Ministrul croat de externe își cere scuze după ce a încercat să o sărute pe obraz pe șefa diplomației germane
Încercarea stângace a ministrului croat de externe, Gordan Grlić-Radman, de a-și saluta omologul german, Annalena Baerbock, cu un sărut, a stârnit un cor de reproșuri atât în Croația, cât și în Germania, săptămâna trecută, scrie Politico.
Grlić-Radman și-a cerut scuze sâmbătă, după ce manevra sa neîndemânatică a făcut înconjurul rețelelor de socializare.
„Noi, miniștrii, ne salutăm întotdeauna cordial”, a declarat Grlić-Radman, citat de cotidianul croat Večernji List. „Dacă cineva a văzut ceva rău în asta, atunci îmi cer scuze celui care a interpretat-o în acest fel”, a spus el, admițând că gestul său „s-ar putea să se fi dovedit ciudat”.
Salutul stângaci a avut loc joi, la Berlin, în cadrul unei conferințe privind extinderea UE, care a reunit miniștrii de externe din statele membre și din țările candidate. În timp ce miniștrii s-au adunat în fața presei pentru o fotografie de grup, Grlić-Radman, în vârstă de 65 de ani, a întins mai întâi mâna pentru a-i strânge mâna lui Baerbock, apoi s-a aplecat în față pentru un sărut.
Baerbock, în vârstă de 42 de ani, a întors rapid capul într-o parte.
03.11.2023.
dr. sc. Gordan Grlić Radman,
ministar vanjskih i europskih poslova
(02.11.2023.) pic.twitter.com/k20F8nZEFo— 🎖 🅽🅴🅲🅹🅴🅿🅸Š🅰 🎖 (@RashoVeljkov1) November 3, 2023
Gestul lui Grlić-Radman a fost asociat rapid de unii internauți cu incidentul în care a fost implicat Luis Rubiales, fostul șef al fotbalului spaniol, care a fost nevoit să demisioneze după ce a sărutat-o cu forța pe fotbalista Jenni Hermoso la finala Cupei Mondiale de fotbal feminin.
Incidentul a stârnit critici atât în Germania, cât și în Croația, unde mai multe personalități publice l-au criticat pe ministrul de externe.
„Este un gest complet nepotrivit”, a declarat vineri pentru Jutarnji list Rada Borić, un important activist croat pentru drepturile femeilor și fost deputat.
„Se pare că ministrul nu cunoaște protocolul, pentru că un „salut mai călduros” ar trebui să aibă loc cu persoane cu care ai o relație care permite salutul cu un sărut. Iar aici este clar că o astfel de relație nu există”, a adăugat Borić.
Fostul premier croat Jadranka Kosor a criticat și ea gestul lui Grlić-Radman. „Sărutul forțat al femeilor se numește și violență, nu-i așa?”. a scris Kosor pe X.
Baerbock a refuzat să comenteze gestul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii