G4Media.ro

Ministrul Bogdan Aurescu: Uniunea Europeană să-i solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de…

sursa foto: Facebook\ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Ministrul Bogdan Aurescu: Uniunea Europeană să-i solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de a asigura o investigaţie imparţială și transparentă în cazul Navalnîi

În cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE de la Bruxelles, care s-a desfășurat luni, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că e necesar ca Uniunea Europeană să-i solicite Rusiei să-şi asume responsabilitatea de a asigura o investigaţie imparţială, transparentă şi cuprinzătoare a cazului Navalnîi, menţionând necesitatea examinării posibilităţii de a adopta eventuale măsuri restrictive.

De asemenea, ministrul Aurescu s-a alăturat celorlalţi miniştri care au arătat că este util ca UE să adopte o poziţie activă cu privire la acest subiect şi să examineze posibilitatea de a adopta eventuale măsuri restrictive, dacă va fi necesar.

Şeful diplomaţiei române s-a referit şi tensiunile din Mediterana de Est, reiterând apelul la detensionare şi dezescaladare.

Aurescu a susţinut eforturile diplomatice ale Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Josep Borrell, ale Preşedintelui Consiliului European şi ale Germaniei în scopul reluării dialogului direct, pledând pentru o abordare echilibrată care să permită crearea spaţiului politic pentru negocieri, mai precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte situaţia din Libia, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa unităţii UE privind dosarul libian, pe toate componentele sale.

„România susţine eforturile ONU şi ale Germaniei de mediere în cadrul dosarului”, a transmis Aurescu, apreciind necesară folosirea „ferestrei de oportunitate generate de acordul de încetare a focului, care reprezintă o etapă către trecerea spre discuţii politice de substanţă, de natură să ducă la o soluţionare durabilă a conflictului”, arată MAE.

Poziţia părţii române în privinţa relaţiilor UE-Uniunea Africană este în sensul încheierii unui Acord Post-Cotonou modern şi ambiţios, fiind necesară consolidarea şi adaptarea strategiei de comunicare faţă de Africa, având în vedere că UE este cel mai mare donator pentru Africa, a mai transmis şeful diplomaţiei române, conform sursei citate.

De asemenea, ministrul român a transmis solidaritatea României cu societatea civilă din Belarus, care îşi apără drepturile, în ciuda represiunilor şi a subliniat că sancţiunile trebuie să intre în vigoare cât mai curând, în conformitate cu cele discutate şi agreate la reuniunea Gymnich de la Berlin, orice întârziere în adoptarea acestora riscând să aducă cu sine evoluţii nedorite.

Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat sprijinul acordat deja de România pentru societatea civilă şi mass-media independentă din Belarus şi a subliniat necesitatea continuării asistenţei UE pentru acestea.

El a informat în privinţa susţinerii părţii române pentru o misiune OSCE de facilitare a dialogului naţional şi a prezentat Declaraţia Comună a Preşedinţilor României, Poloniei şi Lituaniei privind Belarus, accentuând este necesară elaborarea unui pachet de asistenţă economică pentru Belarus, după cum se propune în Declaraţia Comună.

De asemenea, miniştrii de externe europeni au dezbătut şi alte subiecte de actualitate, precum situaţia din Liban, relaţiile UE-China, situaţia din Hong Kong şi situaţia din Venezuela, mai precizează sursa citată.

MAE menţionează că, în cadrul dejunului de lucru, miniştrii de externe au dezbătut relaţiile UE cu vecinătatea sudică.

„Poziţia părţii române este că discuţia pe acest subiect este oportună, la aniversarea a 25 de ani de la lansarea Procesului Barcelona, dar şi în contextul adoptării Instrumentului de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (NDICI). De altfel, regiunea se confruntă cu provocări complexe, sprijinul UE fiind esenţial. Viitorul relaţiilor cu regiunea ar trebui să ţină cont de cele mai urgente preocupări ale vecinătăţii sudice, instabilitatea şi insecuritatea care afectează o serie de state ale regiunii având un impact negativ şi asupra UE. De asemenea, identificarea modalităţilor de revitalizare a parteneriatului cu regiunea trebuie să ia în calcul impactul pandemiei de COVID-19, cu accent prioritar pe refacerea economiilor din vecinătatea sudică prin utilizarea mecanismelor şi instrumentelor financiare existente”, mai arată MAE, conform Agerpres.

Sursa foto: Facebook\ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Aurescu aka Goldstein

    • Te-i cam zaharisit trolache. Atata poveste ai de spus. Mai da un telefon polcovnicului tau sau de cand e rubla sub pamant nu va mai puteti permite.

  2. Diversionistii dracului ce sunteti…pentru actele teroriste de distrugere, traficul de carne vie, crimele si asasinatele din Romania cine isi asuma responsabilitatea domnule Bogdan Aurescu, bin Laden ?

  3. Sunt satul de atâta prostie,pe ministrul nostru de externe îl interesează ce face Năvalnic și Rușinea…in loc să-l intereseze Români din Timoc și Români din Ucraina că,mai au puțin și uita de tot de tara mama. Bineînțeles,cu ajutorul statului Roman,.care nu face nimic pt ei. Va mulțumim domnule Aurescu

  4. Nu va mai otraviti oamenii, lasati-i sa se exprime liber.
    In istorie toti dictatorii au ajuns in cele din urma la judecata omului de rand pe care l-au oprimat ! Si opresorii nu au avut niciodata ultimul cuvant…Lukashenko o sa fie o demonstratie live in judecarea de propriul popor …
    (si cu anticipatie ne stergem la cur cu ”parerile” trolilor platiti de bolsevici:))) )

  5. Caraghiosul asta, care mai ieri fuma trabuce in crasma(cabinetul prim ministrului) guvernului Romaniei(deh, fineturi da „diplomat”) i s-au urcat la cap fumurile de „mare diplomat”(vezi Doamne, reprezentarea Romaniei la CIJ in procesul cu Ucraina, care a fost o facatura occidentala, la vremea aceea Ucraina fiind apropiata Rusiei si din acest motiv balanta a fost inclinata de partea Romaniei), in loc sa faca o politica externa benefica Romaniei, la ordinul stapanilor, mai nou, a inceput sa dea lectii de „democratie” celor din Belarus, ba mai mult, zilele trcute, Romania a acordat suma de 100000euro. cica pentru sprijinirea societatii civile si a presei independente(dependenta fata de stapanii din vest) din Belarus(„curat murdar”), in loc sa faca ceea ce stie mai bine, linsul stapanilor, intre buch. Guter, guter diplomat!
    Sictir, „Aurescu aka Goldstein”!

  6. Scriu acest mesaj după ce icoana pentru unii, Base, și DIICOT, nota pentru și unii și alții:

    Sper că nu este totul pierdut, Radu, spune mi că m ai deprins cu mai mult de atât sau macar , nu, spune mi că nu ești scenograf. Și lor spune le cum caterinca ta la adresa lui Emil, influensarul, a dat roade nebanuite sub egida austro-hasburgica, deranjată de filmul lui Cristi Puiu de la Victoriei?

    este posibil….

  7. Scriu acest mesaj după ce icoana pentru unii, Base, și DIICOT, nota pentru și unii și alții:

    @Sper că nu este totul pierdut, Radu, spune mi că m ai deprins cu mai mult de atât sau macar , nu, spune mi că nu ești scenograf. Și lor spune le cum caterinca ta la adresa lui Emil, influensarul, a dat roade nebanuite sub egida austro-hasburgica, deranjată de filmul lui Cristi Puiu de la Victoriei?@

    este posibil….

  8. Aurescule să te ia naiba de imbecil, vezi de români tai ce treabă ai tu cu rusii. Cazul Smicala din Finlanda sta de ani de zile nerezolvat si tu scoți pieptul la. Putin. Så va duceți dracului