G4Media.ro

Ministrul Burduja acuză de ”sabotaj” ONG-urile care se opun finalizării unor hidrocentrale…

sursa foto: Hidroelectrica

Ministrul Burduja acuză de ”sabotaj” ONG-urile care se opun finalizării unor hidrocentrale aflate în diferite stadii de construcție

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a acuzat marți de sabotaj unele ONG-uri care se opun finalizării de hidrocentrale. Reacția lui vine după ce mai multe organizații non-guvernamentale au reclamat constant probleme de mediu la aceste hidrocentrale, unele începute încă din perioada comunistă.

El a spus că vrea să finalizeze în acest an hidrocentrala de la Răstolița, de pe râul Mureș.

„Când vine vorba de tranziţie verde, trebuie să fim inteligenţi, deci pragmatici. Nu înseamnă să nu ţinem cont de factorii de mediu, dar în acelaşi timp, nu înseamnă să blocăm investiţii vitale pentru securitatea energetică a României. Mă refer aici la hidrocentralele cu grad avansat de execuţie, de 80%, 90%, 98%: Răstoliţa, Bumbeşti-Jiu, Cornetu – Avrig, Amenajarea hidroenergetică de la Paşcani. Acestea într-adevăr ţin de securitate energetică. Deci noi nu putem să ne predăm în faţa unor organizaţii nonguvernamentale care vin şi, în mod sistematic, sabotează demersurile statului român de a finaliza aceste investiţii.(…) Anul acesta, ne străduim să terminăm măcar o astfel de investiţie şi ar fi o premieră după 34 de ani, şi anume cea de la Răstoliţa (…) În sectorul energetic pe primul loc e securitatea energetică, să se aprindă becul când apăsăm pe întrerupător. Pe locul doi e să avem un preţ competitiv al energiei, pentru că altfel se alege praful de energie, de dezvoltare, de locuri de muncă. Şi în al treilea rând abia, energie verde, un aer mai curat. Ţinem la asta, dar nu putem compromite celelalte două deziderate”,a subliniat ministrul de resort , transmite Agerpres.

În viziunea oficialului, Planul României privind tranziţia verde „este unul inteligent”.

„De ce spun asta? Pentru că noi ne-am făcut următorul calcul: ne asumăm să ne decarbonizăm sistemul energetic şi, în general, economia. Deci, trebuie să mai închidem din capacităţile pe cărbune, dar am spus răspicat că nu putem să închidem capacităţi de cărbune, de producţie în bandă sau flexibilă, fără să punem ceva similar în loc. Şi atunci, pe termen scurt şi mediu, lucrăm la grupuri pe gaz. Asta înseamnă undeva la 3.500 de megawaţi – de la Mintia 1.700, la Işalniţa 850, Turceni 475, plus CET-urile care se modernizează la Arad, Craiova, Constanţa, Râmnicu Vâlcea. Urmează şi în Bucureşti. Pe termen mediu si lung, solar, eolian, dar foarte important, energie nucleară. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, unde calendarul este ferm 2031-2032 plus, între timp, până în 2029, retehnologizarea Unităţii 1 şi prelungirea cu încă 30 de ani”, a afirmat Burduja.

Acesta a punctat faptul că valoarea totală a investiţiilor din sectorul energetic, finanţate în ultimul an, depăşeşte 22-23 de miliarde de euro.

„În Ministerul Energiei, gestionăm fonduri destule. Nu banii sunt o problemă sau nu mai sunt o problemă pentru România, pentru că, făcând un calcul simplu, avem undeva la 16 miliarde de euro, 17 miliarde de euro PNRR, plus Fondul pentru modernizare. Noi, în ultimul an de zile, am reuşit să semnăm contracte pentru producţie de energie verde, pentru reţele de distribuţie şi de transport al energiei, pentru reţele de transport gaze. Pentru stocare, urmează în două săptămâni. Deci, am reuşit să punem undeva la 13-14 miliarde de euro la bătaie, iar mediul privat a răspuns pozitiv şi a pus la rândul său o contribuţie proprie, astfel încât, în total, investiţiile din sectorul energetic finanţate în ultimul an de zile depăşesc 22-23 de miliarde de euro (…) Sigur, în timpul zilei, unde avem o provocare şi noi am mai vorbit despre asta, este în zona de stocare. De ce? Pentru că seara când mergem acasă creşte consumul, nu avem suficientă producţie, ne lipseşte producţia de energie solară din timpul zilei. Dacă e foarte cald, nici vântul nu ne ajută, deci energia eoliană, şi atunci pot apărea aceste dificultăţi”, a spus Sebastian Burduja.

Oficiali din ministere şi instituţii participă, marţi, la conferinţa cu tema „Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”, organizată de Antena 3 şi Administraţia Naţională de Meteorologie RA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Alo domnu Burduja zis 8%, unele proiecte despre care vorbiți au fost declarate ilegale de către instanță. Înțelegeți ideea? Proiectele sunt ilegale. Deci se opune legea, nu ong-urile. Trebuie trași la răspundere cei care au aprobat, demarat sau continuat lucrări fără documente, fără avizele cerute de lege.

  2. „Baiatul lu’ Tata!”, eternul looser Burdujel Junior, crede ca el a inventat apa rece! PAi majoritatea proiectelor nu prea respectau legea si au fost declarate „ilegale” de instantele judecatoresti! Sau pentru absolventul de Harvard, acest lucru nu conteaza! Sa faca un masterat la Bioterra daca nu pricepe!

  3. In orice domeniu, cat de firesc, poate sa apara un ong care sa sustina orice aberatie. Va-ti pus ministri ca sa livrati nu sa va plangeti de mila.

  4. Daaa, ii saboteaza lui neputinta, ce sa zic
    Zilele trecute incepuse sa se laude ca a mai gasit o schema de jupuit bani de la fraieri, pe curent, gaze etc. Capitalism cu mercurial… Acum, pe cale de a ajunge si in America