Ministrul Bogdan Aurescu anunță în Jerusalem Post că România nu și-a schimbat poziția privind mutarea ambasada la Ierusalim și că fostul premier Dăncilă și-a depășit atribuțiile când a propus această măsură: ”Israel se poate baza pe România ca pe un bun prieten. Am demonstrat deja asta”
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a făcut mai multe declarații pentru publicația Jerusalem Post, referitoare la relațiile româno-israeliene.
Diplomatul a declarat că România va continua ”să încurajeze restul UE să își consolideze legăturile cu Israelul” și că Israel poate conta pe România ”ca pe un bun prieten”
UE și Israel „sunt credincioși fermi în principiile și valorile democratice. Au multe în comun și trebuie să lucreze împreună la multe aspecte referitoare la regiune ”, a mai declarat ministrul.
Aurescu a mai spus că poziția României reflectă faptul că:
- ”Consiliul de asociere UE-Israel ar trebui să reia fără nici o condiție prealabilă legată de procesul de pace din Orientul Mijlociu. UE și Israel ar trebui să își intensifice legăturile. Majoritatea miniștrilor de externe ai UE susțin această poziție, în special în urma acordurilor de normalizare dintre Israel și EAU, Bahrain și Sudan”, susține șeful MAE.
În 2019, fostul premier Viorica Dăncilă a declarat că România intenționează să mute ambasada țării de la Tel Aviv la Ierusalim. Aurescu a declarat, însă, că fostul șef al Executivului și-a depășit atribuțiile pentru că politica externă este condusă de președintele țării, care se opune acestei decizii:
- „Poziția României în acest sens nu s-a schimbat”, a spus Aurescu. „Vom rămâne deocamdată la poziția noastră că trebuie să urmăm cadrul internațional cu privire la această problemă. Statutul Ierusalimului este legat de problemele de bază ale procesului de pace. Sper doar că vor exista progrese”, a declarat acesta.
Totodată, ministrul Aurescu a transmis că România rămâne la decizia UE de a nu interzice pe deplin Hezbollah. Aurescu a spus că România analizează deciziile luate de alte țări în această privință și că nu a ajuns încă la o decizie.
Șeful diplomației românești a mai transmis că ”România lucrează, de asemenea, la o strategie națională de combatere a antisemitismului și xenofobiei”, despre care Aurescu a spus că se așteaptă să fie terminată până la sfârșitul anului. Un proiect a fost deja publicat pentru examinare publică:
- „Continuăm să fim foarte vocali în combaterea antisemitismului, xenofobiei, discursurilor de ură și a tuturor comportamentelor violente conexe. România poate fi considerată unul dintre modelele din regiune, conducând efortul împotriva antisemitismului”, a declarat Aurescu.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii