G4Media.ro

Ministrul Cîmpeanu anunţă alocarea a 965 milioane lei pentru reducerea abandonului şcolar…

Sursa foto: Facebook / ISMB

Ministrul Cîmpeanu anunţă alocarea a 965 milioane lei pentru reducerea abandonului şcolar / Discuţii cu inspectorii şcolari generali pe tema noii legi a învăţământului

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că a purtat discuţii cu reprezentanţi Inspectoratelor Şcolare pe tema noii Legi a învăţământului şi despre cum aceasta ar trebui aplicată. Cîmpeanu a precizat că a semnat acorduri cu Inspectoratele Şcolare care, la rândul lor, vor semna contracte de finanţare în valoare totală de 965 milioane lei pentru reducerea abandonului şcolar, relatează news.ro

Întâlnirea ministrului Sorin Cîmpeanu cu şefii Inspectoratelor Şcolare a avut loc la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti.

”Am dezbătut astăzi, la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti, împreună cu inspectorii şcolari generali din toată ţara, proiectul Legii învăţământului preuniversitar. Este important să acţionăm într-o manieră adecvată pentru ca instituţiile din domeniu să fie pregătite pentru punerea în aplicare a noii legi şi a măsurilor din Proiectul ,,România Educată” şi să-şi concentreze demersurile asupra elevului ca subiect principal, contribuind astfel la reducerea abandonului şcolar şi a ratei de părăsire timpurie a şcolii şi asigurând creşterea performanţei printr-un just echilibru între echitate şi performanţă. Apreciez nivelul şi profesionalismul dezbaterii cu inspectorii şcolari generali!”, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Inspectoratele Şcolare şi Ministerul Educaţiei au semnat acorduri pentru reducerea abandonului şcolar.

”Tot astăzi au fost semnate şi acordurile de implementare între reprezentanţii ministerului, în calitate de coordonator de reformă/responsabil pentru Componenta C15 – Educaţie – PNRR şi reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene, cu scopul de a implementa investiţiile specifice Schemei de Granturi din cadrul Programului Naţional de Reducerea Abandonului Şcolar (SG-PNRAS). În baza celor 42 de acorduri semnate astăzi, inspectoratele şcolare judeţene vor încheia contracte de finanţare cu 1.415 unităţi de învăţământ ale căror proiecte au fost aprobate. Suma totală eligibilă pentru runda 1 PNRAS este în valoare de 965.360.925,30 lei”, a mai scris Cîmpeanu.

Sunt eligibile: Cheltuieli pentru servicii (maximum 15% din valoarea totală a grantului); Cheltuieli de natură salarială (maximum 15% din valoarea totală a grantului); Cheltuieli pentru evenimente şi deplasări (maximum 15% din valoarea totală a grantului); Cheltuieli de formare a cadrelor didactice (maximum 5% din valoarea totală a grantului); Echipamente şi software (minim 20% – maxim 25% din valoarea totală a grantului); Cheltuieli mici lucrări de amenajare şi mobilier (maximum 10% din valoarea totală a grantului); Cheltuieli pentru alte bunuri şi servicii, inclusiv/mai ales asigurarea unei mese (maximum 35% din valoarea totală a grantului); Cheltuieli cu subvenţii, ajutoare, premii (maximum 10% din valoarea totală a grantului).

”Reducerea abandonului şcolar este o prioritate pentru Ministerul Educaţiei. Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) – iniţiat de Ministerul Educaţiei – face parte din cadrul Proiectului Naţional de Reformă „România Educată”, cu finanţare PNRR. Investiţiile vor ajuta unităţile de învăţământ gimnazial de stat, cu risc ridicat şi mediu de abandon şi părăsire timpurie a şcolii, pornind de la premisa că abandonul şcolar este un fenomen complex, declanşat de un cumul de cauze asociate unor factori de risc diferiţi ce trebuie abordaţi într-o manieră integrată: personali, şcolari, sociali, economici şi culturali. Respectăm şi asigurăm dreptul fiecărui elev la şanse egale de acces şi de progres în educaţie, dar şi de finalizare a studiilor. PNRAS sprijină dreptul elevilor din zonele dezavantajate la educaţie, pentru că sistemul trebuie să fie centrat pe cel care învaţă şi să se adapteze la nevoile lui, astfel încât fiecare elev să îşi atingă maximumul de potenţial”, a mai scris ministrul Sorin Cîmpeanu, conform news.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Când îl vad pe asta, parca mi se face dor de Abramburica și Genunche. Aia erau îngerași pe lângă mafiotul asta.

  2. efectiv pentru elevi: ” Cheltuieli pentru alte bunuri şi servicii, inclusiv/mai ales asigurarea unei mese (maximum 35% din valoarea totală a grantului); Cheltuieli cu subvenţii, ajutoare, premii (maximum 10% din valoarea totală a grantului).” adica macim 45%
    –Cheltuieli pentru alte bunuri şi servicii, inclusiv/mai ales asigurarea unei mese/ Adica ospatar 30%, masa 5%?
    Asta are tupeul as spuna ca abandonul apare din cauzza ca nu se plimba profesorii?-Cheltuieli pentru evenimente şi deplasări (maximum 15%)

  3. Acuma intreb si eu, retoric desigur, la astia care nu prea merg la scoala o sa le dati o masa calda iar pe cei de nota zece o sa-i puneti sa-i priveasca cum maninca cu pofta …
    Ce ati realiza cu asta ?
    Nu cumva efectul ar fi unul de ostilitate…?

