G4Media.ro

Ministrul Culturii: Lucrăm la un act normativ prin care statul să poată…

Daniel Breaz Ministerul Culturii patrimoniu vestigii Foto: Facebook

Ministrul Culturii: Lucrăm la un act normativ prin care statul să poată interveni fără acordul proprietarului pentru a nu se pierde vestigii

Daniel Breaz, ministrul Culturii, a anunţat, sâmbătă, la Alba Iulia, că se lucrează la elaborarea unui act normativ prin care statul român să poată interveni, fără acordul proprietarilor, acolo unde este cazul, pentru a nu se pierde anumite vestigii.

„Lucrăm acum la un act normativ prin care statul român să poată interveni, acolo unde se consideră, indiferent de dreptul de proprietate al clădirii respective, al cetăţii, al sitului, fără acordul proprietarilor, pentru a nu pierde anumite vestigii, pentru a nu pierde anumite obiective, unele turistice, altele istorice”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Daniel Breaz, potrivit Agerpres.

El a menţionat că l-a „deranjat” foarte mult acuzaţia pe care i-ar fi adus-o primarul din Băile Herculane.

„Am pornit în momentul în care am fost acuzat de către un primar ce nu ştia ce se întâmplă în ograda lui din Herculane, când s-a prăbuşit tavanul unei clădiri. Avea toate avizele şi tot ceea ce trebuia juridic, legislativ din partea Ministerului Culturii. Îi lipsea, culmea, hotărârea Consiliului Local de începere a lucrărilor. M-a deranjat foarte mult atitudinea primarului”, a spus ministrul Culturii,citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Daniel Breaz a precizat că în dosarul Batthyaneum, va solicita urgentarea judecării recursului la instanţa supremă.

„Termenul e în noiembrie 2021. Batthyaneum nu poate aştepta până atunci”, a susţinut ministrul Culturii.

Biblioteca Batthyaneum, care funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, nu poate fi deocamdată restaurată, ea făcând obiectul unui litigiu în justiţie. Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

Potrivit Agerpres, în vara anului trecut, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, printre care şi Codex Aureus. Sentinţa a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Tocmai s-a dărâmat Casa Negruzii in Iasi. ucrati pe naiba… Ciuma Rosie e inhaitata cu mafi imobiliara si s-a distrus mai tot ce se putea distruge.

  2. Asta descinde direct din ,strong>Nea Nelu’: „proprietatea e un moft„!

    Sigur ca unele situatii sunt neplacute, dar principiul bate intotdeauna cazul particular.
    Decât la socialisti nu prea … 🙂

    • Corect. Oricum ar scrie ei legea, nu poti sa dai proprietarul afara din casa fara o hotarare judecatoreasca prin care acesta este decazut din drepturi.
      Si daca am presupune, prin absurd, ca au decis subit sa investeasca in conservarea monumentelor istorice, sunt destule care se afla inca in proprietatea statului sau a autoritatilor locale si se afla in stare avansata de degradare.

  3. VORBE
    Ce trebuia sa se darame s-a daramat
    Vorbe pentru PROSTIME

  4. Mhm, dec ne intoarcem la „proprietatea e un moft” a lui Iliescu.
    Voi nu trebuie sa gasiti o cale de a limita dreptul de proprietate, voi trebuie sa gasiti o cale de a lucra impreuna cu omul, de a-l ajuta sa tina monumentele in bune conditii.

    • E prea complicat. Nu-si pierd ei timpul batandu-si capul si cu capra si cu varza in acelasi timp. Ei sunt de principiul ori-ori.

  5. Aoleu, parcă a vorbit primarele ,,liberal” care este al Aradului, și asta, primarele, are tot idei de astea comuniștii de.

  6. Adica incepem sa nationalizam, sa desproprietarim prin forta?
    Ce nemernici !!!!!!!!!!