Ministrul de Externe al Ungariei consideră că Serbia „trebuia primită în Uniunea Europeană de ieri”
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat miercuri că Serbia „trebuia primită în Uniunea Europeană de ieri”, transmite MTI, citată de Agerpres.
La o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Nikola Selakovici, la Szeged, în sudul Ungariei, Szijjarto a apreciat „relaţiile excelente” dintre Budapesta şi Belgrad, subliniind eforturile depuse pentru „transformarea duşmăniei istorice într-o prietenie istorică”. El a arătat că ambele părţi au beneficiat enorm din asta, iar rezultatele alegerilor desfăşurate duminica trecută în Ungaria şi în Serbia permit celor două ţări să îşi continune colaborarea.
Szijjarto a afirmat că volumul comerţului bilateral ungaro-sârb s-a dublat în ianuarie; construcţia liniei de cale ferată între cele două capitale, Budapesta şi Belgrad, este în curs, iar modernizarea liniei Szeged-Subotica urmează să se încheie anul acesta; două proiecte ungare în Serbia, în valoare totală de patru miliarde de forinţi (aproximativ 10.7 milioane de euro) sunt aproape de final. El a evidenţiat şi rolul Serbiei în furnizarea de energie pentru Ungaria.
Ministrul ungar a afirmat că alianţa de guvernământ din ţara sa, formată din Fidesz şi creştin-democraţi, a obţinut un număr record de voturi la alegerile de duminică şi ca urmare va dispune de un număr de locuri în parlament de asemenea fără precedent. „Acum o săptămână, toată lumea spunea că Fidesz nu are nicio şansă de câştig la Szeged sau în alte oraşe mari”, a reamintit el.
Tot la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a reuşit de asemenea o performanţă electorală istorică, a continuat Szijjarto, remarcând că Alianţa Maghiarilor din Voivodina (VMSZ) s-a numărat printre susţinătorii şefului statului şi va avea propriul grup parlamentar în Adunarea Naţională a Serbiei.
„Aceste două victorii dovedesc clar că este corect să reprezinţi interesele naţionale”, a apreciat Szijjarto.
La o întrebare privind pretenţia Rusiei de a i se achita în ruble livrările de gaze, reprezentantul guvernului ungar a susţinut că, deoarece UE nu a jucat niciun rol în contractele bilaterale de achiziţie a gazelor, „modul în care părţile contractante aleg să modifice (contractele) nu priveşte pe nimeni altcineva”.
„Nu considerăm că este necesară intenţia Comisiei Europene ca ţările care importă gaze naturale ruseşti să aibă o reacţie comună”, a spus el.
Următoarea tranşă de plată a Ungariei către Gazprom este programată în mai, iar în prezent se lucrează la aspectele tehnice ale unei soluţii, declarat Szijjarto. „Alimentarea cu energie a Ungariei este sigură şi va rămâne sigură”, a adăugat el.
Referitor la decizia ministerului de externe de la Budapesta de a-l convoca pe ambasadorul Ucrainei, ministrul a explicat că unele comentarii făcute de oficiali ucraineni privind alegerile din Ungaria sunt „inacceptabile”.
„Înţelegem că sunt în război şi că suferinţele pe care trebuie să le îndure poporul ucrainean sunt îngrozitoare. Însă acesta nu este un motiv ca ei să vorbească despre crearea unui regim totalitar (în Ungaria – n. red.), ca diplomaţii lor să pună problema participării la crime de război sau să îşi exprime regretul privind rezultatul alegerilor din Ungaria”, a spus Szijjarto.
Concluzia lui a fost că, după ce poporul ungar şi-a exprimat opţiunea în alegeri democratice, toată lumea trebuie să respecte rezultatul. Însă, a adăugat el, deşi reacţiile unor oficiali ucraineni „au depăşit orice limite”, Ungaria va continua să primească toţi refugiaţii ucraineni care ajung la frontierele sale şi le va acorda asistenţa umanitară de care au nevoie.
Sursa foto: Facebook / Peter Szijjarto
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii