G4Media.ro

Ministrul britanic de Externe s-a întâlnit cu Trump la Mar-a-Lago, înainte de…

Sursa foto: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP

Ministrul britanic de Externe s-a întâlnit cu Trump la Mar-a-Lago, înainte de întrevederea cu Blinken la Washington / Încercare de deblocare a ajutorului SUA pentru Ucraina

Lordul Cameron s-a aflat la Mar-a-Lago, întinsul domeniu din Florida al lui Trump, devenit primul demnitar de stat britanic care se întâlnește cu fostul președinte de când acesta a părăsit Casa Albă în 2021, relatează RFI.

Ministrul britanic de externe a susținut că un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina ar stimula piața muncii din SUA, în ajunul unei călătorii pentru a se întâlni cu oficiali ai administrației la Washington.

În Camera Reprezentanților, unde Republicanii dețin majoritatea, speakerul Mike Johnson a amânat un vot asupra pachetului financiar pentru Ucraina, din cauza reprezentanților care se opun măsurii, în general politicieni din aripa de dreapta a partidului, loiali lui Trump.

Trump se laudă că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în termen de 24 de ore de la realegerea sa. Potrivit relatărilor, planul său ar implica cedarea unor teritorii întinse către Rusia în schimbul păcii. Se pare că el ar plănui să convingă Ucraina să cedeze Crimeea și regiunea Donbas, ambele ocupate de Rusia din 2014.

Toate acestea au loc pe fondul situației tot mai dificile a trupelor ucrainene pe front. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut mai multe baterii ale sistemului american de rachete Patriot, făcând legătura între bombardamentele „zilnice” asupra Harkovului și lipsa de apărare aeriană occidentală. „Există sisteme de apărare aeriană în întreaga lume care pot ajuta”, a declarat el. „Este nevoie doar de voință politică pentru a le transfera în Ucraina”.

„Succesul Ucrainei și eșecul lui Putin sunt vitale pentru securitatea americană și europeană”, a declarat Cameron, care se află la a treia vizită în SUA de la numitrea sa în funcție în noiembrie 2023. „Acest lucru va arăta că agresiunea nu e rentabilă și că țări precum Ucraina sunt libere să își aleagă propriul viitor. Alternativa nu ar face decât să-l încurajeze pe Putin în noi încercări de a redesena granițele europene prin forță și s-ar auzi clar la Beijing, Teheran și Coreea de Nord.

„Să mă pupe în fund”

De data aceasta Cameron speră la o primire mai bună din partea Republicanilor decât în ocaziile anterioare. În februarie, Marjorie Taylor-Greene, o membră a Congresului din Georgia, a i-a dat o replică lui Cameron spunând că poate „să mă pupe în fund”. Ea răspundea la un articol scris de lordul Cameron, în care acesta avertiza SUA să nu dea dovadă de „slăbiciunea afișată împotriva lui Hitler în anii 1930”.

În calitate de prim-ministru în 2016, Cameron l-a descris pe Trump, pe atunci candidat Republican la președinția SUA, ca fiind „diviziv, prost și în eroare”.

„Cred că, dacă ar veni să ne viziteze țara, cred că ne-ar uni pe toți împotriva lui”, a declarat Cameron la acea vreme, când Trump nu fusese încă ales. Trump a replicat avertizând că s-ar putea să nu aibă o „relație foarte bună” cu Cameron în timpul președinției sale. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece Cameron a demisionat din funcție după referendumul Brexit din 2016, când electoratul a votat în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, împotriva opțiunii susținute de Cameron și guvernul său.

În memoriile sale publicate în 2019, Cameron a mai spus că i s-a părut „deprimant” faptul că Trump a putut câștiga alegerile și că acest lucru se datorează „intervențiilor sale protecționiste, xenofobe și misogine”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...