  4. Milioane peste milioane pe hartie: abandonul scolar are in principal cauza numita SARACIE… oamenii si-ar trimite copiii la scoala, daca ar avea bani sa-i imbrace, sa le cumpere rechizite(costa enorm pentru o familie saraca) si mai ales sa le dea sa manance!
    De 32 de ani, ONGurile si Fundatiile avertizeaza: „La fiecare 100 de copii din mediul rural, 2 au abandonat școala în pandemie, atrage atenția World Vision România. Apelul unei învățătoare care predă de 42 de ani: „Copiii nu pot învăța cu burta goală“
    „Eu dacă aș fi la minister, aș pune pe primul loc masa caldă pentru elevi. Copiii nu pot învăța cu burta goală. Capacitatea de concentrare le este afectată. Atenția lor se îndreaptă către alte lucruri. Se uită în bănci, se caută în ghiozdan, cer voie la toaletă. De multe ori am stat după ore ca să fac pregătire suplimentară cu copiii. Dar dacă le este foame copiilor, nu pot face față”, spune învățătoarea Georgeta Dumitrache, care predă de 42 de ani într-un sat din județul Călărași.

  5. Cand PSD era in opozitie:
    16 Iulie 2021: „Paul Stănescu și „România Educată”: „Educația nu se poate face cu copii care se culcă cu burta goală”.
    Secretarul general al PSD a citit la rândul său proiectul „România Educată” – sau cel puțin așa lasă impresia, într-un comunicat de presă în care arată că social democrații nu pot lua în serios ideile asumate de Klaus Iohannis.
    Nu comentează foarte mult Paul Stănescu propunerile din proiect, ci atrage doar atenția că documentul prezentat este de fapt făcut pentru orgoliul președintelui Iohannis, dat fiind că este plin de fotografii cu acesta și că, de fapt, prima preocupare pentru o Românie educată este mărirea alocațiilor.
    Din punctul de vedere asumat de Stănescu, România nu e nicidecum educată după aproape doi ani de guvernare PNL, ci e abandonată, iar lansarea proiectului cu mare fast este de fapt o încercare de abatere a atenției opiniei publice de la greșelile făcute de liberali, precum și de „războiul” dus în acest moment de Florin Cîțu și Ludovic Orban.
    „Președintele Iohannis, trezit din adormire de scandalurile din PNL, ne-a servit un nou exercițiu de imagine. De mână cu Cîțu la Guvern și ambalând iar eterna promisiune a unei noi Românii Educate, aceasta este imaginea crizei prezidențiale de viziune și soluții concrete. Încearcă să acopere răsunătorul eșec al vaccinării și gălăgia alegerilor interne din PNL.”

    • Asa vorbea PSDistul Paul Stanescu depsre proiectul Romania educata al prezidentul;ui Haos Werner UIohannis!!!
      Dupa ce PSD a intrat la guvernare in monstruoasa coalitie PSD+PNL+UDMR liniste pe subiect, iar proiectul Romania educata e numai bun de eradicat fenomenul abandonului scolar!
      Romania e pe locul I in UE la abandon scolar iar asta exclsiv din cauza saraciei…
      29 Aprilie 2022, eduped: „80% dintre directorii de școli participanți într-un sondaj World Vision România se tem că nu vor reduce abandonul școlar pentru toți copiii în situații de risc, potrivit unui Comunicat primit de Edupedu.ro. Este vorba despre un sondaj făcut pe 100 de directori care au aplicat pentru Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar – PNRAȘ. Amintim că Ministrul Educației a declarat săptămâna trecută că abandonul școlar este de sub 5% în mediul urban și de PESTE 25% în mediul rural.
      Concret, 59% dintre directorii de școli chestionați spun că NU vor reuși să acopere toate nevoile copiilor pentru a reduce abandonul școlar, iar 21% cred că nu vor reuși să-i integreze pe cei aflați în riscul cel mai mare de abandon sau care au abandonat.
      Potrivit comunicatului, alte 10% din școli se tem că nu vor putea gestiona granturile de care vor beneficia în următorii 3 ani.”

      Programul va ramane pe hartie, ca oricare dintre Programele de guvernare, Planurile, Strategiile acestor incomppetenti!

  6. Un miliard aruncat pe apa sâmbetii! Masurile sunt aplicate de alții cu succes, doar românii nu le-au aflat. Avem astfel: elevii ce iau gustarea, prânzul și de ce nu cina la școală, școala de după amiază în care elevii fac teme, se pregătesc prioritar la mate și româna plus sport, prezența făcută zilnic la nivel de școală cu sesizarea poliției locale la prima absența nemotivată înregistrată, amenzi pentru absențe nemotivate cu sancțiune maxima căderea din drepturile părintești pe o perioadă sau definitiv, rechizite și cărți gratis, un minim de haine și încălțăminte pentru elevii cu familii sărace. Nu e nimic savant. Dar e mai bine să scurgi acești bani în buzunarele cui trebuie.

  7. Vom ramane cu bazaconiile din Proiectul Romania educata si din Programul de guvernare al guvernului Ciuca, Program cu 269 de pagini de bazaconii, EDUCATIA la Paginile 140-159 si cu Locul I in UE la abandon scolar!!!
    Bazaconii pe hartie, ca de fiecare data…
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/document-nicolae-ciuca-a-depus-la-parlament-lista-de-ministri-si-programul-de-guvernare-1747081