Ministrul de Externe al Germaniei pledează pentru înființarea unui tribunal special împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a pledat luni pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i urmărească pe liderii ruşi în justiţie ca urmare a invaziei în Ucraina, în timp ce Moscova se confruntă cu noi acuzaţii de crime de război după o lovitură la Dnipro, oraş în estul Ucrainei, relatează AFP şi Reuters.
Într-un discurs rostit la Haga, Annalena Baerbock a lansat un apel la un „nou format” de tribunal pentru „a-i aduce pe liderii ruşi în faţa justiţiei”, utilizând eventual legislaţia ucraineană, dar cu sediul în străinătate şi cu judecători internaţionali.
Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii, procurorul acestei instanţe afirmând că Ucraina este o „scenă a crimei”. Dar CPI nu are competenţă asupra „crimelor de agresiune” ale Rusiei, căci Moscova nu este semnatara Tratatului fondator de la Roma al Curţii.
De la începutul invaziei s-au înmulţit apelurile pentru crearea unui tribunal care să poată urmări în justiţie crimele de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei.
„Ideea noastră cu unii partenerii este că un tribunal şi-ar putea extrage competenţa sa din dreptul penal ucrainean”, a declarat Baerbock într-un discurs rostit la Academia de drept internaţional din Haga.
„Este important pentru noi să avem o componentă internaţională, de exemplu, un loc în afara Ucrainei, cu sprijin financiar din partea partenerilor şi cu procurori şi judecători internaţionali”, a adăugat ea, apreciind că „ar fi un nou format”.
Ministerul german de Externe a indicat ulterior într-un tweet că Annalena Baerbock a dorit „să susţină Ucraina la nivel internaţional în ceea ce priveşte crearea unui tribunal special pentru agresiune la Haga”.
Baerbock s-a pronunţat pentru modificarea statutului CPI, cu sediul la Haga, pentru ca această instanţă a ONU să poată eventual să judece responsabili ruşi pentru agresiune.
Singura altă cale la ora actuală trece printr-o rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU, dar s-ar confrunta cu un veto din partea Rusiei, care dispune de un statut permanent în acest for.
Apelul Germaniei la crearea unui tribunal special intervine în timp ce preşedinţia suedeză a Uniunii Europene a declarat luni că lovitura rusă de sâmbătă împotriva unui imobil de apartamente la Dnipro, în Ucraina, soldată cu moartea a cel puţin 40 de persoane, constituie o „crimă de război”.
În cursul unei conferinţe de presă comună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, premierul suedez Ulf Kristersson a condamnat un „atac oribil”, subliniind că printre victime sunt şi copii. Kremlinul a negat orice responsabilitate pentru acest atac.
Un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat de asemenea Moscova şi a declarat că nu va exista „niciun fel de impunitate”.
sursa: Agerpres.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii