G4Media.ro

Ministrul chinez al Apărării i-a spus şefului Pentagonului că Taiwanul se află…

Sursa foto: eng.chinamil.com.cn

Ministrul chinez al Apărării i-a spus şefului Pentagonului că Taiwanul se află „în centrul intereselor fundamentale” ale Beijingului și reprezintă o „linie roșie” care nu trebuie depășită

Ministrul chinez al apărării Wei Fenghe i-a spus marţi omologului său american, Lloyd Austin, că Taiwanul se află în centrul intereselor fundamentale ale Chinei şi reprezintă o „linie roşie” care nu trebuie depăşită, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Rezolvarea problemei Taiwanului este o chestiune care ţine de poporul chinez, nicio forţă externă nu are dreptul să intervină”, a declarat Wei la o întâlnire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, care a avut loc cu ocazia unei reuniuni a şefilor apărării din Asia de Sud-Est, găzduită de Cambodgia.

Wei a cerut Statelor Unite să respecte interesele de bază ale Chinei şi a transmis că speră că Washingonul va adopta o politică raţională şi pragmatică faţă de China, readucând relaţiile dintre China şi SUA pe calea cea bună.

Anterior, presa de stat chineză l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Tan Kefei, spunând că principalul motiv pentru starea actuală a relaţiilor dintre China şi Statele Unite este că Statele Unite au făcut o judecată strategică greşită. Oficialul a spus că Beijingul nu este responsabil pentru deteriorarea relaţiilor.

La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat marţi, în timpul întâlnirii cu omologul său chinez, necesitatea îmbunătăţirii comunicării în situaţii de criză, exprimându-şi totodată îngrijorarea cu privire la comportamentul „din ce în ce mai periculos” al avioanelor militare chineze.

Întâlnirea de aproximativ 90 de minute din Cambodgia, descrisă de un oficial american drept „productivă şi profesionistă”, a fost prima dintre cei doi de la vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în august, un gest ce a înfuriat China, care consideră insula ca fiind teritoriul său.

A fost însă a doua întâlnire faţă în faţă a şefului Pentagonului cu ministrul chinez al apărării, generalul Wei Fenghe, din acest an.

Austin a discutat despre importanţa „dialogului substanţial pe tema reducerii riscului strategic şi a creşterii siguranţei operaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, într-o declaraţie făcută după întâlnire.

Lloyd Austin „şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul din ce în ce mai periculos demonstrat de aeronavele miliare ale Chinei în regiunea Indo-Pacific, care creşte riscul unui accident”, a spus Ryder.

În luna iunie, un avion de luptă chinez a interceptat într-o manieră periculoasă un avion militar australian de supraveghere în regiunea Mării Chinei de Sud. Australia a declarat că avionul chinez a zburat foarte aproape în faţa aeronavei RAAF şi a lansat mici bucăţi de aluminiu care au fost ingerate de motorul aeronavei australiene.

După vizita lui Pelosi în Taiwan, China a anunţat că opreşte dialogul cu Statele Unite într-o serie de domenii, inclusiv între comandanţii militari.

Un oficial american cu rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că Austin şi Wei au avut o discuţie „lungă„ despre Taiwan şi au vorbit, de asemenea, despre reluarea în lunile următoare a unora dintre mecanismele care au fost anulate după vizita lui Pelosi.

Discuţiile de marţi au avut loc după o întâlnire de trei ore între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping, săptămâna trecută, în marja summitului G20 din Indonezia, cu scopul de a preveni ca legăturile tensionate să se transforme într-un nou Război Rece.

În pofida tensiunilor dintre Statele Unite şi China, oficialii militari americani au căutat mult timp să menţină liniile de comunicare deschise cu omologii lor chinezi pentru a reduce riscul unor potenţiale escaladări sau accidente. După prima întâlnire dintre Austin şi Wei din acest an, care a avut loc în iunie la Singapore, şeful Pentagonului a declarat că discuţiile cu omologul său chinez au reprezentat un pas important în eforturile de a dezvolta aceste mijloace de comunicare.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite au fost tensionate, existând fricţiuni între cele mai mari două economii ale lumii cu privire la toate aspectele, de la Taiwan şi dosarul drepturilor omului în China până la activitatea sa militară în Marea Chinei de Sud. Vizita lui Pelosi în Taiwan a înfuriat China, care a văzut-o ca pe o încercare a SUA de a se amesteca în afacerile sale interne. Ulterior, China a lansat exerciţii militare în apropierea insulei.

Statele Unite nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Linia e roșie, chinezii fiind comuniști.