Ministrul culturii, despre petrecerea de Revelion organizată la Biblioteca Națională: Putem reproşa un management defectuos conducerii / S-a întins coarda prea mult
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat joi că poate fi reproşat un management defectuos conducerii Bibliotecii Naţionale, accentuând că are în vedere modificarea legislaţiei în domeniu, astfel încât evenimente precum cel din noaptea de Revelion să nu mai fie organizate în spaţii culturale.
„Putem reproşa un management defectuos conducerii Bibliotecii Naţionale. (…) Este clar că, pe de o parte au fost abateri care nu au respectat actualul ordin de ministru aflat în vigoare, ordin pe care eu urmează să-l modic şi să-l completez, iar pe de altă parte putem vorbi de exploatarea unor lacune în acest ordin de ministru, unde practic s-a mers, ca să zic aşa, ‘pe regulament’, dar s-a întins coarda prea mult, înţelegeţi ce spun, pentru că s-au exploatat anumite lucruri insuficient specificate clar în ordinul de ministru”, a declarat Gheorghiu, într-o conferinţă de presă dedicată anunţării concluziilor controlului efectuat de Corpul de control al ministrului la Biblioteca Naţională a României.
Ministrul a precizat că la evaluarea abaterilor s-au avut în vedere încălcările regulamentului din ordinul de ministru şi a celui de funcţionare a bibliotecii.
Potrivit lui Gheorghiu, directoarea Bibliotecii Naţionale, Carmen Mihaiu, va fi evaluată de o comisie, raportul Corpului de control urmând să cântărească în viitor în această evaluare.
Controlul a avut loc după ce, la începutul acestei luni, deputatul USR Iulian Bulai a scris pe Facebook că Sala Atrium a Bibliotecii Naţionale, în care a fost organizată petrecerea de Revelion, a rămas „plină de mizerie, vandalizată”.
Context
Managerul Bibliotecii Naţionale a României, Carmen Mihaiu, a declarat, pe data de 4 ianuarie, pentru Agepres, că petrecerea organizată în noaptea de 31 decembrie, în sala Atrium, nu a deranjat „în niciun fel” activitatea de bază a instituţiei pe care o conduce şi a fost organizată cu respectarea tuturor măsurilor de securitate.
- „Evenimentul a fost organizat în baza unui contract de prestări servicii prin care sunt stabilite obligaţiile părţilor implicate şi a avut loc în afara programului de funcţionare al bibliotecii. Inclusiv amenajarea şi debarasarea spaţiului au avut loc într-un spaţiu destinat evenimentelor, care nu are nicio legătură cu spaţiile de depozitare sau cu cele de lectură. Nu a interferat în niciun fel cu activitatea de bază a bibliotecii, publicul a avut posibilitatea să studieze atât în spaţiul liber, cât şi în sălile de lectură, inclusiv în zilele de 30 şi 31 decembrie, până la ora 18,00. Biblioteca şi organizatorul au luat toate măsurile pentru ca evenimentul să se desfăşoare fără incidente. A fost informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care în data de 31 decembrie a trimis la faţa locului două echipe de control. Acestea au constatat starea Bibliotecii Naţionale, care este o clădire sigură şi dotată cu toate echipamentele de securitate, astfel încât din partea lor nu am avut nicio problemă. De asemenea, organizatorul a contractat o echipă de pază tocmai ca să suplimenteze paza bibliotecii pe toată durata evenimentului”, a afirmat Carmen Mihaiu.
Ea a precizat că legislaţia stipulează că Biblioteca Naţională a României se finanţează atât din venituri proprii, cât şi din alocaţii de la bugetul de stat.
- „Aceste evenimente sunt organizate în baza Legii 334, Legea bibliotecilor, care stipulează foarte clar că Biblioteca Naţională a României se finanţează din venituri proprii şi din alocaţii de la bugetul de stat. Avem un regulament de organizare şi funcţionare în care se spune că biblioteca poate organiza evenimente culturale, artistice, ştiinţifice sau profesionale şi mai avem un ordin de ministru prin care sunt stabilite tarifele. (…) Au fost străbătuţi toţi paşii pentru a asigura un eveniment decent, ceea ce s-a şi întâmplat. (…) Sunt foarte conştientă că aceste evenimente trebuie să se întâmple fără a pune în pericol funcţia tradiţională a bibliotecii, la care ţinem foarte mult şi tocmai de aceea le organizăm în afara orelor de program şi în baza legii bibliotecilor. (…) Vă asigur că nu am pus în pericol integritatea şi valorile Bibliotecii Naţionale, la care ţin foarte mult, nu numai eu, ci întreaga instituţie”, a mai spus managerul instituţiei.
Carmen Mihaiu a spus că filmarea care a apărut în spaţiul public „a fost făcută după eveniment, în timp ce se făcea curăţenie”. „Este o filmare care a venit din interior, din dispecerat, nu a fost pusă de vreun participant nemulţumit”, a afirmat ea.
Potrivit acesteia, astfel de evenimente au loc şi la alte instituţii de cultură, atât din ţară, cât şi din străinătate.
- „A fost organizat Revelion şi la Teatrul Naţional, şi la Opera Naţională, la Palatele Brâncoveneşti. Mai mult decât atât, astfel de evenimente sunt organizate şi la biblioteci cu prestigiu din întreaga lume. Vreau să vă dau exemplu Biblioteca Naţională a Austriei, care organizează, în celebra sală Albertina, nunţi şi petreceri private. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru a apropia publicul de aceste instituţii şi pentru că ele au înţeles necesitatea de a se finanţa şi din fonduri atrase, nu doar din alocaţia de la bugetul de stat”, a spus Carmen Mihaiu.
Ea a susţinut la vremea respectivă că „biblioteca este curată” şi pregătită pentru a fi redeschisă.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii