Ministrul de Externe al Ungariei, la Bruxelles: Vom atinge obiectivul de cheltuieli militare al NATO, în 2023. Războiul din Ucraina a evidenţiat uşurinţa cu care poate fi perturbată producţia agroalimentară la nivel mondial
Ungaria va atinge înainte de termen obiectivul de cheltuieli militare de 2% din Produsul Intern Brut stabilit de NATO, a transmis miercuri ministrul de Externe Peter Szijjarto, după întâlnirea la Bruxelles cu omologii săi din cadrul alianţei, relatează Agerpres. El a mai spus că războiul din Ucraina a evidenţiat uşurinţa cu care poate fi perturbată producţia agroalimentară la nivel mondial.
Conform declaraţiei lui Sijjarto, preluată de MTI dintr-un comunicat al Ministerului de Externe, bugetul pentru apărare al Ungariei va fi chiar mai mare de 2% din PIB. Ministrul a adăugat într-o conferinţă de presă că ţara sa este una dintre cele nouă membre ale NATO care va respecta această cerinţă în 2023.
El a dezminţit totodată „acuzaţiile false şi îndoielile” cu privire la „angajamentul, credibilitatea şi loialitatea” Ungariei faţă de alianţă.
Szijjarto a mai afirmat că, începând din 2019, Ungaria a alocat cel puţin 20% din bugetul apărării pentru dezvoltare, iar anul trecut 48% din cheltuielile militare au fost pentru crearea de capacităţi, ceea ce a plasat ţara pe primul loc din cele 31 de membre ale NATO la acest capitol. Mare parte din cheltuieli au fost legate de investiţii semnificative în industria de apărare naţională, a precizat el.
În ceea ce priveşte pregătirile pentru summitul NATO din vară, de la Vilnius, ministrul a insistat că va trebui să se discute despre ameninţările la adresa Europei dinspre sud, în legătură cu presiunea migraţiei. Fenomenul de migraţie în masă oferă posibilităţi de infiltrare a teroriştilor, a apreciat oficialul ungar. El a afirmat că omologii săi din Turcia şi din alte ţări, în special din sudul continentului, au fost de acord că aceste subiecte trebuie să se afle în atenţie la reuniunea la vârf a alianţei.
Şeful diplomaţiei ungare a observat că războiul din Ucraina a evidenţiat uşurinţa cu care poate fi perturbată producţia agroalimentară la nivel mondial şi consecinţele ofertei insuficiente: răspândirea ideologiilor extremiste şi violenţa. El a insistat că NATO nu este parte în conflictul respectiv şi că acest principiu trebuie respectat în continuare şi este necesar să se facă tot ce este posibil pentru evitarea unei confruntări directe cu Rusia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank