G4Media.ro

Ministrul Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul din Ucraina, Dmitri Kuleba, despre…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu omologul din Ucraina, Dmitri Kuleba, despre soluţionarea problemelor semnalate de România referitoare la Legea privind minorităţile naţionale din Ucraina

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba în continuarea convorbirii telefonice avute de Preşedintele României cu Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în 4 ianuarie, în cursul căreia s-a convenit ca şefii diplomaţiilor de la Bucureşti şi Kiev să poarte discuţii pentru soluţionarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minorităţile (comunităţile) naţionale din Ucraina, transmite News.ro.

Cei doi au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri ai afacerilor externe. Potrivit MAE, ”în urma discuţiei, cei doi miniştri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri ai afacerilor externe”. ”De asemenea, cei doi miniştri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuţiei, aspectele procedurale şi de fond din Legea sus-menţionată care au trezit preocuparea autorităţilor române şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti şi care au fost de altfel prezentate detaliat şi argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către ministrul Dmitri Kuleba.

Aurescu a amintit ”dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmitri Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut, şi a solicitat întreprinderea de paşi concreţi pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părţii române”.

”Totodată, în continuarea discuţiilor anterioare cu şeful diplomaţiei de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoaşterii, de către Ucraina, a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, spune MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a făcut referire la sprijinul solid şi cuprinzător al ţării noastre pentru Ucraina şi poporul ucrainean, victime ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă. De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022, mai precizează MAE în comunicat.

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Nu este momentul potrivit ! Politprostanacul roman face jocul sovieticilor !

    • E bun orice moment, pentru ca nu se conditioneaza nimic (formal) dar, o data acceptati in „lumea buna” ucrainenii trebuie sa accepte si normele de convietuire pasnica.
      Romania sustine substantial si neconditionat Ucraina, revendicarile teritoriale sunt de Ev Mediu deci nu se pun in discutie dar drepturile omului – om trebuiesc protejate.
      O buna ocazie pentru Ucraina sa mai faca un pas inainte in lumea ne-barbara.
      Razboiul s-a pornit tocmai din cauza ca Rusia se teme de „evadari”. In religiile fundamentaliste apostazia e pacat capital. Pentru asta a atacat Ucraina – deznazificarea e de gargara, mai nazist decat putin nu mai exista cineva in acest moment.

  2. Penibil, de parcă în Ucraina acolo le arde de legea minorităților. Doamne ce politicieni bătuți în cap. Dar nu au oare niste consilieri cu capul pe umeri?

  3. in semn de solidaritate cu sclava, Johanis a spus ca va interzice si el lb romana in scolile românești. asta in timp ce era cu golful la ski.

  4. Probabil între două trabucuri i-a povestit de modul cum este rezolvată problema minorităților în România. De dreptul de a folosi limba maternă, atât în scris, cât și verbal în relațiile cu autoritățile statului, acolo unde procentul minorității este peste 20%, cum este în multe regiuni din Europa (de exemplu în Catalunia). De învățământul în limba romani pentru minoritatea care procentual este mult mai mare în România față de procentul românilor din Ucraina.

    • Pe Goldman nu îl interesează minoritatea românească din ukraina ci alta care o duce bine, la putere.