G4Media.ro

Ministrul britanic al Sănătății susține că aparatele de măsurare a nivelului de…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul britanic al Sănătății susține că aparatele de măsurare a nivelului de oxigen funcționează prost în cazul persoanelor de culoare și cere decizii internaţionale legate de dispozitivele medicale „discriminatorii” pe criterii de rasă

Ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, susțin că că oximetrele (pulsoximetrele), care măsoară nivelul de oxigen din sânge şi sunt un element-cheie în evaluarea pacienţilor cu COVID-19, dau rezultatele mai puţin precise în cazul celor cu pielea de culoare mai închisă. El cere decizii pe plan internaţional în problema dispozitivelor medicale care ar funcţiona mai bine în cazul persoanelor cu pielea mai deschisă la culoare.

„Este ceva sistemic în întreaga lume. E vorba de o diferenţiere rasială în cazul anumitor instrumente medicale. Nu e ceva intenţionat, dar există şi oximetrele sunt un exemplu bun în acest sens”, a spus Javid într-un interviu acordat BBC.

Întrebat dacă este posibil să fi murit oameni de COVID-19 din cauza acestei deficienţe, Javid a răspuns: „Cred că da, este posibil. Nu dispun încă de toate datele”.

El a menţionat că motivul acestor discrepanţe este că multe dispozitive medicale, medicamente, proceduri şi manuale sunt puse la punct în ţări cu majoritate albă.

Sajid Javid a mai explicat că a observat această problemă încercând să descopere de ce, în Marea Britanie, persoanele de culoare şi alte minorităţi etnice au fost afectate în mod disproporţionat de noul coronavirus, notând că la începutul pandemiei o treime din internările la terapie intensivă pentru COVID-19 au fost persoane din rândul minorităţilor etnice, adică dublu faţă de reprezentarea lor în populaţia generală. (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. :))) Honk Honk !

  2. Omul zice „diferentiere”, voi bagati de la voi, rupt de context, „discriminare”

    Redactia, ati cam luat-o pe aratura!!!
    Cat de jos puteti merge cu clickbait-urile? Libertatea? Click? Unde va veti opri? Sau … va veti opri?! 🙁

    • @ Sanitarul – ce-o fi insemnand „diferentiere rasiala”?

    • Rezultate diferite la utilizari pe persoane de rase diferite.

      Discriminarea e altceva, presupune judecati de valoare. Nu-i tot un drac! 💡

  3. Aceeasi distragere a atentiei, manip.ulare, cu tinte false. Asta era marea problema acuma… discriminarea la pulsoximetru…

  4. Te intreaba aparatul ce culoare ești înainte

  5. Hopaaa….. măi, ale dreaqu aparate. Au senzori genetici sau cum. Recunosc ADN-ul oxigenaților?

    • Majoritatea au probleme cu pielea pigmentata. Concentratia SpO2 se masoara folosind 2 surse de lumina trecute printr-o parte translucida a corpului (deget sau lob al urechi). Dispozitivele calibrate doar pe piele fara pigment vor da masurari gresite pe piele pigmentata.

    • Vezi ce zice Bogdan, ca e adevarat. Nevasta-mea a avut o idee mai creata si si-a vopsit unghiile in negru. Si sa vezi ce oxigenare de 86 a avut la prima masuratoare, de ne gandeam deja la 112.

      Din fericire, ne-am prins ca e ceva ciudat si am testat si la degetele de la picioare, „nealterate” de oja, aparatul aratand 98.

  6. Se pare ca ministrului britanic nu i-a explicat nimeni tehnologia pe care se bazeaza un pulsoximetru pe baza de lumina sau infrarosu. Pielea de culoare are mai multi pigmenti care absorb lumina, deci citire cu o rata de eroare mai mare. Exista aceleasi probleme si in recunoasterea faciala sau alte tehnologii. Hai sa nu spunem acum ca legile fizicii sunt rasiste.

    • Se pare ca tocmai de asta a cerut lucrul asta. Sa se lucreze la imbunatatirea tehnologiei ca sa se reduca rata de eroare.

  7. Si tatal ministrului, Abdul, a venit din Pakistan prin 1961 si a crezut permanent ca musulmanii sunt exploatati, asa ca dom ministru are o problema cu mentalitatea insuflata in familie.Dom ministru vi se vede covarasul de rugaciune!

  8. sa isi faca indienii aparate singuri daca au nazuri si fitze

  9. Descoperire epocala, ce sa zic. Oamenii sunt diferiti… Rasa este un concept biologic.

    „Rasele” umane sunt mai diferite decat anumite „specii”.
    Transplantul si transfuziile intre persoane de rase diferite prezinta mari probleme de compatibilitate. Anumite alimente sunt delicatese pentru o rasa si toxice pentru alta (fasolea „fava” de exemplu).
    Unele boli sunt raspandite la o rasa si practic necunoscute la alta. Exista mari diferente anatomice si fiziologice.

    Si ce face tuta schizofrenica in discutie? Acuza discriminarea. Pai tocmai din cauza lipsei de discriminare se face un singur aparat pentru toata lumea, fara sa fie calibrat pe rase, tari si popoare.

    Incredibil cata superficialitate stiintifica din cauza unui comandament politic, iar cand acest comandament politic se demonstreaza a fi cumplit de gresit este acuzata tot realitatea obiectiva a diferentelor anatomice, fiziologice si psihologice dintre oameni. Incredibil.

    Oamenii sunt diferiti iar amestecul raselor creeza probleme atat de mari incat ameninta o prabusire civilizationala.

    • N-ai prea inteles ce ai citit. Omul n-a zis nicaieri „discriminare”:( Tu te certi cu Redactia, doar ca nu stii. 🙂

      In plus, oamenii de stiinta folosesc in prezent termenul „populatii” si nu „rase”, pentru ca rasa (precum familia, de exemplu) este greu de definit exact, cum o cere domeniul stiintific.

      Ai si lecturi de specialitate mai recente?

    • Amice, cred ca esti dislexic. Te cauta.

  10. Pai nu era vorba că rasele sunt doar „un construct social”?!

  11. Nimic mai simplu. Biologia nu stie politica!