Ministrul de Externe al Chinei susține că UE este „un asociat, nu un rival” şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China „sunt parteneri, nu adversari” şi a cerut Bruxelles-ului să îşi menţină „independenţa strategică” într-un moment de tensiuni comerciale în relaţia bilaterală, informează EFE, transmite Agerpres.
„China şi UE sunt parteneri, nu adversari. În faţa unilateralismului şi a protecţionismului în creştere, sperăm că UE va rămâne fidelă aspiraţiei sale iniţiale şi îşi va menţine independenţa strategică”, a declarat Wang în timpul unei întâlniri cu vicepremierul luxemburghez Xavier Bettel, aflat în vizită în China până pe 29 noiembrie.
Wang Yi a spus că Beijingul este „dispus să depună eforturi comune” cu Luxemburgul pentru a promova „dezvoltarea susţinută şi solidă a relaţiilor dintre China şi UE”, a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat.
Şeful diplomaţiei chineze a mai remarcat că, „în situaţia actuală de schimbări întrepătrunse şi de haos”, cooperarea cu Luxemburg a fost „o poveste de succes”, care demonstrează „importanţa dialogului în locul confruntării”.
„Demonstrează, de asemenea, importanţa deschiderii şi a conectivităţii, care este modalitatea corectă de a promova o dezvoltare comună şi de a răspunde provocărilor globale”, a indicat el.
La rândul său, Xavier Bettel a asigurat, potrivit comunicatului, că Luxemburgul va fi „o poartă de intrare pentru cooperarea dintre China şi Europa”. Şi-a exprimat, de asemenea, speranţa ca China „să joace un rol mai important în pacea şi stabilitatea globală”.
Relaţiile dintre China şi UE nu trec prin cel mai bun moment de când Bruxelles-ul a impus tarife de până la 35,3% la importul de vehicule electrice din China. După nouă luni de investigaţii, Bruxelles-ul a majorat taxele vamale ca urmare a sprijinului pe care statul chinez îl oferă companiilor care produc maşini electrice.
Ca răspuns, China a lansat investigaţii antidumping asupra produselor precum lactatele şi carnea de porc din UE, în ceea ce este perceput ca un răspuns la fricţiunile comerciale cu blocul comunitar. De asemenea, a impus măsuri provizorii de antidumping asupra coniacului important din UE, pe lângă faptul că a dat în judecată Bruxelles-ul în faţa mecanismului de dispută al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pe subiectul tarifelor impuse vehiculelor electrice chineze.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank