Ministrul de externe israelian Eli Cohen, criticat sever pentru întâlnirea cu omoloaga sa din Libia, țară care nu recunoaște Israelul. După întâlnire Najla Mangoush s-a refugiat în Turcia, ca urmare a reacției vehemente împotriva ei în Libia
„Țările se uită la scurgerea iresponsabilă de informații din această dimineață a miniștrilor de externe israelian și libian și se întreabă: Este aceasta o țară cu care este posibil să gestionăm relațiile externe? Este o țară în care se poate avea încredere?” a declarat liderul opoziției, Yair Lapid, într-o declarație.
Lapid, care a fost ministru de externe și apoi prim-ministru în perioada 2021 – 2022, a declarat că păstrarea discreției în astfel de întâlniri a ajutat în trecut la construirea încrederii cu țări care nu aveau legături cu Israelul, dar care ulterior au ajuns să stabilească relații diplomatice cu statul evreu.
„Iată ce se întâmplă când Eli Cohen, un om fără niciun fel de experiență în domeniu, este numit ministru de externe”, a continuat Lapid. „Incidentul cu ministrul libian de externe a fost amatorism, iresponsabilitate și o gravă lipsă de discernământ. Aceasta este o dimineață de rușine națională și de punere în pericol a unei vieți pentru un titlu de ziar”.
„Când totul este făcut pentru relații publice și titluri de ziare fără nicio responsabilitate sau previziune, asta se întâmplă”, a scris liderul partidului de opoziție Uniunea Națională, Benny Gantz pe X, platforma cunoscută până recent sub numele de Twitter.
Oficiali guvernamentali de rang înalt, citați de presa ebraică, au declarat că Cohen a cauzat daune grave relațiilor externe ale Israelului și au avertizat că liderii arabi vor fi descurajați să creeze legături mai strânse, scrie Times of Israel. „Acest lucru probează amatorismul cu care este condus Ministerul de Externe”, a declarat o sursă din minister pentru site-ul de știri Ynet.
Dar o altă sursă diplomatică a luat apărarea lui Cohen, spunând pentru The Times of Israel că libienii au fost pe deplin de acord ca Israelul să dezvăluie detaliile întâlnirii. „Au fost de acord cu publicarea”, a spus diplomatul. „Era cunoscut. Singura surpriză a fost momentul ales”.
Potrivit sursei, detaliile întâlnirii începuseră să se scurgă, iar jurnaliștii cereau Ministerului de Externe să comenteze. În loc să publice o declarație mai târziu în cursul săptămânii, Israelul a decis să o facă duminică.
„Nu ne entuziasmăm prea tare cu privire la faptul că ei schimbă versiunile a ceea ce s-a întâmplat”, a continuat diplomatul. „Asta este ceea ce au de spus”.
Întâlnirea în sine a durat două ore, a precizat sursa, și a fost orice, dar nu întâmplătoare, așa cum au susținut ulterior libienii. Italia a fost implicată îndeaproape în planificare, iar americanii erau la curent cu întâlnirea, mai scrie Times of Israel.
Vestea întâlnirii a provocat proteste dispersate la Tripoli și în alte orașe din vestul Libiei. Protestatarii au luat cu asalt sediul ministerului de externe pentru a condamna întâlnirea, în timp ce alții au atacat și incendiat o reședință a prim-ministrului din Tripoli, potrivit relatărilor locale.
În orașul Zawiya, protestatarii au ars steagul israelian, în timp ce alții au fluturat steagul palestinian. De asemenea, au existat proteste și în orașul Misrata, un bastion al premierului Abdulhamid Dbeibah, un politician pro-occidental potrivit unor imagini care au circulat pe rețelele de socializare și care au fost verificate de The Associated Press.
Mangoush a fost demisă luni, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală libiană
Înștiințarea inițială de suspendare a fost semnată de premierul Dbeibah, care conduce guvernul libian de uniune națională. Mangoush a fugit între timp în Turcia, potrivit relatărilor.
Libia a plonjat în haos după ce o revoltă susținută de NATO l-a răsturnat și ucis pe dictatorul de lungă durată Muammar Gaddafi în 2011. Țara s-a divizat în haosul care a urmat, cu administrații rivale în est și vest, susținute de miliții corupte și guverne străine.
Mangoush reprezenta guvernul recunoscut de ONU cu sediul la Tripoli.
Deși este pentru prima dată când are loc o întâlnire israeliano-libiană la nivel de miniștri de externe, nu este prima dată când oficiali israelieni și libieni la nivel înalt ar fi vorbit.
În ianuarie 2022 au apărut relatări potrivit cărora directorul Mossad, serviciul secret extern, David Barnea, și Dbeibah s-au întâlnit în Iordania pentru a discuta despre normalizare și cooperare în domeniul securității. Deși întâlnirea a fost făcută publică de mass-media din Arabia Saudită și Libia, Dbeibah a negat ulterior întâlnirea, relatează Jerusalem Post.
Separat, în aceeași lună, un avion aparținând comandantului Armatei Naționale Libiene, Khalifa Haftar, ar fi aterizat în Israel din Cipru și apoi a plecat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank