Ministrul de externe maghiar, Péter Szijjártó: În viitor sunt şanse ca relaţiile ungaro-ruse să se dezvolte semnificativ
După mai mulţi ani de regres, relaţiile ungaro-ruse sunt caracterizate de succese, a declarat miercuri, la Moscova, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, după încheierea convorbirilor purtate cu omologul său rus, Serghei Lavrov, transmite MTI, citată de Rador.
Şeful diplomaţiei ungare a menţionat că în cadrul întâlnirii s-a stabilit că Ungaria va achiziţiona anual, după 2020, peste patru miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, că un concern ungaro-rus va livra pentru Egipt 1.300 de vagoane de cale ferată, în valoare de peste un miliard de euro şi că în curând va fi lansată o cursă aeriană directă între Budapesta şi Kazan.
Péter Szijjártó a precizat că la Budapesta va fi înfiinţat, printr-un efort comun, un Centru Oncologic pentru Europa Centrală, finanţat şi de Banca Mondială. Toate aceste aspecte au fost discutate în ultimele zile împreună cu trei miniştri ruşi, a declarat ministrul ungar de externe, care a adăugat: Pe lângă ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu miniştrii energiei şi industriei, Aleksandr Novak, respectiv, Denis Manturov.
Răspunzând la o întrebare adresată de Agenţia de Presă MTI, oficialul ungar a arătat că la forumul intitulat „Săptămâna energetică rusă”, din Moscova, au participat, pe lângă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, liderii celor mai mari companii energetice din Europa de Vest, ca de exemplu Total, Enel şi Shell, care vor pregăti împreună cu compania rusă Gazprom construirea gazoductului Nord Stream 2.
„Aşadar, în securitatea energetică a Europei de Vest se va înregistra acest uriaş progres, iar noi dorim ca şi în securitatea energetică a Europei Centrale să se înregistreze un progres similar. Şi aşa cum vest-europenii pot achiziţiona acum, din nord, gaze naturale pe o nouă rută, şi noi, cei din Europa Centrală, revendicăm acest drept”, a subliniat Péter Szijjártó.
„Solicităm ca vest-europenii şi autorităţile de la Bruxelles să nu ne împiedice să obţinem din sudul Europei o nouă rută de transport al gazelor naturale şi să nu boicoteze livrarea gazelor naturale spre Regiunea Balcanilor şi Europa Centrală prin cea de-a doua conductă principală a TurkStream”, a mai declarat ministrul ungar de externe.
„Cu Serbia şi Bulgaria am stabilit că vom construi fiecare în parte reţele interne de gaze pentru ca şi noi să putem cumpăra gaze naturale prin cea de-a doua conductă principală a TurkStream, care va fi construită în viitor. Dacă vest-europenii pot achiziţiona gaze naturale prin gazoductul North Stream 2, şi noi vrem să cumpărăm gaze din gazoductul TurkStream 2”, a precizat Péter Szijjártó.
Referitor la aceste perspective, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că Rusia a fost întotdeauna un transportator de gaze naturale de încredere, iar colaborarea între Rusia şi Europa nu a fost acceptată niciodată, în primul rând, de dincolo de Ocean. Lavrov şi-a exprimat încrederea că ţările europene vor decide despre importul de gaze naturale în mod independent, din considerente economice şi nu politice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii