G4Media.ro

Ministrul de Externe: Americanii cu care am stat de vorbă, senatori republicani…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Externe: Americanii cu care am stat de vorbă, senatori republicani şi democraţi, mi-au spus – ”Importanţa Flancului Estic pentru securitatea regională şi americană rămâne intactă şi chiar va creşte. Bazele militare se menţin şi îşi vor spori importanţa”

Ministrul de Externe Emil Hurezeanu susţine că mai mulţi senatori republicani şi democraţi cu care a discutat săptămâna trecută, în marja Conferinţei de Securitate de la München, l-au asigurat că bazele militare americane din România ”se menţin şi chiar îşi vor spori importanţa”. La această discuţie a participat şi Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina. De asemenea oficialii americani i-au transmis ministrului român de Externe că importanţa Flancului Estic al NATO ”rămâne intactă şi chiar va creşte”, transmite News.ro.

Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă, la Prima TV, dacă scutul de la Deveselu poate fi monedă de negociere între SUA şi Rusia.

”Americanii cu care am stat de vorbă, senatori – republicani şi democraţi… Rubio (secretarul de stat al SUA, echivalentul ministrului de Externe – n.r.) n-a făcut parte din seria la care am avut acces. El a avut discuţii cu ministrul de Externe turc, foarte puţine bilaterale şi a plecat repede. Dar Kellogg (emisarul SUA pentru Ucraina – n.r.) a fost unul dintre primii mei interlocutori. Am stat cam o jumătate de oră de vorbă cu dânsul. Erau şi mai mulţi senatori de faţă, şi republicani, apropiaţi de Trump îndeosebi, cum e senatorul Hoyer, care joacă de decenii un rol important în relaţiile Americii cu Estul Europei. Şi el a spus: ”Importanţa Flancului Estic pentru securitatea regională şi americană rămâne intactă şi chiar va creşte”. Iar la întrebarea mea, care era şi o formă a dorinţei: ”Bazele noastre, bazele voastre din România se menţin?”. Răspunsul lui a fost: ”Se menţin şi chiar îşi vor spori importanţa”, a relatat discuţia ministrul de Externe  Emil Hurezeanu.

Întrebat dacă acesta este răspunsul oficial al SUA când vine vorba despre bazele americane din România, ministrul de Externe a răspuns: ”A fost un răspuns în discuţii oficiale între mine, colegii care m-au însoţit din minister şi generalul Kellogg cu suita lui”.

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, spune că nu are date privind împărţirea sferelor de influenţă, la Riad, între americani şi ruşi, el afirmând că încă nu avem concluzii şi nici confirmări iar România trebuie să facă ceea ce a cerut de la început, şi anume intrarea în procesul de negocieri.

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a fost întrebat dacă riscă România să intre în sfera de influenţă a Rusiei, la fel ca în 1945.

”Nu, suntem membri NATO şi UE, cu baze militare americane în Dobrogea şi cu o prezenţă militară şi tratate sigure de parteneriat strategic în UE, cu SUA, în NATO. Sunt garanţiile deja existente, consemnate din parteneriatul strategic bilateral şi ca aliaţi ai Alianţei Nord Atlantice”, a spus Hurezeanu.

Despre faptul că americanii şi ruşii ar fi discutat, la Riad, despre împărţirea sferelor de influenţă în Europa, ministrul a răspuns: ”Nu am aceste date, acum”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Senatorii or fi spus dar ultimul cuvânt îl are ”președintele”, adică Dictatorul de la Casa Albă/mai degrabă neagră. Așa că nu vă mai bazați pe Nato sau Sua. E mai nesigură ca roua dimineții.

  2. Dar daca totusi pleaca aveti vreun plan? Macar un amarat de plan ca sa nu se vada ca v-a prins viata iar cu chilotii in vine. Aveti? Ati facut? V-a dat prin cap ca poate chiar pleaca? Acum sau alta data? huh?

  3. Ce-mi place mie de postacii „ingrijorati” noi aparuti. Daca pleaca americanii, nu-i problema, raman europenii, britanicii, suntem in NATO, suntem in UE. NATO nu e doar SUA, sa fim seriosi.

    • Corect! Apoi, toata lumea uita ca scutul de la Deveselu de ex. nu este numai pentru apararea Romaniei, ci mai ales („mai ales” pentru americani…) pentru contracararea eventualelor rachete din Iran si restul Orientului mai putin prietenos Americii (nu numai Americii de ieri…). In privinta trupelor SUA, nu-mi dau seama inca cat de „dus” este trompeta asta americana, ca sa renunte la un astfel de atuu in fata unui „prieten” nu prea de nadejde.

  4. E o poziție conjuncturală a SUA cea exprimată de interlocutorii domnului Hurezeanu la Munchen,în sensul că atâta vreme cât negocierile de pace în Ucraina dintre SUA și Rusia nu s-au încheiat,flancul estic al NATO și bazele americane de aici sunt folosite ca monede de negociere și presiune de oficialii americani în cadrul respectivelor tratative.

  5. Pana nu se linisteste lunaticul nu putem sti nimic. Plecarea trupelor ar fi inca o dovada de slăbiciune, dupa Siria, Irak si Afganistan, americanii ar fi considerati inca o data neseriosii planetei.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.