriac de interne a mai cerut Comisiei un sprijin financiar mai substanțial pentru protecția granițelor externe ale UE.
Context
Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, a anunțat în urmă cu o săptămână ministrul de interne Gerhard Karner, citat de publicațiile Kurier și Der Standard. „Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a spus acesta.
Factorul declanșator al rezistenței este fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Mai mult de 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE, potrivit Ministerului de Interne.
„Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, a spus Karner. Austria face acest lucru pentru că este în joc și securitatea oamenilor din această țară, a adăugat oficialul austriac.
Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii spațiului Schengen fără controale pentru a include Bulgaria, Croația și România. Votul decisiv ar trebui să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie și este necesară unanimitatea. Prin urmare, extinderea va fi un subiect fierbinte la reuniunea specială a miniștrilor de interne care are loc astăzi, mai ales în condițiile în care Croația ar urma să adere la spațiul Schengen.
Cu toate acestea, nu va exista un vot special pentru Croația, deoarece președinția rotativă cehă a Consiliului UE dorește ca aderarea să fie votată doar în bloc, pentru cele trei țări – România, Bulgaria și Croația.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii