G4Media.ro

Ministrul bulgar de externe îl susține pe președintele Radev: Declarația de intrare…

Sursa foto: Facebook - Rumen Radev/ Румен Радев

Ministrul bulgar de externe îl susține pe președintele Radev: Declarația de intrare a Ucrainei în NATO ar fi „riscantă” / Vicepreședintele Bulgariei a insistat asupra unei declarații comune a UE cu privire la intrarea Ucrainei în NATO

Nu există niciun beneficiu real din declarația adoptată de liderii est-europeni pentru a sprijini primirea rapidă a Ucrainei în NATO și aceasta nu va conduce la nimic, iar astfel de inițiative sunt chiar „riscante”. Așa a comentat ministrul interimar de externe Nikolai Milkov, citat de BTA, poziția Ministerului de Externe de la Sofia privind inițiativa celor nouă președinți din Europa Centrală și de Est. Bulgaria și Ungaria au fost printre puținele state care au ales să nu susțină acest demers, anunțat în weekend, relatează Dnevnik, citată de Rador.

Președintele Rumen Radev a spus că problema aderării Ucrainei la NATO ar trebui decisă după încheierea războiului. Cuvintele lui au atras și critici. „Eu personal nu văd vreun beneficiu real. Noi putem să susținem această declarație, dar nu va urma nimic, pentru că ea nu presupune o primire accelerată, iar dacă nu o susținem, iar nu va urma nimic. Aceasta este o declarație politică a unui grup de țări”, a spus Milkov ca răspuns la o întrebare adresată de BTA.

Potrivit declarațiilor lui Milkov, cererea de aderare a Ucrainei la NATO (pe care Kievul a anunțat-o după ce Rusia și-a anexat aproape o cincime din teritoriul său) nu a fost distribuită oficial în Consiliul Nord-Atlantic, iar ea va reprezenta o dezbatere în unele discuții care urmează să aibă loc. Mai mult, inițiativa celor nouă state este „un proces puțin riscant”, în timp ce „unitatea NATO este principala noastră forță”.

„Mediapool” îl citează pe Nikolai Nilkov și cu afirmațiile: “A ieși cu astfel de inițiative este un proces puțin riscant. Îi tentează pe mulți oameni să spună că nu suntem consecvenți în sprijinul nostru pentru Ucraina, dar nu este așa”. Potrivit acestuia, poziția bulgară este în spiritul cuvintelor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg; potrivit acestuia, toate deciziile privind sprijinirea Ucrainei și cum ar trebui să se întâmple acest lucru sunt luate într-un format de 30 de state. El a reamintit că Bulgaria nu a ajuns la rezervele exprimate de Slovenia cu privire la acceptarea Ucrainei. „Dar avem un lucru în minte și atenționăm cu privire la aceste apariții”, a spus Milkov.

De asemenea, el a prezentat o scrisoare de la omologul său din Ucraina, Dmitro Kuleba, în care aceasta a mulțumit pentru sprijinul acordat de Bulgaria, scrie BTA. „Permiteți-mi să-mi exprim recunoștința pentru sprijinul ferm și consecvent al țării dumneavoastră pentru Ucraina”, se spune în scrisoare.

Vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova, a anunțat, la Svilengrad, că o declarație privind admiterea Ucrainei în NATO trebuie să treacă mai întâi în cadrul Uniunii Europene, iar apoi și în cadrul Alianței Atlantice. Ea a făcut această declarație la Svilengrad, unde, împreună cu ministrul apărării, Dimităr Stoianov, a participat la aniversarea solemnă a 110 de ani de la Eliberarea orașului și începutul războiului balcanic, relatează BTA.

Astfel a comentat Iliana Iotova inițiativa celor nouă președinți din Europa Centrală și de Est privind acceptarea rapidă a Ucrainei în NATO. Cu toate acestea, șefii de stat din Bulgaria și Ungaria nu au susținut acest demers, anunțat în weekend. Președintele Rumen Radev a spus că problema aderării Ucrainei la NATO ar trebui decisă după încheierea războiului. Cuvintele lui au atras și unele critici.

Sursa: Dnevnik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Da, ar fi riscanata pentru buzunarul in care intra bani de la Moscova.

  2. Cel care a p.l.anificat a.te.ntatul din Moscova a pus in pericol sansa Ucrainei de aderare la NATO, ca NATO e „defensiv”.