G4Media.ro

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, la întâlnire cu omologul său francez: Din…

Sursa: Diplomatic Pouch

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, la întâlnire cu omologul său francez: Din perspectiva României, NATO nu e în criză

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, în marja reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian. Cei doi oficiali au discutat despre impactul declaraţiilor recente ale preşedintelui Macron privind NATO, ministrul Aurescu arătând că, din perspectiva României, „Alianţa nu este în criză, fiind necesară continuarea procesului de adaptare”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis de Agerpres.ro.

În acelaşi timp, arată sursa citată, ministrul a opinat că „un proces de reflecţie asupra viitorului NATO în noul context global de securitate poate fi util, acesta putând fi conectat cu o viitoare dezbatere privind un nou concept strategic al Alianţei, care să îl înlocuiască pe cel precedent, adoptat în 2010 la summitul aliat de la Lisabona”.

Bogdan Aurescu a evocat Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic semnată în 2018 de către preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, care a relansat relaţia bilaterală şi a propus finalizarea în perioada următoare a Foii de parcurs în aplicarea acesteia, care să fie pregătită pentru semnare de către premierii celor două ţări cu ocazia unei prime întâlniri la acest nivel. Foaia de parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic este menită să stabilească un nivel superior de cooperare bilaterală, europeană şi la nivel internaţional, a precizat MAE.

De asemenea, Aurescu a propus activarea şi reunirea formatului 2+2 (miniştrii de Externe şi ai Apărării) în cadrul Parteneriatului Strategic, propunere primită cu deschidere de omologul francez.

Potrivit sursei citate, ministrul Aurescu a reiterat, în cadrul discuţiei, obiectivul prioritar al României de aderare la spaţiul Schengen, arătând că ţara noastră se bazează pe susţinerea Franţei în acest sens.

Menţionând Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene din prima parte a acestui an şi buna cooperare cu Franţa pe durata acestui mandat, Bogdan Aurescu a evocat potenţialul de cooperare bilaterală inclusiv la nivelul UE, exprimând interesul pentru un dialog aprofundat pe teme de actualitate ale agendei europene.

Oficialul român a abordat şi politica de securitate, propunând ca Franţa să examineze posibilitatea unei prezenţe militare crescute în sudul flancului estic, în România, în cadrul Brigăzii multinaţionale.

sursa foto: Diplomatic Pouch

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Cand ne-au susținut francezii cu ceva concret, ca de exemplu avioane de vânătoare pentru poliție aeriană, fregate in vizită in Marea Neagră, trupe, etc? Singurii prieteni ai României in NATO sunt Canada, SUA și Marea Britanie. Polonia e prea centrată pe apărarea proprie și face prea puțin față de cât s-ar putea în relația cu Romania. Restul țărilor din alianță sunt preș in fața Russiei, lăsând interesele corporațiilor să iasă in față. Franța este cea mai profitoare, vrând sa conducă fără să dea nimic. Macrou a țipat că au plecat americanii din Siria, însă el cu ce a contribuit? Unde sunt francezii, acești mari absenți guralivi și bun la nimic?

    Macrou a ratat o bună ocazie de a tăcea! Vorba predecesorului său care trăgea de urechi România care indraznise să nu fie de acord cu galicii și coalizase cu partenerul său strategic SUA in problema Iraqului.

    • …si ce succes mirific a fost acea coalitie in razboiul ilegal bazat pe minciuni criminale. Duduie Irakul de democratie in stil american zilele astea, Romania si Parteneriatul Strategic au omorat vreo 100 de mii de sarmani dar macar ne-au scapat de armele alea super periculoase de distrugere in masa. WMD parca le spuneau. Unde or fi zilele astea, in vreun muzeu?… Si ce frumos i-am ajutat noi pe americani sa nasca monstrul numit ISIS, fix cum in anii 80 au inarmat si antrenat talibanii si pe bin Laden.

      Un succes rasunator al politicii externe romanesti a fost Irakul asta. Sigur ca pe ulita in sat la noi da, ne-au bagat in NATO, dar asta nu inseamna ca Chirac nu a avut dreptate. Dovada ca in 2019 a fost ingropat cu reputatia unui om de stat care a luat decizia corecta desi a fost scuipat si injurat de slugile lui Dick Cheney, in timp ce Dubya s-a reapucat de baut din cauza remuscarilor tardive si picteaza chipurile soldatilor pe care i-a trimis la moarte in cautarea WMDurilor.

      „Unde sunt francezii, acești mari absenți guralivi și bun la nimic?”

      In Sahel, țărane, te apara pe flancul sudic de niste grupari teroriste care au luat avant dupa dezastrul din Irak. Stiu ca un postac habarnist cu porecle de scoala primara si cortex prefrontal subdezvoldat de primata paroasa nu merita efortul, dar in spiritul educatiei iluministe si al milei umaniste, hai sa-ti raspund:

      Unde sunt francezii:
      – Mali
      – Burkina
      – Marea Baltica (Estonia, un alt flanc „strategic” al NATO, mai exista si alte mari, nu doar aia neagra)
      – Ciad
      – Afganistan
      – Zona Maritima Mediteraneana
      – Zona Maritima Atlantica
      – Caraibe
      – Oceanul Indian
      – Oceanul Pacific

      De rien.

  2. @Jormania Câtă iluminare emană cortexul tău milos umanist!
    @Jormania, ești patetică! Tradiționalele jocuri galice din Sahel nu sunt altceva decât ultimele rabufniri de orgoliu ale unei foste puteri coloniale. Franța e incapabilă să mențină ordinea iar dezastrul din Sahel se extinde continuu sub incompetentul Macrou.