G4Media.ro

Ministrul bulgar al apărării: Guvernul de la Sofia nu vrea trupe NATO…

Sursa Foto: Facebook/ Stefan Ianev

Ministrul bulgar al apărării: Guvernul de la Sofia nu vrea trupe NATO în cazul dislocării lor pe Flancul Estic, ci trupe bulgare

Dacă se ia decizia de a disloca trupe NATO pe Flancul Estic, guvernul bulgar consideră că această măsură ar trebui pusă în aplicare cu trupe bulgare. Vom avea trupe bulgare care vor îndeplini această sarcină pe teritoriul bulgar cu comandă bulgară, a declarat pe postul de televiziune bTV, duminică, ministrul bulgar al apărării, generalul Stefan Ianev.

„Bulgaria este un stat suveran și deciziile se iau la Sofia, în conformitate cu interesul național bulgar. Ce negocieri vor avea loc la nivel militaro-tehnic, va deveni clar atunci când se va ști dacă este nevoie de vreo întărire. Orice stat spune că vrea să vină aici cu niște trupe, aceasta este și o decizie a guvernului bulgar. Și decizia guvernului bulgar este de a disloca trupe bulgare pe teritoriul bulgar. Asta nu înseamnă că acestea vor face altceva decât că își vor intensifica antrenamentul”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, nu este necesară desfășurarea unor forțe NATO suplimentare în Bulgaria. Conform spuselor lui Ianev, Bulgaria speră într-un scenariu favorabil al crizei dintre Occident şi Rusia.

  • „Scenariul cel mai favorabil este ca diplomația să ofere rezultate. Criza nu trebuie să se transforme într-una militară. Scenariul cel mai nefavorabil este ceea ce a început să se întâmple în Bulgaria – se vorbește că va fi război, din prima clipă se face un apel: „Haide, să vină NATO. Eu de asta sunt îngrijorat, forțele noastre ca parte a NATO sunt neglijate în spațiul public. Responsabilitatea noastră ca stat este să ne dezvoltăm forțele”, a spus Ianev.

„Uneori și noi, intrând în semantica discursului despre conflict, nu ne dăm seama că cuvintele sunt importante, iar ele sunt extrem de importante. E bine să fim atenți și selectivi legat de ceea ce spunem și de deciziile pe care le luăm din acest punct de vedere, să lăsăm loc diplomației și, prin discursul nostru, să nu contribuim și noi la această retorică beligerantă și la potențiale decizii, care nu ajută diplomația”, a adăugat el.

Țările din NATO sunt aliate și patrularea împreună cu avioane bulgare se realizează pentru a îndeplini o singură sarcină – poliție aeriană consolidată, a explicat ministrul bulgar al apărării.

  • „Deja de mai multe ori avioane străine împreună cu cele bulgare au îndeplinit această sarcină. Această patrulare înseamnă că aceste avioane străine ale statului aliat, mai întâi ale Spaniei, apoi ale Olandei, vor sosi și vor efectua mai întâi un antrenament cu forțele bulgare pe cerul bulgar. Iar într-un moment mai avansat, când între ele există deja suficient antrenament, atunci se va face așa-numita patrulare în comun. Asta înseamnă că în aer va fi cel puțin un avion bulgar și unul din avioanele străine în același timp. Ele vor îndeplini aceeași sarcină – identificarea unui avion străin care zboară undeva în jurul granițelor spațiului aerian bulgar. Acest tip de sarcină se realizează de Forțele Aeriene Bulgare în mod regulat”, a mai declarat ministrul Ianev.

În ceea ce privește creșterea prezenței militare pe mare, Stefan Ianev a spus că NATO are planuri în acest sens, pentru ceea ce ei numesc o prezență navală sporită la Marea Neagră. Potrivit ministrului, aceasta se exprimă în mai multe exerciții și mai multe nave în Marea Neagră, anual nu mai mult de 30% față de anii precedenți. „În prezent nu există nave ale unor state membre NATO la Marea Neagră. Vor începe să apară în a doua jumătate a lunii martie, așa cum era planificat de anul trecut”, a adăugat el.

Întrebat câți militari americani se află în prezent în Bulgaria, ministrul a explicat: „În prezent, forțele armate americane desfășoară un exercițiu împreună cu armata bulgară la poligonul Novo Selo și sunt aproximativ 200 de militari. Aceste exerciții se desfășoară pe o perioadă de 6 luni, pe bază de rotație”.

Asta înseamnă că, la încheierea exercițiului, acești 200 de oameni se vor retrage, iar în locul lor vor veni alții. Au fost planificate anul trecut și nu este nimic extraordinar aici”, a adăugat generalul Ianev.

Elita politică și societatea trebuie să înțeleagă că securitatea costă foarte mulți bani, dar ea stă la baza existenței statului și ne garantează dezvoltarea altor sisteme”, a subliniat Stefan Ianev.

„Vorbind despre modernizare, de completarea acestor deficite apărute de-a lungul anilor, să separăm cele două procese. În primul rând, să vorbim despre priorități – cum ar trebui să ne construim forțele armate. De decenii, armata nu a fost suficient de finanțată și modernizată. Mult doritul procent de 2%, pe care trebuie să-l avem până în 2024, se poate întâmpla mai repede dacă statul poate aloca acești bani. Prioritatea statului este și economia, și dezvoltarea agriculturii, și toate celelalte sectoare”, a spus Stefan Ianev.

Sursa: Mediapool/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Bulgarii vor contribui la apararea NATO cu vreo 12 contingente borcane de castraveti murati, 6 regimente de butoaie cu varza, 96 de funii de usturoi drept munitie si trei saci de ceapa, in caz ca lucrurile se complica pe front/brazda.

    • Exact, iar romanii vor contribui cu pusul palmei in dos si zbughirea din fata muscalilor, fara a apara tara, fara a mai vorbi de Basarabia, care va fi lasata balta, fara a trage un foc de arma, pentru a treia oara intr-o suta de ani.

    • Bravo bulgarilor, au single în instalație! Numai prostii de români se lasă călcați în picioare de americani și acum mai nou și de francezi! Ficusul de la Cotroceni nici un pus nu a zis!

  2. Sa prafrazam traba cu cerul bulgar, armata bulgara, tara bulgara, etc:
    „Ministrul bulgar daca nu este fudul, parca nu e ministu bulgar destul…”

  3. a gresit castravetele cand a zis ca decizia se ia in bulgaria, se ia in rusia in cazul lor

  4. Mai jurnalistii lui peste, atentie la exprimare. Titlul vostru sugereaza ca trupele bulgare nu ar fi trupe NATO.
    Ori baiatul asta afirma exact contrarul, ba chiar va roaga sa fiti atenti la cuvinte.

  5. Asta e,noi tot slugi! Așa când ești condus de incompetenți! Pentru a-și păstra funcțiile pupă cu fervoare orice fund disponibil ( acum cele occidentale…. dacă ne iau rușii în custodie le vor pupa pe ale lor)

  6. Ei nu vor trupe NATO, ei au deschidere spre Marea Neagra…!

  7. Amenințarile Kremlinului au arătat ca marile puteri regionale Bulgaria si Croația au clipit cu mâna la vipușca iar clovnul de la Budapesta era demult căprița hoților moscoviți. E bine de știut.

    Ucraina, Țările Baltice, Polonia , România, UK si SUA i-au spus piticului PAS.

    • Perfect adevarat!

    • Esti in coceni, Bogdan. Sugerez o trezire la realitate.

  8. colcaie de shpioni rusi pe aici. Caci orice roman zdravan la cap, nu ar fi de acord cu absolut nimic din ce ar face rusnacii.

  9. Slugoii romani au inteles ceva din atitudinea politicienilor vecini? Ai nostri derbedei, conducatori rasati, plang si sug din biberonul umilintei! Vai de natia ce mai traieste pe aceste tinuturi!

  10. Un ministru, cu coloană vertebrală, nu cum avem noi , sperietori de paie, generali făcuți la ,,apelul bocancilor”,care își dau cu părerea, din poziția ,,caprei”, avem chiar poziția 2 în stat, probabil, în lipsă de altceva, dar să nu ne fie de mirare, ,,la așa cap, așa căciulă,”!

  11. Bugarski, du-te si ia-ti medicamentele ca de pe un cont esti pro NATO, iar de pe celalalt ii numesti satanisti! Nu mai zic ca ai conturi unde se vede clar ca suferi de schizofrenie.

    Doi la mana, bulgarii au luat si cu papa de la Roma decizia cea mai buna. Pana la Bulgaria, Rusia o are pe Romania. Si noi suntem prostii prostilor. Polacii au dovedit-o in istorie, iar lituanienii la fel. Dintr-un mare regat, Lituania azi e un nimic.

  12. Vorbeste schizofrenia din tine? Sa tragi la tine in Serbia, sa va ucideti ca animalele. Noi am iesit bine din toate situatiile. Moldova trebuie anexata prin pace si referendum, cu aprobarea Rusiei. Si faptul ca este stat independent.