G4Media.ro

Ministrul Budăi afirmă că, prin reducerea CAS, în mediul privat este posibil…

Sursă foto: Unsplash

Ministrul Budăi afirmă că, prin reducerea CAS, în mediul privat este posibil ca nu toate salariile să crească: Ce este sigur că se va adânci deficitul de la fondul de pensii, asta din punct de vedere tehnic

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că nu doreşte să comenteze din punct de vedere politic propunerea privind scăderea contribuţiei CAS, însă spune că, „din punct de vedere tehnic”, în mediul privat este posibil ca nu toate salariile să crească.

„Ce este sigur, că se va adânci deficitul de la fondul de pensii, asta din punct de vedere tehnic, şi oricum în acest moment nu cred că este de dorit o adâncire a deficitului la sistemul de pensii”, declară ministrul, arătând că această situaţie poate fi o „dificultate în calea majorării de pensii”.

„Vreau să vorbesc doar din punct de vedere tehnic, politic se va decide acest lucru în coaliţie. Primul efect este – şi m-am uitat cu mare, mare atenţie la ce au spus şi sindicatele, dar şi anumiţi reprezentanţi ai patronatelor din România – şi este clar că poate părea un măr otrăvit, aşa că e posibil (…) ca anumite venituri să crească, mă refer la veniturile salariale, dar noi ştim cu toţii că, spre exemplu, în privat multe contracte se negociază la valoarea netă, la preţul net al muncii, la salariul net şi acolo nu e sigur că vor creşte veniturile odată cu această scădere. Însă ce este sigur că se va adânci deficitul de la fondul de pensii, asta din punct de vedere tehnic, şi oricum în acest moment nu cred că este de dorit o adâncire a deficitului la sistemul de pensii. Eu de la coaliţie nu am nicio decizie, aşteptăm decizia coaliţiei”, a declarat Marius Budăi luni seară, la Realitatea Plus.

El a arătat, în acest context, că o majorare a deficitului la bugetul de pensii nu ar duce la scăderi de pensii, însă „poate fi o dificultate în calea majorării de pensii”, arătând că în paralel cu o eventuală scădere la nivelului bugetului de pensii, România se află „într-o încorsetare nedreaptă, până în 2070, într-un procent asumat prin PNRR”.

Budăi a spus că nu doreşte „nicio secundă” să pună în pericol implementarea PNRR.

Ministrul Muncii e de părere că nivelul pensiilor în România nu trebuie corelat exclusiv cu creşterea economică, acest lucru putând fi posibil doar dacă nivelul pensiilor ar fi unul „mulţumitor”.

„Nu cred că trebuie să legăm creşterile de pensii doar de creşterea economică. O putem face, dar doar atunci când ajungem la un nivel mult mai sus cu nivelul pensiilor din România”, a afirmat el.

Întrebat dacă există bani în buget pentru majorări de pensii, ministrul a răspuns că „în această situaţie pot exista probleme, dar acestea sunt problemele Guvernului, nu ale cetăţenilor, Guvernul este în funcţie şi trebuie să găsească soluţii”.

sursa: News.ro, Sursă foto: Unsplash

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Cum adica „este posibil”? Pai ei nu au facut niste analize, statistici, rapoarte, simulari? Fac asa „la ghici” si vad ce se intampla?! Tipic…

    • E simplu, dacă scădem impozitele nu cresc salariile fraților noștri care muncesc la stat, cresc doar salariile dușmanilor noștri care muncesc la lucrat.

  2. Voi, care luptați pentru popor, acum o dați cotita? Voi care măreati pensiile până la stele? Voi care nu mai puteați dormi de dragul nostru? Voi care reduceati accizele?

  3. Daca ati face un sistem corect de achizitii lucrurile ar sta mai bine. In state la in sal de 5000 de eur primesti net 4100 eur si iti faci singur asigurare in canditiile tale. Romania la 5000 euro primesti 3600 euro net (cel mai putin din europa) si statul iti face el asigurare la CNAS care se comporta ca si cum ar fi banii lot. Cu pensiile la fel nu ai nimic de zis, le dau ei discretionar cui vor si cum vor cu criterii diferite pt angajatii de la privat si cei de la stat.

    • Rectificare primesti 2600 euro nu 3600 cum am scris mai sus.

    • primesti 2925 euro

  4. Budai analfabetul, spiruharetist la 40 de ani, nu vrea să crească decât pensioaiele speciale, pensiile si salariile bugetarilor. Cum apare o măsură si pentru mediul privat, cum apar dezastrele, nenorocirile, nu avem bani la nu’s ce fonduri.
    Au mai fost analfabeti pe post de ministri, dar Budai e o nulitate analfabetă, cum a ajuns ăsta din curier direct director la o chestie a statului din BT, apoi deputat si ministru, e ceva iesit din comun si pentru Românika epoletilor speciali.

  5. Orice face acest j e g SD numai sa nu isi piarda mana de pe masina de voturi ! Psd = aur !

  6. Platiti taxe fraierilor si accize la combustil si impozite pe venit ca oricum dati spaga la medic si la orice institutie publica.

  7. Nu ca zic, dar vreau sa zic, daca se trece numai si numai pe pensii de contributivitate si se renunta la pensiile speciale, nu cumva se echilibreaza cumva lucrurile?

    • Nu e suficient! Ca să se echilibreze mai trebuie desfiintat și Pilonul 2.

  8. Băiatu ăsta se comportă ca un simplu politruc ordinar gen Turcan și Violeta Alexandru.
    Vorbe gârlă despre grija lui pentru „bunicii și părinții nostri” și cum luptă el impotriva sărăcirii pensionarilor, dar, în practică, execută tot planul PNL de distrugere a sistemului public de pensii.