Ministrul de externe spaniol: Spațiul Schengen de liberă circulație începe să dispară sub presiunea imigrației
Spaţiul european Schengen de liberă circulaţie a persoanelor „începe să dispară” sub presiunea imigraţiei, a avertizat ministrul de externe spaniol, socialistul Josep Borrell, într-un interviu acordat cotidianului El Pais, citat de AFP, transmite Agerpres. „Din nefericire, Schengen începe să dispară. Pe uşa din spate şi în mare secret, Franţa, Germania şi Italia au restabilit controalele la frontiere din cauza crizei imigraţiei”, a apreciat Borrell.
(Sursa foto: Elperiodico.cat)
Italia şi ministrul său de interne, Matteo Salvini, refuză cu regularitate să primească migranţi salvaţi de pe mare în largul coastelor sale, solicitând ca aceştia să fie redistribuiţi între alte state membre ale Uniunii Europene. Şi în alte ţări, linia dură în domeniul imigraţiei câştigă teren, odată cu ascensiunea partidelor de extremă dreapta, comentează AFP.
Spania a acceptat, de la venirea la putere, la 1 iunie, a socialistului Pedro Sanchez, să primească în porturile sale mai multe vase ale unor organizaţii guvernamentale refuzate de Italia, îndeosebi nava Aquarius, la jumătatea lunii iunie.
„Până acum, dreapta dură şi-a impus linia. Meritul Spaniei este că a marcat o turnură în dezbaterea privind migraţia odată cu episodul Aquarius”, a apreciat Borrell. Şeful diplomaţiei spaniole, fost preşedinte al Parlamentului European, crede totuşi că, dacă Italia „optează pentru o înăsprire a politicii privind migraţia, aceasta poate duce la dezintegrarea Europei”.
„Problema migraţiei este cel mai puternic dizolvant al UE. Ea poate provoca o criză chiar mai gravă decât cea a euro”, care a afectat economia Uniunii la începutul anilor 2010 şi a lovit dur ţările din sudul Europei, între care şi Spania, a mai spus Borrell. „O criză economică poate fi rezolvată cu resurse financiare şi cu schimbări instituţionale, dar problemele imigraţiei sunt mai profunde: afectează valori, identităţi, culturi, capacitatea de asimilare a societăţilor”, a apreciat ministrul de externe spaniol.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), 61.557 de migranţi au ajuns în Spania de la începutul anului, iar 1.422 şi-au pierdut viaţa sau au fost date dispărute în Marea Mediterană. Grecia este principala poartă de intrare pentru migranţi, urmată de Spania şi Italia, aminteşte France Presse.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.