G4Media.ro

Ministrul Daniel David despre domeniul pe care îl gestionează: Văd un sistem…

Sursa foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Ministrul Daniel David despre domeniul pe care îl gestionează: Văd un sistem educaţional preuniversitar care pierde pe parcurs foarte mulţi copii, văd copii care nu au competenţe suficient de dezvoltate pentru a face faţă vieţii

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat la Prima News că vede un sistem educaţional preuniversitar care pierde pe parcurs foarte mulţi copii deoarece rata abandonului este foarte mare şi a precizat că mai vede şi elevi care la sfârşitul ciclurilor cheie nu au competenţe suficient de dezvoltate pentru a face faţă vieţii, transmite News.ro.

”Văd un sistem educaţional preuniversitar care pierde pe parcurs foarte mulţi copii, rata abandonului este foarte mare…Vorbim de sute de mii de copii care nu au ajuns în sistemul educaţional. Văd copii care, deşi au fost prinşi în şcoală, la sfârşitul ciclurilor cheie nu au competenţe suficient de dezvoltate pentru a face faţă vieţii.”, a declarat ministrul Educaţiei.

El a precizat că mai vede şi o rată foarte mare de analfabetism funcţional.

”Văd o rată foarte mare de analfabetism funcţional. Nu văd un sistem educaţional care să construiască pe aceste atribute pe care le avem, creativitate şi inteligenţă. În zona cercetarii văd o fragmentare foarte mare şi o problemă în ceea ce priveşte competivitatea internaţională, capacitatea de  a atrage proiecte, bani, de a publica în reviste de top”, a afirmat Daniel David.

El a precizat şi care ar putea fi soluţiile la toate aceste probleme.

”Soluţiile sunt complicate, dar încep cu cele mai simple. Suntem în faza în care imediat după Paşti vom evalua toţi actorii care contează din sistemul de cercetare, universităţi, institute ale Academiei. Şi, după ce facem această evaluare, vom şti cine este competent internaţional, astfel încât să îi susţinem să nu aibă probleme cu salarii, infrastructură, etc. O parte sunt cei care au potenţial să fie competitivi, unde avem nevoie de unele măsuri de intervenţie şi o a treia categorie este o zona unde lucrurile funcţionează prost şi unde trebuie făcute reforme majore”, a explicat Daniel David.

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că va încuraja şi o concentrare academică.

”Personal, voi încuraja în acest proces şi o concentrare academică, institute mai mici între ele, ca să avem o masă critică care începe să conteze. Aceasta este miza mare pe zona de cercetare, inovare. După ce ai aşezat această structură poţi cere bani mai mulţi, poţi atrage granturi internaţionale”, a mai declarat Daniel David.

El s-a referit şi la zona învăţământului superior.

”În zona învăţământului superior foarte important este ca Universităţile să îşi precizeze misiunea. Şi le-am cerut să îşi asume una dintre cele 3 misiuni: educaţie şi cercetare avansată, educaţie şi cercetare şi categoria acelor universităţi de educaţie, focusate pe formarea de resursă umană. Ţara are nevoie de toate cele trei categorii şi, odată ce ai făcut asta, eşti corect faţă de student, care ştie la ce să se aştepte. Am cerut asta până în luna iunie, când putem spune public câte Universităţi avem din fiecare categorie”, a mai declarat Daniel David.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Timpul trece, leafa merge!
    Profesia de învățător, educator, profesor reprezinta în România un job stabil unde performanta și scopul în sine de dascăl nu este la un nivel înalt de conlmpenta ci uneori depinde doar de titularizare și apartenenta politica.
    Programul de lucru redus și inspecțiile școlare superficiale au dus către zona de am un job pana la pensie liniștit indiferent de rezultate.
    Sistemul educational romanesc este în declin și se datorează unui management defectuos.

  2. Dar pe politrucii numiți în conducerile școlilor și anacronicelor inspectorate școlare le vedeți, domnule ministru? Sau nu? Că doar ăia sunt cauza mușamalizărilor fraudelor din sistem.

  3. Ochi de Șoim. Buna vedere dom ministru are. Dar cauza reala a fenomenului, privirii agere îi scapă.. școala, că să fie atrăgătoare, singura soluție trebuie sa fie pentru a avea acces la bani. Cu milionari de carton, evazioniști, videochat și tiktokeri succesul oare mai ușor. Iar copiii se uită la profesori ( cu mașini modeste și case ieftine sau chiriași) și la vecinul fără job dar cu mașina de lux și teanc de euroi. Și ghici? Le spun profesorilor la școala că degeaba au carte că nu pot da aibă banii de care au ei nevoie.. deci, dom ministru, dacă vreți succes in educație trebuie sa ii rugați pe colegii de guvernare de la Finanțe sa ia la mâna pe fiecare cetățean care are o mașină mai scumpă de 20000e (preț de catalog) și nu are declarație de venituri…. apoi sa ii confiște toate bunurile. O atenție specială st trebui sa aibă cei care au schimbat mai mult de 2 mașini (cu preț de catalog mai mare de 20k) în ultimii 5 ani. Nu strică să se ia și de cei care au atv-uri și fac vacanțe exotice. Banii trebuie vină de undeva legal și vizibil, altfel este clar că trebuie masuri legale dure. Repet. Dacă se vrea… dacă nu… Să nu mai „constatăm”….

  4. Implicati va material si organizatoric pentru toti elevii si mai consistent si responsabil pentru elevii superdotati care colinda tara la olimpiade si concursuri, impreuna cu parintii si fratii, si nu totdeauna au conditii acceptabile de cazare si organizare a competitiilor.Acordati respectul si suportul material si Domnilor Profesori organizatori, supraveghetori si corectori.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.