G4Media.ro

Ministrul Bogdan Aurescu se întâlnește cu secretarul de stat Mike Pompeo în…

sursa foto: MAE

Ministrul Bogdan Aurescu se întâlnește cu secretarul de stat Mike Pompeo în contextul celebrării a 140 de relații diplomatice România-SUA

Ministrul Bogdan Aurescu se întâlnește cu secretarul de stat Mike Pompeo în contextul celebrării a 140 de relații diplomatice România-SUA. Cei doi vor puncta astfel ”un bun prilej pentru reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor de Externe.

Vizita, efectuată la invitația lui Pompeo, se va întinde pe două zile și va cuprinde discuții inclusiv despre proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

Vizita va mai include întrevederi cu alți oficiali americani, precum și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri americane.

Comunicatul MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea luni, 19 octombrie 2020, la Washington D.C., consultări politice cu secretarul de stat al SUA Michael Richard Pompeo, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează în Statele Unite ale Americii, în perioada 19-20 octombrie, la invitația omologului său american.
Organizată în contextul celebrării, în 2020, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și SUA, vizita reprezintă un bun prilej pentru reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic, precum și pentru evaluarea stadiului și prioritizarea proiectelor de interes comun, reflectând angajamentul solid al celor două țări pentru extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic.
Discuțiile dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Pompeo vor viza cooperarea bilaterală în domeniul politic, militar, energetic și economic, inclusiv proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.
Ministrul Bogdan Aurescu va evidenția, totodată, în discuțiile cu secretarul de stat Mike Pompeo, obiectivul, de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver.
De asemenea, vor fi abordate evoluțiile regionale, cu accent pe regiunea Mării Negre și securitatea pe Flancul Estic al NATO, precum și alte teme de interes de pe agenda internațională.
„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii ocupă un loc central, fiind unul dintre cei trei piloni fundamentali ai arhitecturii politicii externe și de securitate a țării noastre, iar dezvoltarea și aprofundarea acestuia, în toate dimensiunile sale, constituie obiective asumate la cel mai înalt nivel. Cu prilejul consultărilor pe care le voi avea cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, vom evalua pragmatic stadiul Parteneriatul Strategic, pornind de la obiectivele concrete stabilite prin Declarația Comună a Președinților României și SUA, din 20 august 2019, adoptată cu ocazia vizitei la Washington a Președintelui Klaus Iohannis, și care, prin efortul nostru comun, angajament solid și voință politică, au fost în bună măsură realizate. Totodată, vom prioritiza principalele proiecte de interes comun aflate pe agendă, inclusiv în vederea pregătirii structurate a celei de-a 7-a reuniuni a Dialogului Strategic România-SUA, planificată pentru anul viitor, când vom celebra 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu înainte de vizită.
Vizita va mai include întrevederi cu alți oficiali americani, precum și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri americane.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va participa de la Washington, prin videoconferință, la panelul ministerial „Smart Money” din cadrul Forumului Web organizat în marja Summit-ului Virtual al Inițiativei celor Trei Mări, organizat de Estonia la 19 octombrie a.c.
Vizita șefului diplomației române fusese programată inițial pentru începutul lunii aprilie a.c., fiind amânată din cauza evoluțiilor legate de pandemia de COVID-19.

sursa foto: MAE

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. 140 de hoti si mafioti….Securitatea nationala era mult mai sigura prin Tratatul de la Varsovia decat acum cand institutiile de forta ale Romaniei sunt penetrate de mafioti si corupti. Ce incredere poti avea in pesedistul Mircea Geoana care din cada infractorului Vantu a promovat pana in varful NATO.

    • Ai dreptate. Era sigur ca rusii ne vor jefui (sovromuri) si vor aduce calfe de cizmari sa ne conduca. Increderea in sistemele democratice este in organizatii nu in oameni. Organizatiile sunt construite in jurul unor principii si proceduri nu in jurul unor persoane ca in comunism.

  2. Carpacilor!
    140 de relatii…
    😀😀😀😀😀😀

  3. 10.12.2020 By Oana Gavrila

    The United States Department of Commerce has determined an anti-dumping tariff of 83.94% on aluminium sheets made by Romania’s Alro SA (ALR.RO) applicable immediately, the company said in a statement Monday.

  4. Ma duc sa fac poze cu Grasu, ca in doua luni zburam amandoi din post. O sa pastrez poza sa am ce arata la Brusel cand cer sinecura. Putin nu vrea sa negocieze cu guvernul actual SUA, in ideea ca e pierdere de timp; dar nu stie despre cat de dificil e sa cauti sinecura.