G4Media.ro

Ministrul Culturii despre licitația Enescu: Trebuie să ne lămurim cât de autentice…

Sursa foto: Facebook/Mihai Șora

Ministrul Culturii despre licitația Enescu: Trebuie să ne lămurim cât de autentice sunt acele obiecte. Vioara nu este Guarnieri, ci tip Guarnieri

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, vineri, că autoritățile trebuie să se lămurească în legătură cu autenticitatea obiectelor din licitația Enescu care va fi organizată de casa Historic pe 22 septembrie.

„Până la exercitarea sau nu a dreptului de preempţiune trebuie să ne lămurim cât de autentice sunt acele obiecte. Cele două dosare pentru clasarea partiturii şi a vioarei prezente în licitaţie au ajuns la minister. Ele vor fi analizate în următoarea şedinţă a Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor care poate decide sau nu clasarea lor, adică vor spune dacă sunt de patrimoniu cultural sau nu. Manuscrisul Oedip se află la Muzeul Enescu, iar muzicologii din instituţie lucrează la dosarul prin care vor solicita clasarea acesteia. Vioara aflată în licitaţie nu e Guarnieri, ci tip Guarnieri”, a declarat ministrul Culturii, citat de News.ro.

Viorile model Guarnieri sunt copie după modelul marelui lutier italian, Guarneri del Gesu, care a trăit în secolul al XVIII-lea.

Între obiectele din licitația Enescu este și o vioară, despre care casa Historic scrie că este „vioară model Joseph Guarnerius del Gesù făurită de compania Gebrüder Wolff în anul 1885. Vioara a fost oferită tânărului George Enescu din partea familiei regale a României”.

Context.

Licitația George Enescu – Univers şi Creatie, organizată de casa de licitații Historic, în 22 septembrie, a provocat un val de reacții din partea mai multor oameni de cultură români.

Au reacționat printre alții filosoful Mihai Șora, istoricul Eugen Ciurtin, dirijorul Gabriel Bebeșelea, toți îndoindu-se de veridicitatea obiectelor scoase la licitație, dar și punând un semn de întrebare cu privire la înstrăinarea patrimoniului național, dacă acestea sunt originale.

Ulterior, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că dosarul pentru o partitură scrisă de George Enescu scoasă la licitație îndeplinește condițiile legale, dar că pentru dosarul privind vioara care i-ar fi aparținând muzicianului urmează să fie aduse completări.

Artexim, organizatorul Festivalului George Enescu, a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să facă demersurile pentru a verifica legalitatea scoaterii la licitație a bunurilor și manuscriselor compozitorului.

Muzeul Naţional „George Enescu” a anunțat că partitura operei Oedipe se află la muzeu, „bine păstrată în condiţii corespunzătoare de conservare şi protecţie”.

Casa de licitații Historic a precizat, într-un comunicat de presă, că toate bunurile au o proveniență certificată, nu există nicio pretenție din partea nimănui și toate formalitățile legale au fost respectate întocmai. Casa de licitații anunță că a declanșat acțiuni penale împotriva celor care „au lansat afirmații mincinoase și calomniatoare” în legătură cu activitatea sa.

Citește și

Controverse în jurul unei licitații George Enescu / Întrebări legate de veridicitatea obiectelor și înstrăinarea patrimoniului național puse de Mihai Șora, Eugen Ciurtin și Gabriel Bebeșelea / Poziția casei de licitații

Ministrul culturii, după semnele de întrebare din jurul licitației Enescu: Dosarul pentru partitură îndeplinește toate condițiile, pentru dosarul privind vioara urmează să fie aduse completări

Artexim, organizatorul Festivalului George Enescu, solicită Ministerului Afacerilor Interne să facă demersurile pentru a verifica legalitatea scoaterii la licitație a bunurilor și manuscriselor compozitorului

Muzeul „Enescu”: Manuscrisul original al operei Oedipe se află în patrimoniul instituţiei

Licitația Enescu / Casa de licitații: Toate bunurile au o proveniență certificată, nu există nicio pretenție din partea nimănui și toate formalitățile legale au fost respectate întocmai. Am declanșat acțiuni penale împotriva celor care „au lansat afirmații mincinoase și calomniatoare”

Sursa foto: Facebook/Mihai Șora

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...